Υπερψήφισαν τη μαντίλα!

ΚΟΣΜΟΣ

Υπερψήφισαν τη μαντίλα!

Φινάλε στην περιπέτεια που λέγεται «εκλογή προέδρου» έβαλε χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση υπερψηφίζοντας, όπως αναμενόταν, την υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ο τουρκικός λαός «υπερψηφίζει» και τη μαντίλα θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να τη φοράει η πρώτη κυρία της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, που κάνει ό,τι μπορεί να εμφανιστεί ως πρώην ισλαμιστής και εγγυητής του πολιτεύματος, εξελέγη με 339 ψήφους επί συνόλου 550 εδρών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, στην οποία κυριαρχεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα, ο Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και ο Χουσεΐν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, απέσπασαν 70 και 13 ψήφους αντίστοιχα.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα έδειξε ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα (72,6%) οι Τούρκοι πολίτες θεωρούν απολύτως φυσιολογικό το γεγονός ότι η σύζυγος του νέου προέδρου φορά ισλαμική μαντίλα, αλλά πιστεύουν ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να είναι αμερόληπτος. Το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το μεγαλύτερο προσόν του προέδρου της χώρας θα πρέπει να είναι «η αμεροληψία» τονίζοντας ότι ο αρχηγός του κράτους πρέπει να σέβεται τον κοσμικό χαρακτήρα του. Πάντα κατά τη δημοσκόπηση, μόνο σε ποσοστό 19,8% οι ερωτηθέντες δηλώνουν «εξοργισμένοι» από το γεγονός ότι η κυρία Γκιουλ θα φορά μαντίλα, η οποία θεωρείται από πολλούς σύμβολο του πολιτικού Ισλάμ.

Υπενθυμίζεται ότι μαντίλα απαγορεύεται να φέρουν στην εργασία τους οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι βρίσκονται στα πανεπιστήμια της χώρας, είτε ως φοιτητές, είτε ως καθηγητές, είτε ως προσωπικό.