Παιδιά-θυσία στο βωμό της τηλεθέασης

TV GOSSIP

Παιδιά-θυσία στο βωμό της τηλεθέασης

Οταν άρχισαν να ανθίζουν τα realities στην παγκόσμια τηλεόραση, κανείς δεν ήταν τότε σε θέση να φανταστεί τι τροπή θα έπαιρναν. Αφού τα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων τηλεθεατών είδαν σεξουαλικά έκτροπα στα ανά τον κόσμο «Big Brother» και τη γέννηση νέων φόρμουλων, όπως «Φάρμα», «Survivor», «Fat March» και άλλα πολλά, τώρα η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει εντελώς αφού στο παιχνίδι μπαίνουν και ανήλικα παιδιά!

Η αρχή της νέας αυτής τάξης τηλεοπτικών πραγμάτων θα γίνει την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου από το κορυφαίο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ο τίτλος του reality είναι «Kid Nation» που σημαίνει «Εθνος Παιδιών» και οποιαδήποτε ομοιότητα στον τίτλο με την παλιά σειρά «Alien Nation» δεν είναι τυχαία.


Ανήλικα στην έρημο

Δεν γνωρίζουμε αν τα μυαλά που γέννησαν την ιδέα του «Kid Nation» είναι γονείς ή αν θα ξεπούλαγαν και την ίδια τους την οικογένεια στο βωμό της τηλεθέασης, το σίγουρο όμως είναι ότι κατασκεύασαν ένα παιχνίδι που φέρνει ανήλικα παιδιά σε ένα χωριό-φάντασμα μέσα στην έρημο, να προσπαθούν να επιβιώσουν μοναχά.

Πιο συγκεκριμένα, 40 παιδιά, ηλικίας 8 έως 15 ετών, αφήνουν τα σπίτια τους και την οικογενειακή θαλπωρή για να ζήσουν στα ερείπια του εγκαταλελειμμένου χωριού Μπονάνζα, οκτώ μίλια νότια της Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό.

Στο τηλε-σόου, τα ανήλικα καλούνται να δημιουργήσουν μια νέα και λειτουργική κοινωνία μέσα στο ερημωμένο χωριό που θυμίζει σκηνικό από ταινίες γουέστερν. Μάλιστα, πρέπει να σχηματίσουν ακόμη και κυβερνητικό σύστημα. Στόχος είναι -κατά τους δημιουργούς της εκπομπής- να φανεί η δυσκολία στο να δημιουργηθεί μια βιώσιμη κοινωνία.

Τα παιδιά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό, κοιμούνται στο πάτωμα και έχουν μόνο τρεις αλλαξιές ρούχα.

Στο τέλος κάθε επεισοδίου, ένα εκλεγμένο συμβούλιο παιδιών βραβεύει με το «Χρυσό Αστέρι», που μεταφράζεται σε 20.000 δολάρια, έναν από τους συμμετέχοντες. Κάθε παιδί παίρνει για τη συμμετοχή του στα γυρίσματα 5.000 δολάρια.

Παρόντες ενήλικες είναι μόνο οι τεχνικοί και κάποιοι υπεύθυνοι του καναλιού που παρακολουθούν και καταγράφουν τα δρώμενα.


Κλάματα, λιποθυμίες και ατυχήματα

Το reality δεν θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο. Θα είναι στο ίδιο μοτίβο με το «Survivor». Το CBS έχει ήδη προβάλει τα πρώτα τρέιλερ στα οποία δείχνει τα παιδιά να τσακώνονται, να κλαίνε και να λιποθυμούν από εξάντληση! Σκηνές που έχουμε δει τόσες και τόσες φορές σε διάφορα realities, με την τεράστια διαφορά ότι αυτή τη φορά πρωταγωνιστούν παιδιά που είναι πολύ πιο ευαίσθητα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Κατά τα γυρίσματα δεν έλειψαν και τα ατυχήματα. Τέσσερα παιδιά χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική περίθαλψη όταν ήπιαν κατά λάθος χημικό υγρό αποχρωματισμού που μπερδεύτηκε με σόδα! Ενα κορίτσι έπαθε διάστρεμμα, ενώ ένα άλλο έκαψε το πρόσωπό του καθώς μαγείρευε.


Αντιδράσεις

Ο Ουίλιαμ Κόλμαν, παιδίατρος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας αντέδρασε τονίζοντας ότι τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας μεταξύ 8 και 12 ετών, πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στο στρες και ότι δελεάστηκαν να συμμετάσχουν από την περιστασιακή φήμη που θα αποκτήσουν ή πιέστηκαν να το κάνουν από τους ίδιους τους γονείς τους.

Στον αντίποδα, ο παραγωγός Τομ Φόρμαν είπε ότι ναι μεν δεν υπάρχουν ενήλικες οn camera, αλλά υπάρχου off camera και αυτοί είναι καμεραμάν, παραγωγοί, γιατροί και παιδοψυχολόγοι.

Τα παιδιά που συμμετείχαν έχασαν ένα μήνα από το σχολείο τους, ωστόσο, ο Φόρμαν δήλωσε ότι αποτέλεσε ένα καλό μάθημα για το πώς είναι η πραγματική ζωή!

Η μητέρα ενός παιδιού που συμμετείχε και τραυματίστηκε ζήτησε να γίνουν έρευνες από τις Αρχές για βάναυσες τακτικές και πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί παιδιών.

Δεν είναι λίγος ο κόσμος που αναρωτήθηκε πώς μπόρεσαν κι έδωσαν την έγκρισή τους οι γονείς για να συμμετάσχουν τα παιδιά τους σε μια τέτοια εκπομπή. Τη στιγμή μάλιστα που όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι τα ανήλικα δεν πρέπει να εκτίθενται στη δημοσιότητα, καθώς όχι μόνο δεν είναι σε θέση να τη διαχειριστούν, αλλά χάνουν και την παιδική αθωότητα με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον τους. Φαίνεται όμως πως κάποιοι (γονείς και παραγωγοί) δεν διακρίνονται από μεγαλύτερη ωριμότητα από τα παιδιά που πήγαν στο «Kid Nation». Ειδικά από τη στιγμή που στα πλάνα του CBS έχει ήδη μπει και το «Kid Nation 2»!