Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του «εμπρηστή» της Μάνης...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του «εμπρηστή» της Μάνης...

Τραγική φιγούρα στα απάνθρωπα παιχνίδια της μοίρας που περικλείουν ζωή και θάνατο μαζί είναι ο 61χρονος κατηγορούμενος για τον εμπρησμό στην Αρεόπολη της Μάνης Στράτος Κουναδέας. Η εμπλοκή του στην υπόθεση, που βασίζεται στην πολυσυζητημένη κατάθεση ενός συμπατριώτη του αγροφύλακα, γυρίζει δραματικά το χρόνο 17 χρόνια πίσω, στις 14 Απριλίου του 1990. Τότε που άθελά του έγινε αιτία να ενοχοποιηθεί και να πάει φυλακή η κόρη ενός άλλου αγροφύλακα, του αδερφικού του φίλου Μπούλου Κατσαφαρέα, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός μέσα σε λίμνη αίματος το ίδιο πρωινό μαζί με τη γυναίκα του Κανέλα στο σπίτι τους, στο Οίτυλο. Υποπτη για τη μαφιόζικη εκτέλεση του ζευγαριού κρίθηκε η Παρασκευή Κατσαφαρέα, μικρότερη κόρη της οικογένειας. Ο Στράτος Κουναδέας, κατηγορούμενος (και προσωρινά κρατούμενος από την Παρασκευή το μεσημέρι) ότι κατέκαψε τη Μάνη και ενήργησε εγκληματικά, με αποτέλεσμα να πεθάνουν έξι άνθρωποι από την πυρκαγιά, ποτέ δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι οι Ερινύες που τον κυνηγούσαν για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια θα τον επισκέπτονταν το περασμένο Σάββατο 25 Αυγούστου για να του θυμίσουν ότι έχουν μαζί του ανοιχτούς λογαριασμούς…

Τη νύχτα της 13ης Απριλίου του 1990 ο Στράτος Κουναδέας βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας Κατσαφαρέα. Σύμφωνα με τον σημερινό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο οποίος θυμάται περιστατικά της τότε τραγωδίας αλλά και κατοίκους από το Οίτυλο, η Παρασκευή Κατσαφαρέα λογόφερε με τους γονείς της, μάλλον για κληρονομικούς λόγους, όπως συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια. Το επόμενο χάραμα το ζευγάρι βρίσκεται σκοτωμένο. Ο Κουναδέας πάει στην αστυνομία και καταγγέλλει αυθορμήτως για το συμβάν, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί εκείνη την ώρα ότι θα πάρει άδικα έναν άνθρωπο στο λαιμό του. Ξαφνικά οι υποψίες για το διπλό έγκλημα στρέφονται στην Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι από την τότε επιπόλαιη, όπως αποδείχτηκε αργότερα, αστυνομική ανάκριση δεν προέκυψε ύπαρξη κινήτρου για τη θυγατέρα του Κατσαφαρέα. Εξαιτίας και της κατάθεσης του Κουναδέα, «κάτι που σηκώνει πολλή συζήτηση, αφού οι λόγοι είναι κι άλλοι πολλοί», όπως λένε οι σημερινοί από το Γύθειο συνήγοροι του δράστη για τον εμπρησμό, η 30χρονη κοπέλα καταδικάζεται σε δις ισόβια κάθειρξη.

Την εποχή που η Παρασκευή Κατσαφαρέα εκτίει την ποινή στον Κορυδαλλό, η μοίρα συνεχίζει να παίζει τα φοβερά παιχνίδια της. Σε μια άλλη δίκη αποδεικνύεται ότι οι μακελάρηδες των Κατσαφαρέων είναι άλλοι και συγκεκριμένα τα μέλη του περίφημου «συνδικάτου του εγκλήματος» του αρχιεκτελεστή Βασίλη Σούφλα, ο οποίος έχει δολοφονηθεί. Η Παρασκευή Κατσαφαρέα αναπνέει πλέον αέρα ελευθερίας, αφού όμως αδίκως, σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, είχε καθίσει τεσσεράμισι χρόνια πίσω από τα σίδερα, προσπαθώντας -μέχρι και σήμερα- να βγάλει από πάνω της τη ρετσινιά της φόνισσας.


Εχασε μάνα, πατέρα, αδελφό και ανιψιό μέσα σε τρία χρόνια

Σήμερα ο Στράτος Κουναδέας είναι αυτός που έχει πάρει τη θέση της Παρασκευής Κατσαφαρέα βλέποντας τον κόσμο πίσω από τα κάγκελα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους πρωταγωνιστές που μοιάζουν με ήρωες αρχαίας τραγωδίας. Η κακοδαιμονία όμως στη ζωή του Κουναδέα δεν σταμάτησε το 1990. Μετά το διορισμό του στο ΕΣΥ από τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο νομό Λακωνίας Παρασκευά Φουντά, ζητεί το 1997 να φύγει από τη Μάνη, γιατί δεν τον χωρά ο τόπος, αφού η κοινωνική κατακραυγή και οι εφιάλτες για την ατυχή κατάθεση τον κυνηγούν παντού. Γυρίζει από τη Σκιάθο το 2001. Το 2002 ο αδερφός του πεθαίνει από καρκίνο στο ΚΑΤ. Ενα χρόνο μετά ο γιος του αδερφού του Γιώργου, τον οποίο αγαπούσε σαν παιδί του, σκοτώνεται σε τροχαίο με μηχανάκι στο Οίτυλο.

«Εκεί τελείωσαν όλα, τον πήρε ο κατήφορος, έσκυψε το κεφάλι και δέχτηκε την άδικη μοίρα του. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και έγινε σκιά που παραμιλούσε πάνω στα αποκαΐδια της ίδιας του της ζωής» λένε άνθρωποι στην Αρεόπολη, που τον έζησαν και μιλούν ακόμα μαζί του.

Πάντως συγγενικά πρόσωπα του Κουναδέα, που μίλησαν στην «Espresso» μετά την προφυλάκισή του, κάνουν λόγο για «έναν περήφανο άνθρωπο που δεν πείραξε ποτέ κανέναν, που έχασε μάνα, πατέρα, αδερφό και ανιψιό μέσα σε δυο-τρία χρόνια. Αγαπούσε πολύ την άγρια ομορφιά του τόπου του και σχεδίαζε να συμβάλει σε ντοκιμαντέρ που θα γυριζόταν στη Μάνη» μας διηγήθηκαν οι ίδιοι άνθρωποι.


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ


Στη φωτογραφία,  ο 61χρονος Στράτος Κουναδέας οδηγείται από αστυνομικούς στην ανακρίτρια Γυθείου προκειμένου να απολογηθεί.