Νερό με χρώμιο πίνουν στον Ωρωπό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νερό με χρώμιο πίνουν στον Ωρωπό

Νερό-«φαρμάκι» πίνουν οι κάτοικοι στον Ωρωπό και στις γύρω περιοχές, θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. Εξασθενές χρώμιο, το οποίο είναι άκρως τοξικό, εντοπίστηκε στην τοποθεσία Χρυσοπηγή έπειτα από μετρήσεις σε γεωτρήσεις, γεγονός που προκάλεσε πανικό μεταξύ των κατοίκων.

Το χρώμιο θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία, καθώς όπως δηλώνει στην «Espresso» ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Νίκος Κατσαρός, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες, στους νεφρούς και στο συκώτι όσων καταναλώνουν μολυσμένο νερό. Ο δήμος Ωρωπού, με επείγουσα ανακοίνωσή του, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών Χαλκουτσίου, Πευκιά και Νέας Εκάλης να μην πίνουν το νερό και να μην το χρησιμοποιούν στο μαγείρεμα μέχρι να βρεθεί λύση.

«Τα κηπευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα των περιοχών αυτών θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εξασθενές χρώμιο, τα βαρέα μέταλλα και οι άλλες επικίνδυνες ουσίες που καταλήγουν στον Ασωπό περνούν στην τροφική αλυσίδα», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), χημικός Νίκος Κατσαρός, και προσθέτει: «Δεδομένου ότι στην περιοχή αυτή βρέθηκε εξασθενές χρώμιο, τοξική ουσία η οποία σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου στο νερό, θα πρέπει οι διευθύνσεις Βιομηχανίας των νομαρχιών Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής να εντοπίσουν τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, πράγμα που είναι εύκολο, διότι είναι συγκεκριμένες οι επιχειρήσεις που κάνουν επιχρωμιώσεις. Ακολούθως, θα πρέπει να τους επιβληθούν πρόστιμα, να υποχρεωθούν να αποκαταστήσουν την περιβαλλοντική ζημιά και σε όσες από αυτές δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, να αναστείλουν την άδεια λειτουργίας μέχρι να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία».

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ