Καλύτερο παυσίπονο η αγκαλιά του Μορφέα

ΥΓΕΙΑ

Καλύτερο παυσίπονο η αγκαλιά του Μορφέα

Ο ύπνος λειτουργεί και σαν παυσίπονο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο «Worldsleep 2007» που πραγματοποιήθηκε στο Κερνς της Αυστραλίας.

Ο Αμερικανός καθηγητής Τίμοθι Ρόερς υποστήριξε ότι για πρώτη φορά επιστημονική έρευνα απέδειξε αυτό που πολλοί υποπτεύονταν: πως δύο ώρες έξτρα ύπνος το 24ωρο ισοδυναμούν με ένα παυσίπονο 60 mg. «Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως όσοι πάσχουν από χρόνιους πόνους ή πρόκειται να υποβληθούν σε εγχείρηση, όσο περισσότερο κοιμούνται τόσο περιορίζουν τους πόνους» εξήγησε ο Ρόερς.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν την αντοχή έξι φοιτητών στον πόνο και προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κοιμούνταν περισσότερες ώρες άντεχαν περισσότερο. «Η έρευνα απέδειξε πως κάποιοι από τους πόνους που αισθανόμαστε ενδέχεται να οφείλονται και στην έλλειψη ύπνου» είπε ο κ. Ρόερς που πρόσθεσε πως όταν το σώμα δεν ξεκουράζεται, παράγει κάποιες ουσίες που ευαισθητοποιούν τον πόνο και λειτουργούν ως «φυσιολογική άμυνα» για τον οργανισμό. Για άλλη μια φορά, οι ειδικοί τόνισαν ότι οκτώ ώρες βραδινού ύπνου είναι το μίνιμουμ που χρειάζεται τόσο ο οργανισμός όσο και ο εγκέφαλός μας για να ξεκουραστεί πλήρως και να αποδώσει τα μέγιστα την επόμενη μέρα.