Οι «ρίζες» της Μενούνος έγιναν... στάχτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι «ρίζες» της Μενούνος έγιναν... στάχτη

Η τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, ήταν για να παρουσιάσει τη Eurovision μαζί με τον Σάκη Ρουβά. Τότε δήλωνε περιχαρής ότι ανυπομονούσε να ξαναέρθει, για να κάνει διακοπές στο χωριό του πατέρα της, τον Ακοβο Αρκαδίας. Η μοίρα φαίνεται πως της έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αφού το συγκεκριμένο χωριό είναι ένα από τα δεκάδες που μετρούν τις πληγές τους από τις πυρκαγιές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το πατρικό σπίτι του πατέρα της έχει γίνει στάχτη...

Η Μαρία Μενούνος εργάζεται ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στο αμερικανικό κανάλι NBC. Πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες βρέθηκε με τηλεοπτικό συνεργείο του καναλιού στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα οδοιπορικό στις καμένες περιοχές.

Στο δρόμο πριν από τη Μεγαλόπολη, η Μαρία αποφασίζει να επισκεφθεί και το χωριό της, εντελώς προληπτικά, για να δει αν όλα πάνε καλά. Οι εικόνες που αντίκρισε την έκαναν να λυγίσει. Με το μικρόφωνο στο χέρι, όπως φαίνεται στο βίντεο που «ανέβασε» στο youtube.com, καταγράφει λεπτό προς λεπτό την καταστροφή του χωριού της. Φτάνοντας στο πατρικό του πατέρα της, η εικόνα που αντικρίζει είναι αυτή της ολοκληρωτικής καταστροφής. Το σπίτι έχει καεί και οι συγγενείς της είναι συγκλονισμένοι.

«Μόνο αναμνήσεις έμειναν...» λέει στην κάμερα μία από τις ξαδέρφες της. Η ίδια, στην περιγραφή που κάνει στο βίντεο, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σπίτι ήταν αυτό στο οποίο γεννήθηκαν ο πατέρας της και ο θείος της.

«Εδώ όπου κάποτε είχα έρθει και όλα ήταν πράσινα, τώρα βλέπετε τι έχει απομείνει... Δεν υπάρχει τίποτα όμορφο από την όμορφη Ελλάδα που θυμάμαι...» λέει η Μαρία Μενούνος στο βίντεο. Η φωνή της σπάει όταν βλέπει τους συγγενείς της να αναζητούν προσωπικά τους αντικείμενα μέσα στα αποκαΐδια.

«Αυτό που συμβαίνει είναι τρομερό...» λέει και ξαναλέει, μη μπορώντας και η ίδια να το συνειδητοποιήσει. «Οι συγγενείς μου εκκένωσαν το χωριό, όπως τους συμβούλεψαν, και είναι πραγματικά τυχεροί που ζουν ακόμη, τη στιγμή που υπάρχουν παντού τόσοι νεκροί...»
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον θείο της, ο οποίος φανερά συγκλονισμένος κι εκείνος της εξηγούσε το πώς η φωτιά κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της.

«Οι φλόγες έρχονταν από παντού, μας είπαν να εκκενώσουμε το χωριό και φύγαμε όλοι τρέχοντας... Τώρα έχουμε μόνο να θυμόμαστε τις παλιές καλές μέρες, τότε που ερχόμασταν εδώ όλοι μαζί. Από το σπίτι δεν έμεινε τίποτα. Μόνο οι στάχτες του...»

ΗΛΙΑΝΑ ΓΑΒΑΛΑ
ΦΩΤ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ


Φωτ. 1: Το πατρικό σπίτι του πατέρα της Μαρίας Μενούνος. Το μόνο που απέμεινε είναι στάχτη και αναμνήσεις...

Φωτ. 2: Το χωριό Ακοβος. Εδώ περνούσε η Μαρία τα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας.

Φωτ. 3: Η Μαρία Μενούνος κάνει επιτόπιο ρεπορτάζ στο χωριό του πατέρα της. Δίπλα της, ο θείος και οι ξαδέρφες της.

Φωτ. 4: Η Μαρία, σε ζωντανή σύνδεση από τη φλεγόμενη Καλαμάτα.