Τρίτο κύμα φεμινισμού θα σαρώσει τον κόσμο των ανδρών

ΚΟΣΜΟΣ
Τα alpha girls είναι η νέα γενιά γυναικών που προτιμά την επαγγελματική - κοινωνική καταξίωση από το ρόλο της συζύγου και της νοικοκυράς

Τρίτο κύμα φεμινισμού θα σαρώσει τον κόσμο των ανδρών

Είναι πιο ευέλικτες, πιο επιτυχημένες και πιο εργατικές από τους άνδρες και περισσότερο φιλόδοξες, μορφωμένες και πραγματίστριες από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους. Πρόκειται για μια νέα γενιά γυναικών που γνωρίζει καλά ότι η αποκατάσταση δεν έρχεται μέσα από το γάμο, αλλά από την οικονομική και επαγγελματική καταξίωση, γι’ αυτό και προτιμά το ρόλο της καριερίστας από το ρόλο της συζύγου και νοικοκυράς. Τα alpha girls οδεύουν με χίλια προς την κορυφή, αφήνοντας για τα καλά πίσω τους τους άνδρες συνομηλίκους τους.

Οι βάσεις μπαίνουν από το Δημοτικό, όπου τα κοριτσάκια είναι πολύ πιο συγκεντρωμένα και πιο επιμελή από τα αγοράκια, που το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι πότε θα παίξουν μπάλα. Το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο έντονο στο Γυμνάσιο, με τις μαθήτριες να επιτυγχάνουν κατά μέσο όρο υψηλότερους βαθμούς από τους μαθητές, και ολοκληρώνεται στο Λύκειο, εκεί όπου οι κοπέλες φαίνεται να συνειδητοποιούν καλύτερα από τους νεαρούς πως η μόρφωση είναι το μόνο μέσο για να επιτύχουν κοινωνική άνοδο και καταξίωση.

Οπως εξηγούν οι κοινωνιολόγοι, η νέα γενιά των γυναικών έχει κατανοήσει πλήρως πώς λειτουργεί η σύγχρονη κοινωνία και πώς μπορούν να ενταχτούν πιο επιτυχημένα σε αυτήν, γι’ αυτό και διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες τους ονειρεύονται να γίνουν τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, αντί για νοσοκόμες ή κομμώτριες, το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αποκλειστικά ανδρικός τομέας, αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά του γερμανικού ινστιτούτου έρευνας γύρω από την αγορά εργασίας και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, «οι γυναίκες θα καλύψουν ακόμα περισσότερο έδαφος μελλοντικά, αφού σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης ήδη ξεπερνούν τους άνδρες», ενώ στις ΗΠΑ και τη Βρετανία οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα «τρίτο κύμα φεμινισμού», που ετοιμάζεται να σαρώσει τώρα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τι διαφορά έχει το τρίτο κύμα, από τα δύο προηγούμενα; Η νέα γενιά φεμινιστριών ή αλλιώς alpha girls στηρίζεται στην άποψη ότι δεν φταίνε οι άνδρες γι’ αυτό που συμβαίνει, αλλά η κακή δομή της κοινωνίας κι αυτήν προσπαθούν να πολεμήσουν.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία οικογένειας τώρα, δεδομένου ότι μια μεγάλη μερίδα από τις νέες αυτές γυναίκες είναι παιδιά χωρισμένων γονιών, έχουν καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να στηρίξουν ολόκληρη τη ζωή τους σε ένα γάμο. Γιατί μπορεί στο παρελθόν οι γυναίκες να είχαν ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους άνδρες σε περίπτωση διαζυγίου, λόγω της διατροφής που έπαιρναν σχεδόν εφόρου ζωής από τους πρώην συζύγους, όμως τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Ηδη στη Γερμανία προωθείται αυτή την περίοδο νομοσχέδιο που θα φέρει τα πάνω κάτω στο θέμα της διατροφής, εξαναγκάζοντας ουσιαστικά τις γυναίκες στην απόκτηση μεγαλύτερης οικονομικής ανεξαρτησίας.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ


Φωτ. 1:  Η 25χρονη αστυνομικίνα στην πόλη του Αμβούργου Τζένιφερ Κόστερ.
Φωτ. 2: η 26χρονη φωτογράφος Νίνα Μότενκλοτζ.
Φωτ.3: Η 24χρονη μοντελίστ Αλις Σβάρτζερ.
Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα και των τριών γυναικών είναι ότι ανήκουν στην ανερχόμενη δύναμη των alpha girls.