Σκότωσε με πρόθεση τον εραστή της Θωμαής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σκότωσε με πρόθεση τον εραστή της Θωμαής

«Ο τρόπος που έδρασε ήταν ύπουλος. Γι’ αυτό αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει κι άλλα εγκλήματα». Με το σκεπτικό αυτό το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε να παραπέμψει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο τον Δημήτρη Βρακατσέλη (φωτ. 1). Το βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου καθίζει στο σκαμνί τον υπάλληλο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του Ιωάννη Βαρθολομαίου (φωτ. 2), εραστή της γυναίκας του Θωμαής (φωτ. 3).

Μ’ ένα σκεπτικό το οποίο ταυτίζεται απόλυτα και με την παραπεμπτική πρόταση της εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρίας Γκανέ αντικρούει όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, διατάσσοντας παράλληλα την παράταση της προσωρινής κράτησής του στις φυλακές, γιατί «όπως προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξεώς του και ιδιαίτερα από τον ύπουλο τρόπο που έδρασε, είναι πολύ πιθανό, αν αφεθεί ελεύθερος, να διαπράξει κι άλλα εγκλήματα».

Χαρακτηριστικό σημείο του βουλεύματος είναι εκείνο που εμφανίζει τον άτυχο Ιωάννη Βαρθολομαίο μόνο του, χωρίς προστασία, την ώρα της επίθεσης και τον κατηγορούμενο να επιδεικνύει σε αυτόν ιδιαίτερη σκληρότητα, εκμηδενίζοντας κάθε αντίδρασή του.

Πάντως, η υπεράσπισή του, που πόνταρε πολύ στις γνωματεύσεις των δύο τεχνικών συμβούλων του κατηγορουμένου, οι οποίες παρουσίαζαν ως αιτία «τη διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας», και ήλπιζε για τη μετατροπή του κατηγορητηρίου, αντιμετώπισε με ηρεμία την έκδοση του βουλεύματος. Οπως δήλωσε στην «Εspresso» ο υπερασπιστής του κατηγορουμένου Ευάγγελος Αποστολόπουλος, δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν «κανένα ένδικο μέσο κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος».


«Του είχε στήσει καρτέρι θανάτου»

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η αντίστροφη μέτρηση στη σχέση μεταξύ του Δημήτρη Βρακατσέλη και της συζύγου του Θωμαής, η οποία «ράγισε» οριστικά το μοιραίο απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου, είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν. Τότε που στον 60χρονο υπάλληλο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας «δημιουργήθηκαν οι υπόνοιες ότι η σύζυγος του διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τον προϊστάμενό της Ιωάννη Βαρθολομαίο». Υπόνοιες οι οποίες επαληθεύτηκαν από τον αναλυτικό λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου της πρώην «σιδηράς κυρίας» του ΙΚΑ.

«Το χρονικό διάστημα από 15-6-2006 και εντεύθεν από τον αναλυτικό λογαριασμό κλήσεων του τηλεφώνου της, που ταχυδρομούσε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, αντελήφθη ότι, σε περιόδους που έλειπε από την οικία του, η σύζυγός του αντάλλασσε τηλέφωνα και έστελνε γραπτά μηνύματα αργά το βράδυ στο κινητό τηλέφωνο του προϊσταμένου της» αναφέρει χαρακτηριστικά το πολυσέλιδο έγγραφο και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο απόγευμα της 27ης Αυγούστου 2008. Τότε που η 48χρονη γυναίκα, ενώ βρισκόταν διακοπές με τον Βρακατσέλη στην Κυλλήνη, μιλούσε επί 23 λεπτά με τον αδικοχαμένο Βαρθολομαίο χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία «ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει με μία από τις θυγατέρες τους».

Ορμώμενος από την «απόμακρη και απορριπτική» στάση της συζύγου του απέναντί του και έχοντας βάσιμες ενδείξεις ότι εξακολουθούσε να έχει σχέση με τον Βαρθολομαίο, ο Βρακατσέλης ανέθεσε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2006 την παρακολούθηση της συζύγου του στον ντετέκτιβ Δημήτρη Κολοβό, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει την προσπάθεια επανασύνδεσης και δείχνοντας να μην αποδέχεται τη λύση του διαζυγίου. Προσπάθεια που, σύμφωνα με το βούλευμα, έπεσε στο «κενό», καθώς η Θωμαή άφηνε «έμμεσα και με υπονοούμενα να καταλάβει ο σύζυγος της ότι υπήρχε ως τρίτο πρόσωπο στη ζωή της ο Ιωάννης Βαρθολομαίος». Ο 60χρονος κατηγορούμενος δεν μπορούσε να «υπομένει» περισσότερο τα τηλεφωνήματα και τις παράνομες συναντήσεις, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου στο σκοτεινό διάδρομο της πολυκατοικίας στην οδό Λυκάβου, όπου έδωσε δραματικό τέλος στην ερωτική σχέση της συζύγου του.

Από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών προκύπτει ότι ο Δημήτρης Βρακατσέλης είχε στήσει καρτέρι θανάτου στον εραστή της γυναίκας του και διοικητή του ΙΚΑ Ιωάννη Βαρθολομαίο. «Ηταν αποφασισμένος να του επιτεθεί μετά την έξοδό του και με τις υπέρμετρες σωματικές του δυνάμεις να τον χτυπήσει θανάσιμα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενώ απορρίπτοντας έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου περιγράφει με λεπτομέρειες το έγκλημα.

«Περί ώρα 16.45 πληροφορήθηκε (σ.σ.: ο Βρακατσέλης) ότι η σύζυγός του είχε μεταβεί με δημοσίας χρήσεως αυτοκίνητο (ταξί) στην οδό Λυκάβου αρ. 20, περιοχή Ζωγράφου, στην οικία των γονέων της, οι οποίοι έλειπαν στην επαρχία, εισήλθε στην πολυκατοικία και ανέβηκε στον πρώτο όροφο... Περί την 17.10 ώρα έφθασε και ο Ιωάννης Βαρθολομαίος μόνος του. Ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ήταν νεότερός του, με καλή υγεία και πολύ καλή φυσική κατάσταση, καθώς πρόσεχε τη διατροφή του, γυμναζόταν καθημερινά τρέχοντας δύο ώρες και κολυμπώντας μέχρι τον μήνα Οκτώβριο, όντας δεινός κολυμβητής» αναφέρει και υιοθετεί την άποψη της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Γκανέ περί ανθρωποκτόνου προθέσεως, με τη φράση: «Είχε ύψος 1,78, ήταν γεροδεμένος, υπερείχε σε φυσικά προσόντα, αισθανόταν δυνατός και ήταν αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τον Ιωάννη Βαρθολομαίο στο συγκεκριμένο κλειστό χώρο, όπου θα τον έβρισκε μόνο του, ανυποψίαστο, χωρίς συνοδούς και προστασία, για να του επιτεθεί αιφνιδίως σε χρόνο που δεν θα μπορούσε να αντιδράσει και να του επιφέρει θανάσιμα χτυπήματα».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 60χρονος κατηγορούμενος εισήλθε στο τραγικό διαμέρισμα πέντε λεπτά μετά τον εκλιπόντα «χωρίς να κτυπήσει εξωτερικό κουδούνι, επωφελούμενος από την είσοδο ενοίκου» και αφού τηλεφώνησε στη σύζυγό του χωρίς εκείνη να απαντήσει, «παρέμενε με προφυλάξεις λίγο πιο κάτω από το πλατύσκαλο της εισόδου του διαμερίσματος που παρακολουθούσε».

Στη συνέχεια το βούλευμα περιγράφει καρέ-καρέ τη σκηνή της δολοφονίας, ρίχνοντας «φως» τόσο για τον τρόπο με τον οποίο ο Βρακατσέλης επιτέθηκε στον εκλιπόντα διοικητή του ΙΚΑ όσο και για τις αντιδράσεις του ιδίου και της Θωμαής μετά την «κατάρρευση» του Βαρθολομαίου.

«Την 17.30 ώρα, η Θωμαή Βρακατσέλη, αφού κοίταξε από το “ματάκι” της εξώπορτας και δεν είδε κάποιον, την άνοιξε, βγήκε πολύ γρήγορα ο Ιωάννης Βαρθολομαίος, χωρίς να κρατάει κάτι στα χέρια του και η ίδια κλείδωσε αμέσως την πόρτα. Ο Δημήτριος Βρακατσέλης, καθώς αντίκρισε τον Ιωάννη Βαρθολομαίο να περπατάει στο πλατύσκαλο του διαδρόμου τον πλησίασε, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και με απειλητικές προθέσεις τον αιφνιδίασε λέγοντάς του: “Τι κάνεις εδώ, Βαρθολομαίε, τι θέλεις;” Οταν κατάλαβε ότι εκείνος τον γνώρισε, αλλά αδιαφόρησε, προτιθέμενος να κατέβει τα σκαλοπάτια, του επιτέθηκε και του κατάφερε ισχυρά, πολλαπλά χτυπήματα με τις γροθιές του και το κινητό του τηλέφωνο, σε ευαίσθητα σημεία της κεφαλής του, πριν προλάβει να αντιδράσει, προκαλώντας του βαρείες κακώσεις της κεφαλής με αιμορραγική διήθηση μαλακών μορίων μετωπιαίας χώρας, ύπερθεν των οφθαλμικών κογχών, εκτεταμένα αιματώματα επί ολοκλήρου της μάζας αμφοτέρων των κροταφικών μυών, διάχυτη-εστιακή υπαραχνοειδή αιμορραγία τραυματικής αιτιολογίας μετά εντόνου εγκεφαλικού οιδήματος, μικρό ρωγμώδες κάταγμα κατά την οροφή του αριστερού οφθαλμικού κόγχου, συνέπεια των οποίων ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθε ο θάνατος αυτού».

Οπως αναφέρεται, ο κατηγορούμενος σταμάτησε να χτυπάει τον Βαρθολομαίο μόνο όταν τον είδε αναίσθητο με αίματα και μελανιές, και «έχοντας πραγματοποιήσει τον ανθρωποκτόνο σκοπό του». Στη συνέχεια αναζήτησε τη Θωμαή, η οποία δεν άνοιγε και βγήκε τρέχοντας από την πολυκατοικία όπου στην πόρτα της εισόδου έπεσε πάνω στον Θόδωρο Τσιμρικίδη και τη συνοδό του Βασιλική Παπακωνσταντίνου. Ο κατηγορούμενος επισήμανε στο νεαρό ζευγάρι ότι κάποιος είχε χτυπήσει και αναζητούσε βοήθεια για τη μεταφορά του. Ωστόσο γύρω στις 18.00, όταν έφτασε το ΕΚΑΒ, ο ίδιος είχε εξαφανιστεί με το αυτοκίνητό του. Την ίδια στιγμή η Θωμαή Βρακατσέλη, η οποία πρόσφερε βοήθεια στο θύμα, κάλεσε τους διασώστες, αλλά ήταν πλέον αργά...


Αιτία θανάτου

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου κάνουν παράλληλα εκτενή αναφορά και στα κίνητρα του Δημήτρη Βρακατσέλη, αντικρούοντας ένα από τα κομβικά επιχειρήματα της υπεράσπισής του, σύμφωνα με τα οποία δεν έπρεπε να κατηγορείται παρά για το πλημμέλημα της σκοπούμενης σωματικής βλάβης και πως ο θάνατος του διοικητή του ΙΚΑ ήταν ανεξάρτητος από τις προθέσεις του κατηγορουμένου και προήλθε από την κακή κατάσταση της καρδιαγγειακής λειτουργίας του.
Οι πλημμελειοδίκες στο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι ο ανθρωποκτόνος σκοπός του Βρακατσέλη συμπεραίνεται από το σημείο στο οποίο περίμενε το θύμα, το κίνητρο που τον ώθησε, την αιφνίδια και σφοδρή επίθεσή του σε χρόνο που ο Βαρθολομαίος ήταν ανυποψίαστος, χωρίς προστασία και τα χτυπήματα που του κατάφερε αποκλειστικά σε καίρια και ευαίσθητα σημεία του κεφαλιού του.
«Αυτό υποδηλώνουν τα εκτεταμένα αιματώματα τα οποία βρέθηκαν στη μάζα αμφοτέρων των κροταφικών μυών, ενδεικτικά της σφοδρότητας των κτυπημάτων που δέχθηκε η κεφαλή και από τις δύο πλευρές» σημειώνουν, ενώ ασπάζονται την ιατροδικαστική έκθεση των ιατροδικαστών Φιλ. Κουτσαύτη και Νικ. Καλογρηά, από την οποία προκύπτει ότι «χωρίς την πρόκληση πολλαπλών βαρείας μορφής κακώσεων επί της κεφαλής του θύματος, με έντονο σωματικό και ψυχικό άλγος, δεν θα επήρχετο ο θάνατος και με το μηχανισμό του έντονου νευρογενούς σοκ με αποτέλεσμα την καρδιακή παύση».

Πάντως εκτιμάται ότι η υπεράσπιση του κατηγορουμένου θα δώσει «μάχη» στο ακροατήριο εμμένοντας στον αρχικό ισχυρισμό της, ότι η κατάσταση της καρδιάς του άτυχου Γιάννη Βαρθολομαίου ήταν η αιτία θανάτου και όχι τα χτυπήματα που του κατάφερε ο δράστης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η εισαγγελική πρόταση -που υιοθετήθηκε πλήρως από το Δικαστικό Συμβούλιο- αναφερόμενη στους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου περί θανάτου λόγω των καρδιακών προβλημάτων, μιλά για «υποθέσεις και πιθανά ιατρικά συμπεράσματα που δεν ανατρέπουν την ενεργό αιτία, η οποία προκάλεσε το θάνατο του Ιωάννη Βαρθολομαίου».


ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ