«Αστακός» η Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2.000 αστυνομικοί επί ποδός πολέμου, λόγω

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη

Οδηγό... επιβίωσης θα χρειαστούν κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης τις επόμενες ημέρες. Διεθνής Εκθεση, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και προεκλογικές φιέστες των πολιτικών αρχηγών δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.

Ηρθαν έτσι φέτος τα πράγματα στη ΔΕΘ που οι δύο κύριοι διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου θα πέφτουν ο ένας... πάνω στον άλλον, αφού το πρόγραμμα των επισκέψεών τους στην 72η διοργάνωση συρρικνώθηκε μέσα στο ίδιο Σαββατοκύριακο. Στη ΔΕΘ θα γίνει... συνωστισμός πολιτικών αρχηγών, αφού και η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέκος Αλαβάνος θα κάνουν τις προεκλογικές τους ομιλίες στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή και το Σάββατο αντίστοιχα, ο δεύτερος την ώρα που θα γίνονται πορείες στο κέντρο της πόλης.

Ολοι συμφωνούν με την άποψη ότι το πιο κρίσιμο προεκλογικό παιχνίδι θα κριθεί στο... τρίγωνο ΔΕΘ - Λευκός Πύργος - Αριστοτέλους. Εν ολίγοις, το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δεχτεί μέσα σε λίγες ημέρες επισκέπτες της έκθεσης και οπαδούς κομμάτων, και η αστυνομία καταστρώνει σχέδια για το πώς θα καταφέρει να τηρήσει την τάξη.

Τα νέα δεδομένα αναγκάζουν τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό σχεδιασμό που ακολουθούνταν ευλαβικά κάθε χρόνο, πολλές φορές μάλιστα χωρίς μεγάλη επιτυχία. Φέτος θα δοθεί βάρος στην εξυπηρέτηση των πολιτών για να μπορούν να μετακινούνται χωρίς προβλήματα στο κέντρο της πόλης, είτε για να επισκεφθούν την έκθεση είτε για να παρακολουθήσουν κάποια προεκλογική ομιλία. Βασικός στόχος είναι η αποφυγή επεισοδίων και η φρούρηση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, και πολύ περισσότερο των χώρων όπου θα κινηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες των ημερών, προκειμένου να μη μείνει "ανοχύρωτη" η πόλη. Τα μέτρα θα εφαρμόσουν περίπου 2.000 αστυνομικοί και για το λόγο αυτόν ήρθαν ενισχύσεις από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και από την Αθήνα που συνδράμει τη Θεσσαλονίκη με... πολύτιμες διμοιρίες των ΜΑΤ, λόγω των επεισοδίων που συνήθως γίνονται έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Αν και η αστυνομία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το σχεδιασμό, επιτελείς αναφέρουν ότι τα μέτρα δεν θα μετατρέψουν τη συμπρωτεύουσα σε αστυνομοκρατούμενη πόλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω των διάφορων εκδηλώσεων που θα «τρέχουν» παράλληλα στην πόλη, θα υπάρχουν ευέλικτα σχήματα αστυνομικών, τα οποία θα μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο για να επεμβαίνουν όταν θα χρειάζεται.

Για να μην περάσουν «Γολγοθά» για τις μετακινήσεις τους στη Θεσσαλονίκη κάτοικοι και επισκέπτες, οι αστυνομικοί σχεδιάζουν να μην προχωρούν σε μεγάλης χρονικής διάρκειας αποκλεισμούς των δρόμων, αλλά μόνο για το ελάχιστο απαιτούμενο διάστημα προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία. Το κρίσιμο τεστ αφορά το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε θα γίνουν τρία συλλαλητήρια από συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα που θα συγκλίνουν από διάφορα σημεία του κέντρου στο συνεδριακό κέντρο όπου θα μιλά ο πρωθυπουργός, την ώρα που στην Αριστοτέλους θα μιλά ο Αλέκος Αλαβάνος και θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι πορείες. Την Κυριακή στο βήμα του συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και στην Αριστοτέλους θα μιλά η Αλέκα Παπαρήγα.Απαγόρευση της στάθμευσης

Οπως είναι φυσικό, σήμερα που θα ανοίξει τις πύλες της η ΔΕΘ αλλά και το Σάββατο, λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων στους δρόμους γύρω από το εκθεσιακό κέντρο. Ειδικά για το Σάββατο θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Στρατού από την Καυτατζόγλου μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ και στη Γ’ Σεπτεμβρίου, ενώ στους υπόλοιπους δρόμους, σε αντίθεση με τις άλλες χρονιές, θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.Το «μενού» των συλλαλητηρίων

Το Σάββατο στις 6 το απόγευμα δίνουν ραντεβού στο άγαλμα του Βενιζέλου οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ αλλά και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλες ομοσπονδίες εργαζομένων. Η πορεία διαμαρτυρίας, όπως λένε οι εργαζόμενοι, θα έχει αιχμή την ακρίβεια, την ανεργία, την άδικη φορολογική πολιτική και τη λιτότητα που αποτελούν τα μεγάλα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου θα συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Οι αστυνομικοί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Λευκού Πύργου και θα ενωθούν στη συνέχεια με την πορεία των συνδικάτων.

Στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου ξεχωριστό συλλαλητήριο οργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους. Στις 5.30 το ίδιο απόγευμα στην Καμάρα ανεξάρτητες αριστερές συνδικαλιστικές οργανώσεις και αντιεξουσιαστές δίνουν το δικό τους ραντεβού. Ολες οι πορείες θα έχουν διαφορετικό δρομολόγιο αλλά κοινή κατάληξη έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» που θα είναι «αστακός».

Πρωτότυπες διαμαρτυρίες θα γίνουν από εργαζομένους στην Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε επ’ αόριστον απεργία πείνας από σήμερα το μεσημέρι σε χώρο της ΔΕΘ, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της εταιρείας για κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά.
Κινητοποίηση κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στην πόλη της Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν και οι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι προγραμματίζουν για εκείνη την ημέρα 24ωρη απεργία.


NΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ