«Συγγνώμη για όσα δεν κάναμε στις φωτιές»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Συγγνώμη για όσα δεν κάναμε στις φωτιές»

«Συγγνώμη» για όσα δεν μπόρεσαν να γίνουν στα πύρινα μέτωπα ζητεί η υποψήφια βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Ελενα Κουντουρά σε αποκλειστική συνέντευξή της. Δηλώνει επίσης ότι ορθώς δόθηκε τόσο άμεσα το βοήθημα των 3.000 ευρώ στους πυροπαθείς, διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά το ποιοι κρύβονται πίσω από τους εμπρησμούς και δεν έχει διαπιστώσει εσωκομματικά «μαχαιρώματα» από συνυποψηφίους της στην εκλογική της περιφέρεια. Τρέχει συνεχώς και συνομιλεί καθημερινά με εκατοντάδες πολίτες και ευελπιστεί να δει την οικογένειά της τη 17η Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τότε τους έχει πει ότι θα πρέπει να κάνουν υπομονή, γιατί η εκλογική μάχη είναι δύσκολη.

- Κυρία Κουντουρά, μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο μ’ έναν αστάθμητο παράγοντα: τις πυρκαγιές. Πιστεύετε ότι κινήθηκε σωστά ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπισή τους;
Κοιτάξτε, θα είμαι ειλικρινής όπως πάντα. Θέλω να συλλυπηθώ μέσα από την καρδιά μου όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Οσους είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται σε αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Προσωπικά υπόσχομαι ότι θα ενώσω τη φωνή μου μαζί με τη δική τους άμεσα, για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

Από εκεί και πέρα, θέλω να ζητήσω συγγνώμη για όλα αυτά που δεν μπορέσαμε να κάνουμε ως κυβέρνηση, ως τοπική αυτοδιοίκηση, ως κοινότητες, δήμοι, νομαρχίες, πυροσβέστες, εθελοντές και όλες γενικότερα οι δυνάμεις που προσπάθησαν να μειώσουν τις όποιες ζημιές και να ελαχιστοποιήσουν την καταστροφή. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για όσα δεν έγιναν.

- Συμμερίζεστε τα περί «ασύμμετρων απειλών»;
Εγώ δεν χρησιμοποιώ τέτοιους τίτλους και εκφράσεις. Είμαι υποψιασμένη ότι δεν ήταν τυχαίο να ξεσπάσουν ταυτόχρονα 150 φωτιές σε όλη τη χώρα και σε απίστευτα σημεία. Πιστεύω πως όταν θα ολοκληρωθούν οι έρευνες που γίνονται, θα δούμε τι ακριβώς συνέβη. Το βέβαιο είναι ότι κάποιες από αυτές τις φωτιές μπήκαν από ανθρώπινα χέρια. Και αυτό είναι καταδικαστέο, γιατί αυτοί που τις έβαλαν είναι στυγνοί εγκληματίες.

- Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δώσατε το βοήθημα των 3.000 ευρώ τόσο άμεσα λόγω εκλογών. Είναι έτσι;
Οταν η αντιπολίτευση κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, μπορώ να τη σχολιάσω. Οταν όμως απλά κατακρίνει οποιαδήποτε κίνηση κάνει η κυβέρνηση, με ενοχλεί. Αυτοί οι άνθρωποι έμειναν χωρίς ούτε ένα ρούχο, χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους για να πάρουν το γάλα του παιδιού τους. Δεν θα έπρεπε να κινηθούμε άμεσα; Θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που πήρε ο πρωθυπουργός και απέδειξε ότι είναι κοντά στην κοινωνία και την αφουγκράζεται.

- Στην Α' Αθηνών εσείς προσωπικά δεχτήκατε εσωκομματικά «μαχαιρώματα»;
Απ' όσο έχω αντιληφθεί, δεν αντιμετωπίζω κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου. Κοιτάω να ενημερώσω τους πολίτες που με στήριξαν το 2004 ότι είμαι και πάλι εδώ μάχιμη και ελπίζω να με εμπιστευτούν ξανά αξιολογώντας το έργο μου.

- Την οικογένεια αυτές τις μέρες προλαβαίνετε να τη δείτε;
Η αλήθεια είναι ότι τους είπα πως τις τρεις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές μπορεί να με επιθυμήσουν λίγο, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Υπόσχομαι ότι θα αναπληρώσω το κενό αμέσως μετά τις εκλογές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ