Θανατηφόρος ιος πάνω από την Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θανατηφόρος ιος πάνω από την Ελλάδα

Στη γειτονιά μας έχει φτάσει το κουνούπι που με το τσίμπημά του μεταδίδει έναν τροπικό ιό που προκαλεί το θάνατο. Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε την εμφάνιση 155 κρουσμάτων του ιού Chikungunya κοντά στη Ραβένα. Μάλιστα, ένας ασθενής έχασε τη ζωή του ενώ άλλοι έντεκα νοσηλεύτηκαν το διάστημα από 4 Ιουλίου έως 3 Σεπτεμβρίου.

Είναι η πρώτη φορά που ο ιός έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της περιοχής μας, ενώ κάνει πολλούς να τρέμουν το ενδεχόμενο εξάπλωσής του και στην υπόλοιπη Γηραιά Ηπειρο. Ο ιός μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes Albopictus, που συναντάται κυρίως στη νότια Ευρώπη αλλά και σε ακτίνα μέχρι το Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνέστησε στους τουρίστες που βρίσκονται στην ιταλική επαρχία Εμίλια Ρομάνια να χρησιμοποιούν εντομο-απωθητικά προϊόντα και να κοιμούνται με κουνουπιέρα, ενώ οι έγκυοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα κλήθηκαν να ζητούν συμβουλή γιατρού πριν επισκεφτούν την περιοχή.

Ο ιός Chikungunya, που θεωρείται ότι έφτασε στην Ιταλία από τουρίστα που είχε επισκεφτεί την Ινδία, προκαλεί πυρετό, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, επιπεφυκίτιδα και αιμορραγία από τη μύτη και τα αφτιά. Ο ιός είναι μολυσματικός για τρεις έως πέντε μέρες και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά ένας στους δέκα αποκτά διά βίου προβλήματα, όπως πόνο στις αρθρώσεις, οιδήματα και δυσκαμψία. Ο ξενιστής του ιού, το κουνούπι Aedes Albopictus, τσιμπάει κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και συγκεκριμένα την αυγή και το σούρουπο, ενώ είναι το ίδιο που μεταδίδει και το δάγκειο πυρετό στους Τροπικούς. Ο ιός Chikungunya είχε προκαλέσει πανικό στη γαλλική αποικία Ρεουνιόν στον Ινδικό ωκεανό το 2005 και το 2006, όταν μολύνθηκαν 180.000 άνθρωποι, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού, και εκατό έχασαν τη ζωή τους.

Κ.Ν.