Στο "Παίδων" η 10χρονη από την Κύπρο που πάσχει από νευρική ανορεξία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο "Παίδων" η 10χρονη από την Κύπρο που πάσχει από νευρική ανορεξία

Σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή της διατρέχει μια 10χρονη από την Κύπρο, η οποία έρχεται εσπευσμένα σήμερα στην Ελλάδα για νοσηλεία, καθώς η κατάστασή της δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην πατρίδα της. Το νεαρό κορίτσι, το οποίο θα νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», πάσχει από νευρική ανορεξία.

Οπως δηλώνει η μητέρα της στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο. Τότε το μικρό κορίτσι είχε στραβοκαταπιεί ένα ξηρό καρπό κι έκτοτε δεν βάζει παρά ελάχιστες μπουκιές στο στόμα της... Φοβάται πως ό,τι κι αν φάει θα πνιγεί, γι’ αυτό αρνείται πεισματικά την τροφή. Αρχικά λάμβανε μόνο υγρά, όμως πλέον τα αποφεύγει κι αυτά. Σήμερα μόνο γάλα δέχεται να πιει. Το κοριτσάκι έπεσε σε κατάθλιψη, χάνει τα μαλλιά της κι έχασε αρκετό βάρος. Πριν από το ατύχημα ήταν 31 κιλά και σήμερα ζυγίζει μόνο 20 κιλά...

Συγκλονιστικά είναι όσα λέει η μητέρα της: «Δεν είναι για λόγους αισθητικής που μας συμβαίνει αυτό το πράγμα. Είναι όπως κάποιος που υποφέρει από κλειστοφοβία ή υψοφοβία. Το μωρό μου φοβάται το φαγητό. Της έμεινε εμμονή ότι θα πνιγεί, αν φάει. Αν την πιέσεις να φάει, αρχίζει να κλαίει κι εκλιπαρεί να μην την πιέζουμε να πάρει τροφή. Την ώρα του φαγητού εξαφανίζεται από το τραπέζι. Δεν έχει πλέον την αίσθηση της πείνας. Εχει ψυχαναγκασμούς, δηλαδή φοβάται τα μικρόβια. Για να δεχτεί να την πλησιάσει κάποιος πρέπει πρώτα αυτός να πλύνει τα χέρια του. Εφτασε στο σημείο η ίδια να αυτοβασανίζεται. Κλαίει όλη μέρα και της φταίνε τα πάντα».

Πάντως οι γιατροί του νοσοκομείου διαβεβαιώνουν τους γονείς της μικρής ότι με το πέρας της θεραπευτικής αγωγής, που θα διαρκέσει τρεις μήνες, η κόρη τους δεν θα αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ