Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Πλανήτης Γη χωρίς άντρες που πλέον είναι είδος προς εξαφάνιση

Σύμφωνα με ερευνητές, το ισχυρό φύλο έχει… ημερομηνία λήξης.

Δεν φτάνει που η Εύα δημιουργήθηκε από το πλευρό του Αδάμ και στη συνέχεια τον παρέσυρε με το μήλο, τώρα οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως το σχέδιό της ήταν να γίνει -σε βάθος χρόνου- πιο ανθεκτική από εκείνον. Υστερα από έρευνες ετών συμπεραίνουν ότι οι άντρες είναι είδος προς εξαφάνιση.

Σύμφωνα με την Αυστραλή επιστήμονα Τζένι Γκρέιβς, το χρωμόσωμα Υ, που μόνο οι άντρες διαθέτουν στο γενετικό υλικό τους, φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου, οπότε σε πέντε εκατομμύρια χρόνια πάνω-κάτω θα έχει εξαφανιστεί, ακόμα κι αν εξακολουθεί να υπάρχει το ανθρώπινο είδος. Μιλώντας στην Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών, η διακεκριμένη καθηγήτρια Γενετικής πρόσθεσε ότι σε κάποιες απομονωμένες ομάδες αντρών η διαδικασία φθοράς του χρωμοσώματος Υ ίσως έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό που την ανησυχεί περισσότερο είναι ο ρυθμός εκφυλισμού του, καθώς πριν από περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια έφερε πάνω του 1.400 γονίδια, ενώ τώρα έχει μόνο σαράντα πέντε. Σε περίπτωση που διατηρηθεί αυτή η ταχύτητα εκφυλισμού του, τότε σε 5 εκατομμύρια χρόνια το Υ δεν θα φέρει καθόλου γονίδια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που ευθύνεται για την ανάπτυξη του αντρικού μορίου και την έκκριση των αντρικών ορμονών.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα της παρθενογένεσης, σε περίπτωση που εξαφανιστεί το χρωμόσωμα που ευθύνεται για τον βιολογικό προσδιορισμό του φύλου, ένα πιθανό σενάριο είναι, σύμφωνα με την Γκρέιβς, να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο -όπως συμβαίνει σε κάποια τρωκτικά- κι έτσι το είδος να συνεχίσει να αναπαράγεται. Ενα άλλο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία δύο ειδών ανθρώπων, τα οποία όμως δεν θα μπορούν να αναπαράγονται μεταξύ τους.

Τα συμπεράσματα της καθηγήτριας Γκρέιβς έχουν στο παρελθόν αμφισβητηθεί από συναδέλφους της. Για παράδειγμα, ερευνητές με επικεφαλής την Τζένιφερ Χιουζ και τον Ντέιβιντ Πέιτζ του ΜΙΤ διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο χρωμόσωμα Υ δεν έχει χάσει καθόλου γονίδια κατά τα τελευταία 6 εκατομμύρια χρόνια. Η Γκρέιβς όμως επιμένει, αναφορικά με τη σταδιακή εκφύλιση και την τελική εξαφάνισή του ξεκινώντας από το γεγονός ότι σήμερα το γυναικείο χρωμόσωμα Χ έχει περίπου 800 γονίδια, ενώ το αρσενικό Υ λίγες μόλις δεκάδες.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

«TV Queens» στο Open με Χριστίνα Λαμπίρη

Η Χριστίνα Λαμπίρη θα γίνει τηλεοπτική δασκάλα; Ετσι θα...