Ο ήλιος καίει περισσότερο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο ήλιος καίει περισσότερο!

Οι θεαματικές κλιματικές αλλαγές που συντελούνται τις τελευταίες δεκαετίες στον πλανήτη μπορεί να έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές, ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν πως φέτος δεχτήκαμε περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός σε συνέντευξη με την οποία προανήγγειλε το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Η Αραίωση του Προστατευτικού Στρώματος του Οζοντος».

Κατά την ομιλία του ο κ. Ζερεφός επισήμανε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης του κλίματος. «Αυτό το καλοκαίρι εισπράξαμε λίγη παραπάνω ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή κοκκινίσαμε λίγο περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες δήλωσε το ακριβώς αντίθετο με ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα: «Φορώντας μαύρα και όχι λευκά ρούχα προστατευόμαστε πιο αποτελεσματικά από τον ήλιο. Γι’ αυτό άλλωστε και οι Βεδουίνοι φορούν μαύρα ρούχα».

Επίσης ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής μίλησε για παγκόσμια αύξηση των δερματικών καρκινωμάτων και του καταρράκτη. Εσπευσε βέβαια να διευκρινίσει πως αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μακροχρόνια, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία των μικρών παιδιών, καθώς, όπως είπε, «διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο».

Αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές, ο κ. Ζερεφός είπε χαρακτηριστικά πως «οι παγωμένες περιοχές του πλανήτη ελαττώνονται με τρόπο εκπληκτικό. Στα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τεχνητό χιόνι. Ομως με τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα σε λίγο καιρό δεν θα είναι ούτε αυτό δυνατόν και θα κάνουν σκι μόνο στο Βόρειο ή τον Νότιο Πόλο».

Μιλώντας για τις καταστροφικές πυρκαγιές και την «επόμενη μέρα» δήλωσε πως οι επιπτώσεις θα είναι τοπικές και οι περιοχές που κάηκαν θα είναι αυτές που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Μάλιστα φέτος η Παγκόσμια Ημέρα του Οζοντος συμπίπτει με τις εκλογές. «Αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό» τόνισε αστειευόμενος ο κ. Ζερεφός.

Το επιστημονικό συμπόσιο αποσκοπεί στην ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας διά στόματος αυτών που είναι πρωτεργάτες στην ανακάλυψη της τρύπας του όζοντος και οι οποίοι ερμηνεύουν και παρακολουθούν το φαινόμενο που απειλεί την ανθρωπότητα και τα οικοσυστήματα. Θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής (23-26 Σεπτεμβρίου) και θα συμμετάσχουν 250 ξένοι επιστήμονες (τρεις Νομπελίστες) και επιφανείς πανεπιστημιακοί καθηγητές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

Φωτ. : «Αυτό το καλοκαίρι εισπράξαμε λίγο παραπάνω ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή κοκκινίσαμε λίγο περισσότερο» δήλωσε ο Χρήστος Ζερεφός.