Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Βρήκαν την είσοδο στον Κάτω Κόσμο!

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Παμούκαλε της Τουρκίας τις «Πύλες της Κολάσεως» με αφιερώσεις στον Πλούτωνα!

Ακούγεται σαν σενάριο ταινίας του Ιντιάνα Τζόουνς! Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τις «Πύλες της Κολάσεως», τη μυθική είσοδο στον Κάτω Κόσμο, στην αρχαία πόλη της Ιεράπολης όπου σήμερα βρίσκεται το Παμούκαλε της νοτιοδυτικής Τουρκίας. Σύμφωνα με ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Σαλέντο Φραντσέσκο Ντ’ Αντρια, η τοποθεσία ταιριάζει πολύ με τις περιγραφές των κειμένων του Στράβωνα. «Το μέρος είναι γεμάτο ομιχλώδη και πυκνό καπνό, που με δυσκολία μπορεί να διακρίνει κανείς το έδαφος. Οποιοδήποτε ζώο περάσει μέσα από αυτό πεθαίνει ακαριαία. Εριξα μέσα σπουργίτια που αμέσως πήραν την τελευταία εισπνοή τους και πέθαναν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχαίος Ελληνας γεωγράφος.

Ανακοινώνοντας την ανακάλυψή τους σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ντ’ Αντρια τόνισε πως εκείνος και η ομάδα του κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία των «Πυλών» χαρτογραφώντας ουσιαστικά τις ιαματικές πηγές της περιοχής. Ανάμεσα στα ερείπια εντόπισαν τα απομεινάρια μιας πισίνας κι ένα σπήλαιο με σκαλοπάτια και ιωνικού ρυθμού κίονες γύρω του, πάνω στους οποίους υπήρχαν επιγραφές με αφιερώσεις στους θεούς του Κάτω Κόσμου, τον Πλούτωνα και την Κόρη. «Αντιληφθήκαμε τις θανατηφόρες ιδιότητες του σπηλαίου κατά τη διάρκεια των εκσκαφών. Πολλά πουλιά πέθαναν πλησιάζοντας στο άνοιγμά του από τις αναθυμιάσεις διοξειδίου του άνθρακα» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ανασκαφών Φραντσέσκο Ντ’ Αντρια, ο οποίος είχε ισχυριστεί πως είχε ανακαλύψει και τον τάφο του Αγίου Φίλιππου, ενός εκ των δώδεκα Αποστόλων, στην Ιεράπολη το 2011. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, οι πολίτες παρακολουθούσαν από τα σκαλοπάτια τις τελετουργίες, χωρίς να πλησιάζουν το άνοιγμα του σπηλαίου, μπροστά από το οποίο στέκονταν μόνο οι ιερείς.

Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 190 π.Χ. από τον βασιλιά της Περγάμου και καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους το 133 π.Χ. Υπό τη ρωμαϊκή κατοχή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, καθώς δημιουργήθηκαν εκεί ναοί και θέατρα, ενώ αρκετός κόσμος συνέρρεε στην περιοχή για να κάνει μπάνιο στα ιαματικά λουτρά της. Σήμερα το Παμούκαλε φημίζεται για τις «λευκές πλαγιές» του, αποτέλεσμα της χρόνιας εναπόθεσης ασβεστούχων αλάτων που περιέχονται στις θερμές ιαματικές πηγές της περιοχής.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...