Το βούρτσισμα των δοντιών καθαρίζει και τις αρτηρίες

ΥΓΕΙΑ

Το βούρτσισμα των δοντιών καθαρίζει και τις αρτηρίες

Το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος βοηθούν όχι μόνο στην υγεία των δοντιών, αλλά και της καρδιάς. Στο συμπέρασμα αυτό έφτασαν οι επιστήμονες μετά τη διαπίστωση ότι όσο περισσότερο ήταν φραγμένες οι αρτηρίες καρδιοπαθών που εξέτασαν, τόσο πιο μεγάλα προβλήματα με την ουλίτιδα είχαν.

Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, η χρόνια ουλίτιδα, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, προκαλείται όταν συγκεντρώνονται γύρω από τα δόντια άχρηστα υλικά ή πλάκα που ενοχλούν τα ούλα και προκαλούν τη μόλυνσή τους. Γιατί αν δεν υπάρχει σωστή φροντίδα των δοντιών, τα ούλα μολύνονται και τα δόντια αρχίζουν να χαλούν, να κουνιούνται από τη θέση τους, με ενδεχόμενο να πέσουν. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, βέβαια, πώς η ουλίτιδα προκαλεί καρδιακά προβλήματα, αλλά υπάρχουν σκέψεις ότι τα βακτήρια που απελευθερώνονται από τα μολυσμένα ούλα αποτελούν το «κλειδί». Τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορούν να δραστηριοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, μολύνοντας τα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλώντας τη στένωσή τους. Μια άλλη σκέψη είναι ότι τα βακτήρια επιτίθενται άμεσα στα αποθέματα λίπους, που είναι ήδη παρόντα στις αρτηρίες, αυξάνοντας τη στένωσή τους. Γάλλοι καρδιολόγοι και οδοντίατροι εξέτασαν τις περιπτώσεις 131 ατόμων που είχαν πάει στο νοσοκομείο για να κάνουν μια αγγειογραφία.

Μετά εξέτασαν τα ούλα τους, αλλά και το αίμα τους, για να διαπιστώσουν αν υπήρχε μόλυνση. Οσοι από τους εξετασθέντες είχαν σοβαρό πρόβλημα με τις αρτηρίες τους, έπασχαν και από σοβαρή περιοδοντίτιδα, σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν είχαν κανένα ή είχαν μικρά προβλήματα με τα αγγεία τους. Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Νικολά Αμαμπίλ δήλωσε: «Τα σοβαρά προβλήματα των δοντιών όσων εξετάστηκαν συνδέονταν με αρτηριακές βλάβες. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που αναφέρουμε ότι η σοβαρή περιοδοντίτιδα συνδέεται με βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών». Ο Γάλλος γιατρός πρόσθεσε επίσης ότι η ουλίτιδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας νέος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης καρδιοπάθειας. Τόνισε, ωστόσο, ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά και με οδοντιατρική φροντίδα.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ