Μια νέα ζωή ξεκινά για τα πρωτάκια

ΥΓΕΙΑ
Οδηγίες για το πώς θα πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παιδιού στα πρώτα του σχολικά

Μια νέα ζωή ξεκινά για τα πρωτάκια

Τα σχολεία ανοίγουν αύριο και χιλιάδες μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία. Ολοι τους θα διηγηθούν πώς πέρασαν το καλοκαίρι, ωστόσο υπάρχει και μια κατηγορία μαθητών που μάλλον θα κοιτάζουν περίεργα το σχολείο, θα κλάψουν που η μαμά τους δεν θα είναι δίπλα τους και θα κοιτούν τους δασκάλους και τους συμμαθητές με καχυποψία.
 
Πρόκειται βεβαίως για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και της Α’ δημοτικού, τα οποία μπαίνουν σ’ ένα εντελώς νέο περιβάλλον, αλλάζοντας τη ζωή τους, χωρίς καν να ερωτηθούν. Αποτέλεσμα αυτού είναι σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίζουν στρες, όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο για παιδιά πέντε και έξι ετών. Γι’ αυτό κι εμείς σας δίνουμε οδηγίες για το πώς να διαπιστώσετε αν το παιδί σας έχει άγχος, πώς να το αντιμετωπίσετε, αλλά και πώς να χειριστείτε μια σειρά προβλημάτων που ξεκινούν μαζί με το σχολικό έτος.


Στρες, αϋπνία και αλλαγές στη διάθεση για φαγητό

Αϋπνία, κλάμα πέραν του φυσιολογικού, αλλαγές στη διάθεση και την όρεξη για φαγητό είναι μερικές μόνον από τις αποδείξεις ότι το παιδί σας έχει αγχωθεί, εν όψει της σχολικής χρονιάς. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ασχοληθείτε με το παιδί. Ρωτήστε το πώς πέρασε την ημέρα του στο σχολείο, βοηθήστε το στις εργασίες του -χωρίς να δίνετε εσείς τις απαντήσεις- και μάθετέ το να αντιμετωπίζει με θάρρος τυχόν πειράγματα από άλλα παιδιά. Αν το πρόβλημα δεν υποχωρήσει, συζητήστε το με τη δασκάλα του.


Όταν το παιδί "βρέχει" τη νύχτα το κρεβάτι

Ενα στα πέντε παιδιά βρέχουν τη νύχτα το κρεβάτι τους κι αιτία γι’ αυτό είναι το άγχος για το σχολείο. Το φαινόμενο εντάσσεται σ’ αυτό της ύπαρξης στρες, ωστόσο είναι λίγο διαφορετικό, καθώς τα παιδιά ντρέπονται γι’ αυτό και προσπαθούν να το κρύψουν από τους γονείς τους. Αν το παιδί σας εμφανίσει το πρόβλημα λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων, προσπαθήστε να το χαλαρώσετε μιλώντας του για το σχολείο χωρίς να θυμώσετε, όσο κι αν δεν καταλαβαίνει αυτά που του λέτε. Διηγηθείτε του ευχάριστες ιστορίες από τα δικά σας παιδικά χρόνια και ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου, αν δείτε πως δεν έχετε αποτέλεσμα. Δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις η νυχτερινή ενούρηση να μην οφείλεται μόνο στο φόβο αυτού του άγνωστου που λέγεται σχολείο, αλλά και σε παθολογικά αίτια, όπως για παράδειγμα, μια μόλυνση.


Η φαγούρα στο κεφάλι «δείχνει» ψείρες

Η φαγούρα στο κεφάλι είναι η βασικότερη ένδειξη για ύπαρξη ψειρών. Μην πανικοβληθείτε και φυσικά μην πιστέψετε πως το παιδί σας είναι βρόμικο. Οι ψείρες πηγαίνουν στα καθαρά κεφάλια. Ο κίνδυνος από την παρουσία τους είναι, εκτός των άλλων, η αδυναμία του παιδιού να προσέχει στα μαθήματα.

Για να διαπιστώσετε την παρουσία ψειρών χτενίζετε μια φορά την εβδομάδα το κεφάλι του παιδιού, με χτένα που έχει πολύ πυκνά δόντια. Τέτοιες χτένες κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Μετά το χτένισμα σκουπίζετε τη χτένα σε λευκό πανί, ώστε να δείτε τις ψείρες ή τα αβγά τους. Αν ο φόβος σας επιβεβαιωθεί, απλώς προμηθευτείτε κάποιο από τα πολλά σκευάσματα κατά των ψειρών. Ο φαρμακοποιός σας θα σας δώσει τις σωστές συμβουλές προκειμένου να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση. Σε λίγες ημέρες θα έχετε απαλλαγεί από το πρόβλημα.


Οι παιδικές ασθένειες

Δερματίτιδες, στοματίτιδες αλλά και «κλασικές» παιδικές ασθένειες, όπως η ιλαρά και η παρωτίτιδα (κοινώς μαγουλάδες), είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σας επισκεφτούν. Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο πανικός. Σήμερα πια, πέραν των εμβολίων που σχεδόν τις κρατούν μακριά, υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπισή τους. Ο παιδίατρος ξέρει καλά πώς θα βοηθήσει στη θεραπεία του παιδιού. Εσείς μπορεί απλώς να ταλαιπωρηθείτε για λίγες ημέρες.

Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε το σχολείο για το είδος της ασθένειας του παιδιού, ώστε να προστατεύσετε τα υπόλοιπα. Σίγουρα θα θέλατε, αν συνέβαινε κάτι σε άλλο παιδί, να έχετε ενημέρωση. Ιδιαίτερης αναφοράς χρίζει η μηνιγγίτιδα που μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη. Μην ξεχνάτε λοιπόν πως ο ιός της δεν ζει έξω από το σώμα, οπότε ένα κρούσμα στα σχολείο δεν σημαίνει πως θα κολλήσει και το δικό σας παιδί.