"Είμαστε κι εμείς εδώ"

Ο Λεωνίδας Κόκκας εξηγεί στον συντάκτη της «Espresso» Βασίλη Τριάντη ότι οι Ολυμπιονίκες που δόξασαν τα ελληνικά χρώματα είναι πανέτοιμοι να βοηθήσουν.

"Είμαστε κι εμείς εδώ"

Την επιθυμία να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στο άθλημα που υπηρέτησε και του έδωσε πολλές συγκινήσεις όσα χρόνια ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό εκφράζει ο Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Λεωνίδας Κόκκας. Εχει ήδη γίνει διαιτητής άρσης βαρών, ενώ μέσα από τη συνέντευξή του στην «Espresso» εκφράζει το παράπονό του γιατί η ηγεσία της σημερινής ομοσπονδίας δεν έχει καλέσει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τους άλλους Ολυμπιονίκες στο άθλημά του για να τους ανατεθούν ρόλοι και να προσφέρουν κι αυτοί στην ανάπτυξη του αθλήματος των δυνατών από άλλο πλέον «μετερίζι».

«Οταν πριν ένα χρόνο αποφάσισα ν' ασχοληθώ με τη διαιτησία στην άρση βαρών, ήταν γιατί ήθελα να προσφέρω στο άθλημα που υπηρέτησα τόσα χρόνια» είναι τα πρώτα λόγια του Λεωνίδα Κόκκα και συνεχίζει: «Αυτό που διαπιστώνω στους αγώνες που πηγαίνω είναι πως τα νέα παιδιά με αντιμετωπίζουν με πολύ σεβασμό και παράλληλα δέχονται από μένα με μεγάλη ικανοποίηση κάθε συμβουλή και συζητούν μαζί μου γύρω από το άθλημα. Είναι αλήθεια πως εμείς οι Ολυμπιονίκες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου μας περάσαμε στο παρασκήνιο και δεν βρέθηκε κάποιος από την ηγεσία του αθλήματος να μας φέρει και πάλι κοντά σ' αυτό και να μεταδώσουμε αυτά που έχουμε ζήσει εμείς σαν ομάδα, σαν τιμ που διέπρεψε, διακρίθηκε και δόξασε την Ελλάδα με τις επιτυχίες του κάνοντας τους Ελληνες φιλάθλους να δακρύσουν από συγκίνηση και χαρά. Και υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν. Από τη σύσταση επιτροπών που θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα μέχρι και την ανάθεση συγκεκριμένων ρόλων. Ευελπιστώ πως το νέο προεδρείο με πρόεδρο τον Πύρρο Δήμα θα λάβει υπόψη του όλα αυτά και θα αξιοποιήσει εμάς τους πρώην συναθλητές του. Ενας από αυτούς τους ρόλους είναι να δημιουργηθεί επιτροπή Ολυμπιονικών της άρσης βαρών με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και πηγαίνοντας στα σχολεία αλλά και σε χώρους άθλησης να μεταφέρει στα νέα παιδιά το πνεύμα του αθλητισμού σε πρώτο λόγο και στη συνέχεια, σε όσους το επιθυμούν, και σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Τα νέα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση και να τους δοθεί η ώθηση για να προχωρήσουν. Ας μην ξεχνάμε πως κάπως έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς. Παίρνοντας θάρρος και βλέποντας τους Ολυμπιονίκες, οι οποίοι μας έκαναν να αγαπήσουμε το άθλημα και ν' ασχοληθούμε μ' αυτό».

Πάντως, ο Ολυμπιονίκης μας είναι αισιόδοξος όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της ελληνικής άρσης βαρών, θεωρώντας όμως ότι τα νέα παιδιά πρέπει να δώσουν το δικό τους χρώμα και τη δική τους πινελιά από εδώ και πέρα και να μην επαναπαύονται στις επιτυχίες «ντριμ τιμ».

«Η άρση βαρών έχει και παρόν αλλά και μέλλον. Θα πρέπει όμως ν' αλλάξουν κάποια πράγματα. Και το κυριότερο, η νοοτροπία γενικά σ' αυτούς που κρατούν στις τύχες τους το άθλημα. Πρέπει κάποια στιγμή το άθλημα, σε διοικητικό και επιτελικό επίπεδο, να πλαισιωθεί από νέους ανθρώπους και ν' αποχωρήσουν οι παλαιότεροι, οι οποίοι φυσικά έχουν προσφέρει πολλά, αλλά πλέον πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και στους νεότερους να δείξουν τη δική τους αγάπη και να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες για να μπορέσει η άρση βαρών να πάει ακόμη πιο ψηλά. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους νέους αθλητές, υπάρχουν πολλοί και ικανοί και με μεγάλη όρεξη για δουλειά. Θα πρέπει όμως να προχωρήσουν, να χαράξουν τη δική τους πορεία και να μη μένουν στις δικές μας επιτυχίες. Η δική μας η γενιά είχε κάποια χαρίσματα τα οποία οι νέοι δεν έχουν σήμερα. Ενα που έχω παρατηρήσει είναι πως δεν υπάρχει ο ευγενής συναγωνισμός, όπως είχαμε εμείς. Δυστυχώς, αυτό που βλέπω τώρα στα νέα παιδιά είναι πως ο ένας προσπαθεί να μειώσει τον άλλον. Σ’ εμάς δεν υπήρχε αυτό. Εμείς είχαμε ευγενικό συναγωνισμό μεταξύ μας. Ημασταν δεμένοι μεταξύ μας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο το πολιτικό κομμάτι της ομοσπονδίας. Υπάρχουν ευθύνες και οράματα».


Χαμηλοί τόνοι και δουλειά, το μυστικό...


Οσον αφορά το μυστικό της επιτυχίας, ο Λεωνίδας Κόκκας έχει να συμβουλέψει τους νέους αθλητές πάνω σε δύο πράγματα: να κρατούν χαμηλούς τόνους και να δουλεύουν.

«Οι νέοι που είναι ορεξάτοι για δουλειά θα πρέπει να δώσουν έμφαση σε δύο πράγματα: στους χαμηλούς τόνους και την ταπεινότητα που πρέπει να τους διακρίνει στη διαδρομή τους αλλά και σε κάτι ακόμη: να δουλεύουν πολύ και σκληρά για να μπορέσουν να φτάσουν ψηλά. Μόνο έτσι θα πετύχουν. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει. Από εκεί και μετά όλα τα άλλα έρχονται. Σήμερα οι νέοι αθλητές τα έχουν όλα γιατί εμείς τους ανοίξαμε το δρόμο. Από γιατρούς, ψυχολόγους κ.λπ. μέχρι τις καλύτερες συνθήκες να κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς δεν είχαμε τόσα πολλά. Πρέπει, λοιπόν, να τα αξιοποιήσουν και να χαράξουν το δικό τους δρόμο προς τις επιτυχίες».


ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Ο Λεωνίδας Κόκκας εξηγεί στον συντάκτη της «Espresso» Βασίλη Τριάντη ότι οι Ολυμπιονίκες που δόξασαν τα ελληνικά χρώματα είναι πανέτοιμοι να βοηθήσουν.