ΜΙχάλης Χρυσοχοΐδης: "Με άρωμα Χόλιγουντ"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΙχάλης Χρυσοχοΐδης: "Με άρωμα Χόλιγουντ"

Στο Χόλιγουντ είναι ο… Μισέλ της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κι αυτό γιατί το επώνυμό του, Χρυσοχοΐδης, είναι δύσκολο να το προφέρουν οι αγγλόφωνοι. Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ, που βλέπει την υπουργική καριέρα του να γίνεται ταινία, δηλώνει αδιάφορος για το αν θα τον υποδυθεί ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να αποδοθούν σωστά τα γεγονότα της εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη».

Οποιος κι αν αναλάβει πάντως τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα πρέπει να ξέρει κάποιες λεπτομέρειες για τη ζωή και τον χαρακτήρα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αν και οι περισσότεροι τον έχουν ταυτίσει με την εικόνα του τεχνοκράτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέρχεται από αγροτική οικογένεια προσφύγων. Οι γονείς και ο αδελφός του ασχολούνται ακόμη και σήμερα με τη γεωργία στον τόπο καταγωγής τους, την Ημαθία. Ο ίδιος μόλις βρίσκει ευκαιρία δεν παραλείπει να τους επισκέπτεται και να βοηθά στις αγροτικές εργασίες. Θεωρεί πως η επαφή με τη γη είναι το καλύτερο γιατρικό.

Το μεγάλο ταλέντο του είναι η μουσική. Παίζει πολύ καλό ακορντεόν και είναι φίλος με πολλούς γνωστούς Ελληνες μουσικούς. Εκείνοι που τον ζουν από κοντά λένε πως είναι άνθρωπος που παθιάζεται εύκολα. Τον συνεπαίρνουν οι ωραίες ιδέες, οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι νέες γνωριμίες, οι άνθρωποι που έχουν άποψη για τα πράγματα. Είναι ακούραστος, λένε οι συνεργάτες του, που τον χαρακτηρίζουν φίλεργο.

Οι αντοχές του είναι θρυλικές. Μπορεί να εργάζεται χωρίς διακοπή πάνω από δύο εικοσιτετράωρα, διατηρώντας το μυαλό του καθαρό και το κέφι του αμείωτο. Σπάνια κοιμάται περισσότερο από τέσσερις ώρες ημερησίως. Εχει αδυναμία στους νέους. Επιδιώκει να βρίσκεται στις παρέες τους, να ακούει καινούργια πράγματα και να μαθαίνει απ' αυτούς. Επί των ημερών του εξαρθρώθηκε η «17 Νοέμβρη», μειώθηκαν η εγκληματικότητα και τα τροχαία ατυχήματα, ενώ οι πυρκαγιές έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους ιστορικά, λένε τα στατιστικά στοιχεία που έχει το επιτελείο του.

Είναι ο πρώτος Μακεδόνας πολιτικός του ΠΑΣΟΚ που αποφασίζει να μεταπηδήσει από την περιφέρεια όπου εκλεγόταν πρώτος σε σταυρούς βουλευτής επί σειρά ετών στον δύσκολο εκλογικό στίβο της Β' Αθηνών.

Δεν φοβάται τις ανατροπές. Το 2001 τόλμησε να εισηγηθεί την πλήρη ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, ανανέωση που περιλάμβανε και την αλλαγή των συμβόλων του κόμματος. Ως μεγαλύτερο όπλο του θεωρεί το γεγονός πως έχει καταφέρει να τιθασεύσει τους φόβους του. Οταν ο Κώστας Σημίτης του πρότεινε να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ένιωσε τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια του. Λίγους μήνες αργότερα ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως ο πιο μεθοδικός και αποτελεσματικός υπουργός που πέρασε ποτέ από εκεί.

Σιχαίνεται τον κομματισμό. Οπου κι αν θήτευσε, εξαιτίας της εμμονής του στην αξιοκρατία κατάφερε να έχει περισσότερες συμπάθειες στους οπαδούς των άλλων κομμάτων από ό,τι στους συνδικαλιστές της δικής του παράταξης. Σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για τη σύγχρονη πολιτική και τον προοδευτικό χώρο μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου που θα κυκλοφορήσει μετά τις εκλογές. Αυτήν την περίοδο διαβάζει το βιβλίο «Ο Καημός του Ενός» του φιλοσόφου Στέλιου Ράμφου, με τον οποίο τον συνδέει στενή φιλία.

Είναι λιτοδίαιτος. Τρώει λίγο και προτιμά πάντοτε τα βιολογικά προϊόντα και τις υγιεινές τροφές. Λατρεύει την οδήγηση. Είναι από τα πράγματα που τον χαλαρώνουν, έστω κι αν συνήθως κολλάει το γκάζι στο πάτωμα. Είναι κοινωνικός αλλά όχι κοσμικός. Του αρέσει η παρέα των φίλων, όμως απεχθάνεται τις απρόσωπες κοσμικές συγκεντρώσεις. Ακούει έντεχνη ελληνική μουσική, γεγονός όμως που δεν τον εμποδίζει να διατηρεί φιλική σχέση με τον Σάκη Ρουβά.

Πηγαίνει συχνά στον κινηματογράφο. Προτιμά τις κοινωνικές και πολιτικές ταινίες, αλλά δεν είπε όχι και στους «300». Τον έχουν προσεγγίσει παράγοντες του Χόλιγουντ, που του πρότειναν να γίνει ταινία η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Μένει παγερά αδιάφορος στο ενδεχόμενο να είναι ο Τζορτζ Κλούνεϊ αυτός που θα ενσαρκώσει τον κινηματογραφικό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το μόνο που δείχνει να τον ενδιαφέρει από την πρόταση του Χόλιγουντ είναι να αποδοθούν σωστά τα πραγματικά γεγονότα. Το χρήμα τον αφήνει αδιάφορο. Εχει αρνηθεί προκαταβολικά οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμβολή του στο σενάριο της ταινίας.


Στο club των φτωχών της Βουλής

Στην καθημερινότητά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζει λιτά, σχεδόν ασκητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, είναι από τους πιο φτωχούς Ελληνες πολιτικούς. Πιστεύει ότι ο πολιτικός πρέπει να κρίνεται για το έργο του και όχι για το lifestyle του. Κρατά πεισματικά την προσωπική του ζωή αυστηρά ιδιωτική. Δεν έχει φωτογραφηθεί ποτέ με την οικογένειά του, ούτε και έχει συμμετάσχει ποτέ σε τηλεοπτική εκπομπή ανάλογου περιεχομένου. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει εισβάλει στη ζωή του ένας πολύ γλυκός μπελάς: ο μικρός γιος του Αγγελος, το τρίτο του παιδί. Μένει στο Χαλάνδρι, σε ενοικιαζόμενο και όχι ιδιόκτητο διαμέρισμα.