Η παγίδα της σαλάτας

ΥΓΕΙΑ

Η παγίδα της σαλάτας

Τρώτε ως επί το πλείστον σαλάτες αλλά και πάλι δεν καταφέρνετε να χάσετε βάρος; Η πρόχειρη και χαριτωμένη εξήγηση που θα ακούτε συχνά είναι ότι και οι αγελάδες τρώνε χόρτα αλλά δεν αδυνατίζουν! Οι επιστήμονες ωστόσο προσφέρουν μια πιο εμπεριστατωμένη εξήγηση στο φαινόμενο να τρώει κανείς υγιεινά αλλά να μην μπορεί να χάσει κιλά.

Σύμφωνα με έρευνα Γάλλων και Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Ερευνας Καταναλωτή, τα φαγητά που εντάσσονται στην κατηγορία της υγιεινής διατροφής αντί να μας αδυνατίζουν μας ωθούν στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής, οπότε μοιραία έχουν το αντίθετο και άκρως επιβαρυντικό αποτέλεσμα. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, το πρόβλημα είναι το ύπουλο «παιχνίδι» που παίζει η δικαιολογία του light στο μυαλό. Για παράδειγμα, όταν παραγγέλνουμε για κυρίως πιάτο σαλάτα, τότε, όπως έχει διαπιστωθεί, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να θέλουμε να συμπληρώσουμε το γεύμα θερμιδικά, παραγγέλνοντας αναψυκτικά μέχρι και επιδόρπια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 46 φοιτητών, αποδείχτηκε ότι όταν παράγγελναν ένα υγιεινό κυρίως πιάτο, παράγγελναν επίσης και εξτρά που ξεπερνούσαν σε θερμίδες κατά 131% τα εξτρά που παράγγελναν όταν έπαιρναν ένα κανονικό και «περιποιημένο» κυρίως πιάτο.

Και εκτός από την όρεξη που ανοίγει για εξτρά ένα υγιεινό πιάτο, θα πρέπει να συνυπολογίζεται και το γεγονός ότι ένα φαγητό επειδή είναι φτιαγμένο με υγιεινά υλικά, δεν σημαίνει ότι περιέχει και λιγότερες θερμίδες. Οι ερευνητές λοιπόν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν θέλουμε να χάσουμε κιλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε πρώτα τις θερμίδες και μετά το πόσο υγιεινά είναι τα συστατικά.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ