Τα άγνωστα Τριζόνια του Κορινθιακού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ειδυλλιακό το νησί των Τριζονιών (το κεντρικό ομώνυμου συμπλέγματος) βρίσκεται απέναντι από τα Χάνια, 35 χλμ. από τη Ναύπακτο.

Τα άγνωστα Τριζόνια του Κορινθιακού

Μην ανησυχείτε, δεν με χτύπησαν οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Ξέρω πολύ καλά τι γράφω. Στα Τριζόνια, σε αυτό το πανέμορφο αλλά σχεδόν άγνωστο σύμπλεγμα νησίδων του Κορινθιακού κόλπου, μεγαλύτερο είναι το ταξίδι με αυτοκίνητο παρά με θαλάσσιο μεταφορικό μέσο. Αυτό το ήξερα από παλιότερο ταξίδι μου στο μεγαλύτερο (και ομώνυμο) νησί του συμπλέγματος.

Για να πάει κανείς στα Τριζόνια, μπορεί να ταξιδέψει από το Ρίο - Αντίρριο, Ναύπακτο ή κινούμενος από την άλλη πλευρά, από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, Λιβαδειά, Αράχοβα, Δελφούς, Ιτέα, Γαλαξίδι. Είναι πανέμορφες και οι δύο διαδρομές, ειδικά τώρα που μπήκε η άνοιξη. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να φτάσετε στα Χάνια, 35 χλμ. από τη Ναύπακτο.

Με αυτοκίνητο λοιπόν έφτασα εκεί και επιβιβάστηκα στη βαρκούλα που με μετέφερε απέναντι σε χρόνο ρεκόρ, σκάρτο πεντάλεπτο!
Το νησί των Τριζονιών είναι μικρό αλλά… θαυματουργό. Θα σας κάνει άλλους ανθρώπους. Η καλώς εννοούμενη απομόνωση το κάνει ιδανικό προορισμό για ξεκούραση και ηρεμία. Η απουσία αυτοκινήτων και γενικώς κάθε είδους τροχοφόρου θα σας εξασφαλίσει τη… μουσική της ησυχίας για όσο καιρό θα παραμείνετε. Οι μικρές διαδρομές του νησιού καλύπτονται άνετα με τα πόδια και σας δίνουν τη δυνατότητα να γυμναστείτε μέσα σε παραδεισένια τοπία.

Μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο μικρές διαδρομές για να περιηγηθούμε το νησί. Και στις δύο περιπτώσεις αφετηρία είναι το λιμάνι του νησιού, όπου υπάρχει και ο μοναδικός οικισμός. Στην πρώτη περπατάμε παραλιακά και μόλις περάσουμε τη μαρίνα κατευθυνόμαστε προς την περιοχή Αμπέλια (όπου υπάρχουν περιποιημένοι αμπελώνες). Συνεχίζουμε προς τη Μαραβίτσα, με τελικό προορισμό την Πούντα, μια πανέμορφη… κόκκινη παραλία.

Στη δεύτερη διαδρομή περνάμε τη μαρίνα με τα σκάφη, αλλά αυτή τη φορά… το κόβουμε δεξιά. Σκοπός μας είναι να πάμε στης Παπαγιάνναινας τη λάκα, όπου βρίσκεται μια ωραία παραλία με άσπρα βότσαλα.

Αλλο το έντομο και άλλο το νησί! Αν κοιτάξουμε τη λέξη τριζόνι στο λεξικό, θα δούμε πως είναι «είδος εντόμου, ο γρύλος». Εμείς φυσικά δεν ασχολούμαστε με την εντομολογία αλλά με τα εναλλακτικά ταξίδια.

Γι’ αυτό βρεθήκαμε στις νησίδες αυτές της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη από αυτές, η οποία είναι και η μοναδική που κατοικείται. Πενήντα κάτοικοι μένουν μόνιμα τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι εικοσιπολλαπλασιάζονται, «πιάνουν» δηλαδή το χιλιάρικο!

Βαρκάκια από τα Χάνια, που βρίσκονται στην απέναντι ακτή του νομού Φωκίδας, εξυπηρετούν καθημερινά τους επισκέπτες του νησιού. Πεύκα, σκίνα και φραγκοσυκιές, ελιές και αμπέλια καλύπτουν την επιφάνειά του, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Στα αξιοθέατα του νησιού συμπεριλαμβάνονται ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, χτισμένος στο έμπα του νησιού, το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, καθώς και το κτίριο του παλιού τελωνείου.

Επειδή τα Τριζόνια βρίσκονται σε ένα πραγματικά κομβικό σημείο, από εδώ μπορείτε να πραγματοποιήσετε μικρές εξορμήσεις σε κοντινές περιοχές, όπως η Ναύπακτος, οι Δελφοί, το Μεσολόγγι και το Γαλαξίδι.

Τα νησάκια αυτά μπήκαν από παλιά στο… μάτι των επωνύμων. Κατά καιρούς, στο ήσυχο αυτό νησί έχουν βρει καταφύγιο αρκετοί διάσημοι. Ενας από αυτούς ήταν και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, που παραλίγο να αγοράσει τα Τριζόνια αντί για τον Σκορπιό. Οι παλαιότεροι μάλιστα ακόμα θυμούνται τις δύο φορές που ο Αριστοτέλης Ωνάσης επισκέφτηκε το νησί τους, τη μία με υδροπλάνο και την άλλη με τη θαλαμηγό «Χριστίνα».

Το νησί των Τριζονιών, στη θαλάσσια περιοχή του οποίου γίνεται η αλλαγή της διεύθυνσης του ρεύματος στον κόλπο της Κορίνθου, έχει το σχήμα μισοφέγγαρου, του οποίου οι δύο άκρες κατευθύνονται προς την ακτή, «αγκαλιάζοντας» έναν βαθύ κόλπο ικανό να φιλοξενήσει αρκετά μεγάλα σκάφη.

Τα Τριζόνια βρίσκονται απέναντι από το Αίγιο. Τα παλιά χρόνια ήταν κομβικό σημείο στον Κορινθιακό κόλπο, καθώς ήταν σταθμός πλοίων μεταξύ Πειραιά και Ιονίου λόγω του απάνεμου φυσικού λιμανιού που διαθέτουν. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα Τριζόνια απέχουν το ίδιο από τη Λευκάδα και τον Πειραιά (89 μίλια και από τα δύο μέρη). Τα παλιά χρόνια εδώ διανυκτέρευαν οι ναυτικοί προκειμένου να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους την επομένη. Ακόμη και σήμερα συνεχίζεται κατά κάποιο τρόπο αυτή η παράδοση, αφού όσοι διαθέτουν κότερα χρησιμοποιούν τη μαρίνα των Τριζονιών ως σταθμό ξεκούρασης.


ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ


Πού οφείλουν το όνομά τους τα Τριζόνια; Ελα ντε! Οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Σύμφωνα με μία εκδοχή, το νησί ονομάστηκε έτσι από τα γνωστά ζωύφια.

Οι οπαδοί μιας δεύτερης θεωρίας υποστηρίζουν ότι το όνομα οφείλεται στα τρία κύρια νησιά του συμπλέγματος των Τριζονιών (Τριζόνια, Αϊ-Γιάννης, Πρασούδι), δηλαδή τρία νησιά, τριονήσια, τριζόνια.

Μια τρίτη εκδοχή, που είναι και η αληθοφανέστερη, σχετίζεται με την ύπαρξη τριών θαλάσσιων ζωνών, απ’ όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το νησί, δηλαδή από Ιόνιο (δυτικά), από Πειραιά (ανατολικά) και από Πελοπόννησο (νότια). Μάλιστα, στην περιοχή Μαχαλάς υπήρχε παρατηρητήριο για να ελέγχουν τις θαλάσσιες διόδους του νησιού. Επίσης, στην περιοχή Μεσοχώρια υπάρχουν βυθισμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που φανερώνουν την ύπαρξη οικισμού.


ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΒΟΛΗΣ ΓΙΑ Σ/Κ

Τα Τριζόνια γεωγραφικά ανήκουν στη Στερεά Ελλάδα και διοικητικά στον νομό Φωκίδας. Απέχουν μόλις 7 ναυτικά μίλια από την Πελοπόννησο και 240 χλμ. από την Αθήνα. Η μικρή απόσταση που τα χωρίζει από την πρωτεύουσα αλλά και από την Πάτρα τα καθιστά ιδανικό προορισμό και για τα Σαββατοκύριακα για εκείνους που έστω για λίγο επιθυμούν να ζουν μακριά από τις πολύβουες πόλεις.


ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΛΙΣΙΟΒΑΣ

Ειδυλλιακό το νησί των Τριζονιών (το κεντρικό ομώνυμου συμπλέγματος) βρίσκεται απέναντι από τα Χάνια, 35 χλμ. από τη Ναύπακτο.
Η Πούντα, μια πανέμορφη… κόκκινη παραλία.