Tattoo για "ψαγμένους" και ερωτοχτυπημένους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Sake στο «Sake tattoo studio» που διατηρεί στο Χαλάνδρι.

Tattoo για "ψαγμένους" και ερωτοχτυπημένους

Τα τατουάζ (ή δερματοστιξία, όπως είναι η ελληνική απόδοση της λέξης) έχουν τις ρίζες τους βαθιά στην Ιστορία. Για τους πρωτόγονους λαούς ήταν ένας τρόπος εκδήλωσης πένθους, για τους παλαιστές και τους μονομάχους της αρχαιότητας σήμαινε αδελφοσύνη και σε κάποιες φυλές τα τατουάζ τους υποδείκνυαν την κοινωνική τους θέση ή την ωριμότητά τους για κοινωνική ζωή. Οι αρχαίοι Ελληνες γνώριζαν την τέχνη της δερματοστιξίας ήδη από τη Μυκηναϊκή εποχή, όμως θεωρούσαν πως είναι συνήθεια βαρβάρων. Οι Ρωμαίοι σημάδευαν με τατουάζ τους σκλάβους και τους εγκληματίες και με το γράμμα «D» τους λιποτάκτες. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα συναντάμε σε αρκετούς πεζοναύτες και στα παιδιά των λουλουδιών. Ακόμη, τα μέλη συμμοριών κάνουν κάποια τατουάζ ως δείγμα αφοσίωσης και ταύτισης.

Σήμερα έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε σε σταρ της μουσικής σκηνής, αλλά όπως εξηγεί ο Sake (έτσι είναι το καλλιτεχνικό του) που διατηρεί tattoo center στο Χαλάνδρι, όλοι πια κάνουν τατουάζ. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ηλικίες ή φύλα... Εχει χαθεί το παιχνίδι της κατάταξης».

Ο Sake μας μίλησε για τις νέες τάσεις που υπάρχουν στα τατουάζ. «Κάποτε ζήταγαν συνέχεια κινεζικά γράμματα, άλλα τώρα πια θέλουν πολλοί να κάνουν αστέρια, προσωπογραφίες ή να γράψουν στίχους από αγαπημένα τους τραγούδια, ποιήματα και ρήσεις. Κάποτε συνηθιζόταν να τα γράφουν σε αγγλικά, τώρα όμως τα “χτυπάνε” και σε ελληνικά και σε διάφορες “ψαγμένες” γλώσσες». Ωστόσο, όπως δηλώνει, οι υποψήφιοι που θέλουν να κάνουν τατουάζ με ξένα γράμματα καλό είναι να το ψάχνουν λίγο, αν όντως σημαίνουν αυτό που θέλουν.

Επίσης τώρα πια, όπως μας εξηγεί, δεν νοιάζει τους ανθρώπους αν φαίνονται τα τατουάζ τους, γιατί έχουν απελευθερωθεί τα πράγματα. «Κάνουν παντού: στα χέρια, στους αστραγάλους, στον αυχένα, στο λαιμό...»

«Αυτοί που βλέπουν πιο βαθιά το τατουάζ δεν το κάνουν για μόδα, το κάνουν για πιο σημαντικούς λόγους, πιο προσωπικούς... όπως οι γονείς που κάνουν για τα παιδιά τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που το κάνουν μόνο για μόδα», μας απάντησε ο Sake στην ερώτηση αν τα τατουάζ είναι μόδα ή προσωπική έκφραση.

Ανέφερε, επίσης, ότι ίσως ο αριθμός των γυναικών που κάνουν σήμερα τατουάζ να είναι και μεγαλύτερος από των αντρών. «Εχει τύχει να έρθει κοπέλα που ήθελε να κάνει τατουάζ στον αστράγαλο με χρώματα και να φέρει μαζί και τις γόβες της για να δει αν ταιριάζουν».

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας τραγουδούσαν κάποτε «Σ’ έχω τατουάζ μεσ’ την καρδιά μου κι έρχεσαι τις νύχτες στα κρυφά» και ο Sake λέει πως ο έρωτας και τα τατουάζ συνδυάζονται πολύ. Εξηγεί πως πάρα πολλοί κάνουν για να δηλώσουν το έρωτά τους, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που έρχονται και τα αλλάζουν μετά από ένα χωρισμό. «Οι περισσότεροι τώρα πια δεν γράφουν το όνομα του αγαπημένου τους, κάνουν κάτι πιο συμβολικό, όπως ένα σχέδιο που κάνει το μισό ο ένας και το άλλο μισό ο άλλος ή βέρες. Εχουν έρθει μελλόνυμφοι και έχουν ζωγραφίσει στα δάχτυλά τους βέρες αντί να αγοράσουν ή έχουν κάνει δώρο τατουάζ στον κουμπάρο».

Πολλά νέα παιδιά, όπως μου ανέφερε, «χτυπάνε» τατουάζ με θρησκευτικό περιεχόμενο, αρχαίους Ελληνες πολεμιστές και διάφορα εθνικιστικά σύμβολα - κάποιοι από αυτούς ανήκουν και σε παρατάξεις.

Για τον Sake είναι μύθος ότι μόνο τα κακά παιδιά κάνουν τατουάζ, και ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι ξεκίνησαν να προβάλλονται πολύ από ροκ καλλιτέχνες που έχουν ένα πιο σκληρό lifestyle - άλλωστε σήμερα, όπως λέει, τα περισσότερα tattoo center διαλέγουν τους πελάτες τους και όχι οι πελάτες τα tattoo center. «Είναι τέχνη για μένα, είμαι καλλιτέχνης και δεν δίνω το έργο μου σε κάποιον που το θεωρεί αλητεία ή μαγκιά» λέει.

Οσον αφορά την περιποίηση του τατουάζ, μας εξηγεί ότι χρειάζεται δύο - τρεις βδομάδες πλύσιμο με σαπούνι χαμηλού Ph πρωί και βράδι, αλοιφή όταν είναι στεγνό και οπωσδήποτε αντηλιακό το καλοκαίρι, γιατί υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθεί. Οι τάσεις της μόδας είναι καλές, αλλά έρχονται και παρέρχονται. Σας παρουσιάσαμε τις... τελευταίες, αλλά καλό είναι αυτό που τελικά θα επιλέξετε να είναι διαχρονικό και να σας αντιπροσωπεύει. Επειτα από πολλή σκέψη, βεβαίως...


ΕΛΕΑΝΑ-ΖΩΗ ΡΟΥΣΣΟΥ

Ο Sake στο «Sake tattoo studio» που διατηρεί στο Χαλάνδρι.
Τα τατουάζ με αστέρια έχουν γίνει διάσημα ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν τατουάζ.
Οι προσωπογραφίες είναι πολύ της μόδας.
Ολο και περισσότεροι εκφράζονται κάνοντας τατουάζ πάνω στο σώμα τους στίχους, ρητά και ό,τι άλλο τους αντιπροσωπεύει.