«Anarchy in the U.K»

ΚΟΣΜΟΣ
Η ένταξη σε μια νεανική συμμορία αποτελεί γι’ αυτά τα παιδιά τη μοναδική διέξοδο από μια κατεστραμμένη ζωή.

«Anarchy in the U.K»

Τους τελευταίους μήνες οι συμμορίες ανηλίκων δρουν εκτός ελέγχου στην περιφέρεια της Μεγάλης Βρετανίας, αφήνοντας κηλίδες αίματος στο πέρασμά τους. Οι διαβόητες «baby gangs» έχουν να «υπερηφανεύονται» για δεκαοκτώ δολοφονίες από τις αρχές της χρονιάς. Τόσο οι θύτες όσο και τα θύματα είναι πολύ νεαρής ηλικίας και έχουν μεγαλώσει σε υποβαθμισμένες περιοχές. Η συμμορία αποτελεί τη νέα οικογένειά τους. Οι αστυνομικές αρχές του Λονδίνου έχουν κινητοποιηθεί για να επαναφέρουν τη νεολαία στον σωστό δρόμο...

Οποιος τους κοιτάζει στα μάτια αισθάνεται φόβο. Με μια κουκούλα χαμηλωμένη πάνω από το μέτωπο, επιδίδονται σε αυτό που τους αρέσει περισσότερο: περιπλανιούνται στους δρόμους. Είναι όλοι πολύ νέοι, ορισμένοι έγχρωμοι, κάποιοι μιγάδες, ηλικίας δέκα έως δεκαέξι ετών. Με τα χέρια στις τσέπες, ένα τσιγάρο στο στόμα και πιθανόν ένα μαχαίρι κρυμμένο πάνω τους, σημαδεύουν την περιοχή τους καταλαμβάνοντας το πεζοδρόμιο.

Συχνάζουν συνήθως στο Γουόλσντεν ή αλλιώς το «Μπρονξ της Αγγλίας», όπως το αποκαλούν οι κάτοικοί του. Θεόρατες εξαθλιωμένες πολυκατοικίες ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα χαμηλά σπίτια των μικροαστών πολιτών. Πάνω στους πορτοκαλί τοίχους ξεχωρίζουν λευκές τρύπες από κομματιασμένα τούβλα. Ενα από τα πολλά σημάδια εξαθλίωσης. Στα μικρά έθνικ καταστήματα, στα άθλια δημοτικά πλυντήρια, στα αναρίθμητα μαγαζιά κεμπάπ που μυρίζουν τηγανίλα, στα γκαράζ με τα ξεχαρβαλωμένα μηχανήματα, εκεί συναντάει κανείς τις «baby gangs» (συμμορίες νηπίων) που δηλητηριάζουν την περιφέρεια του Λονδίνου.

Από τις αρχές της χρονιάς, δεκαοκτώ παιδιά έχουν σκοτωθεί από συνομηλίκους τους. Πριν από δύο εβδομάδες, ένας δεκαεφτάχρονος μαχαιρώθηκε θανάσιμα στην οδό Τσέστερφορντ, στα ανατολικά της βρετανικής πρωτεύουσας. Ομως, και η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετρώντας θύματα στο Μπέρμιγχαμ, το Νότιγχαμ, το Μάντσεστερ, το Μπλάκπουλ αλλά και στο Λίβερπουλ, όπου στις 22 Αυγούστου ένα παιδί έντεκα ετών, ο Ρις Τζόουνς, δέχθηκε τα πυρά ενός αγοριού που τον πυροβόλησε πάνω από το ποδήλατό του. Το γεγονός βύθισε τη Μεγάλη Βρετανία στον φόβο. «Αναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο» ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της «Sun».

Εκθεση των αστυνομικών αρχών εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου εκατόν εβδομήντα συμμορίες μόνο στο Λονδίνο, αν και την ίδια στιγμή το BBC κάνει λόγο για διακόσιες πενήντα επτά. Είναι δύσκολο να τις μετρήσει κανείς, διότι στην πραγματικότητα οι ομάδες βρίσκονται εν εξελίξει: τα ονόματα και τα μέλη αλλάζουν συνεχώς. Συνήθως, αποτελούνται από είκοσι έως τριάντα παιδιά-μέλη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι έγχρωμα από την Καραϊβική, ενώ τα υπόλοιπα είναι κυρίως από την Ασία και λευκά. Κυκλοφορούν σε περιοχές όπως το Μπρίξτον, το Πέκχαμ και το Χάκνεϊ και συνήθως είναι οπλισμένα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, στο Λονδίνο το 10% των παιδιών ηλικίας έντεκα έως δώδεκα ετών φέρει αιχμηρά αντικείμενα (ψαλίδια, σουγιάδες, κατσαβίδια), ενώ το 46% των νέων ηλικίας δεκαπέντε έως δεκαεπτά ετών κουβαλάει πάνω του μαχαίρι. Οσο γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα όπλο, δεν δυσκολεύονται ιδιαίτερα. «Αρκεί να επισκεφτούν τη σωστή παμπ» λέει αξιωματούχος της βρετανικής αστυνομίας.

Η ένταξη σε μια νεανική συμμορία αποτελεί γι’ αυτά τα παιδιά τον μοναδικό τρόπο διαφυγής από μια κατεστραμμένη οικογενειακή κατάσταση, αλλά και από την ανία και τη μιζέρια που επικρατούν στις εξαθλιωμένες συνοικίες όπου ζουν.

Σύμφωνα με το βρετανικό κέντρο ερευνών Public Policy Research, τα παιδιά έχουν ως μοναδικό σημείο αναφοράς τους συνομήλικούς τους. «Οι μεγαλύτεροι είναι αυτοί που αποφασίζουν αν θα εισχωρήσουν στην ομάδα οι μικρότεροι» γράφει ο Αλεξάντερ Γουέλμαν, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Willesden and Brent Times», που ασχολείται με τις συμμορίες. «Κάθε πρωτάρης είναι απαραίτητο να περάσει ένα δοκιμαστικό τεστ. Συνήθως, τον βάζουν να διαπράξει ένα αδίκημα. Κανένας δεν φοβάται μήπως συλληφθεί, αφού με αυτόν τον τρόπο η φήμη του ενισχύεται».


Δεκάχρονα

Το πρόβλημα της νεανικής βίας δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Βρετανία. Αυτό που είναι καινούργιο είναι το πολύ νεαρό της ηλικίας των εγκληματιών. Το 2006, σχεδόν τρεις χιλιάδες εγκλήματα διαπράχθηκαν από παιδιά μικρότερα των δέκα ετών. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έσπευσε να αναγγείλει μια σειρά μέτρων που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες. Η μεγαλύτερη επιχείρηση κατασταλτικού χαρακτήρα λέγεται Operation Curb: σε καθένα από τα τριάντα δύο προάστια του Λονδίνου θα πραγματοποιούνται περιπολίες από αστυνομικούς ειδικευμένους στη νεανική βία. Στόχος είναι ο εντοπισμός και η διάλυση των συμμοριών.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ