Σταθερή μείωση σε παιδικούς θανάτους

ΚΟΣΜΟΣ

Σταθερή μείωση σε παιδικούς θανάτους

Εμβολιασμοί, θηλασμός και μέτρα κατά της ελονοσίας αποδεικνύεται επιτυχές τρίπτυχο για τη μείωση των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Η ετήσια έκθεση της Unicef για το θέμα, προσφέρει για πρώτη φορά χαμόγελο καθώς οι θάνατοι παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο έπεσαν κάτω από τα 10 εκατομμύρια για πρώτη φορά το 2006. Τη χρονιά που πέρασε τη μάχη για τη ζωή έχασαν 9,7 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, ενώ το 1990 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν στα 13 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει μείωση της τάξεως περίπου 25%.

Φυσικά τα εν λόγω στοιχεία κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τους αρμοδίους της Unicef καθώς μακροπρόθεσμος στόχος είναι αυτός ο αριθμός έως και να μηδενιστεί, ενώ βραχυπρόθεσμα, μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας δηλαδή, είναι η μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά 2/3, σε σχέση με το 1990.

Η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ Αν Βένεμαν έκανε λόγο για σημαντικό βήμα, λέγοντας ότι σήμερα επιβιώνουν περισσότερα παιδιά από ό,τι σε οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν. «Τώρα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή την επιτυχία της δημόσιας υγείας για να οδηγηθούμε στην κατάκτηση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας» πρόσθεσε.

Η μείωση των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της Κίνας και της Ινδίας, όπου ζει το 1/3 του πληθυσμού της Γης. Στην Κίνα, η θνησιμότητα για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών έπεσε από τους 45 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 1990 στους 24 το 2006. Στην Ινδία οι θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις μειώθηκαν πέρυσι στους 76 από τους 115 το 1990. Στις δυτικές χώρες η παιδική θνησιμότητα έμεινε σταθερή στους 6 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις.

Οι κυριότερες αιτίες θανάτου περιλαμβάνουν την πρόωση γέννηση, τις συγγενείς ανωμαλίες, την πνευμονία, τη διάρροια, την ιλαρά, την ελονοσία και το AIDS.