Δημήτρης Αβραμόπουλος: "Η χώρα μας δεν αντέχει την αστάθεια"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δημήτρης Αβραμόπουλος: "Η χώρα μας δεν αντέχει την αστάθεια"

Πολιτικός με μεγάλη εμπειρία και άνθρωπος που έχει μάθει να εκφράζει με πάθος τις απόψεις του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλά για τον νέο πατριωτισμό που αναδείχθηκε μέσα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με το κεφάλαιο «αυτοδυναμία», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου, ανθρώπινου, κοινωνικού και αποτελεσματικού κράτους που θα είναι δίπλα στον πολίτη.

Κύριε υπουργέ, το κράτος αναμφισβήτητα παρουσίασε ελλείψεις και αδυναμίες. Γιατί ο πολίτης θα πρέπει να το εμπιστευθεί και να στηρίξει την επανίδρυσή του;
Η κυβέρνηση με ευαισθησία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των δυσλειτουργιών του κράτους και σύσσωμη στάθηκε, στέκεται και θα σταθεί κοντά στους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Από την άλλη, το κράτος, όπως εξελίχθηκε τις δεκαετίες που πέρασαν, φοβούμαι ότι δεν έχει «ψυχή για να συλλογιέται». Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Η δημιουργία ενός νέου, ανθρώπινου, κοινωνικού και αποτελεσματικού κράτους, όπου ο λειτουργός του θα ενεργεί και ως μέλος της κοινωνίας των πολιτών. Η εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξει ο πολίτης στην παρούσα κυβέρνηση και να στηρίξει τις επιλογές της, που αφορούν την επανίδρυση του κράτους, αποτελούν ουσιαστικά επιλογή για τον εαυτό του. Γιατί κράτος είμαστε όλοι μας, οι θεσμοί, η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι πολίτες. Και σήμερα, μόνον η Νέα Δημοκρατία έχει και αποδεικνύει ξεκάθαρο στίγμα για το κράτος του 21ου αιώνα.

Θα χρειαστείτε όμως και τη βοήθεια της αντιπολίτευσης…
Θεσμικό χρέος και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης απέναντι στους πολίτες και τη δημοκρατία είναι να συνεργάζονται σε όλα τα κρίσιμα θέματα, που αφορούν είτε το εσωτερικό είτε το εξωτερικό, και εθνικά ζητήματα. Από τις εξελίξεις δυστυχώς προκύπτει ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα περίμενε κανείς να χαιρετήσει την ταχύτατη, άμεση και αντιγραφειοκρατική στάση της κυβέρνησης. Δεν το έκανε. Η αντιπολίτευση ενεργεί ως αυτοσκοπός και όχι ως ένα θεσμικό όργανο που μπορεί να συμβάλει στη δόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτά αξιολογούνται και κρίνονται από τους πολίτες και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση.

Κινδυνεύει η αυτοδυναμία;
Η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία και μετά από αυτές τις εκλογές και θα κυβερνήσει με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και σταθερότητα προχωρώντας αταλάντευτα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, των πολιτικών παρεμβάσεων και των αλλαγών που έχει σχεδιάσει. Δεν είναι ο αριθμός αυτός που θα καθορίσει την πορεία μιας κυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Παρότι ο υπάρχων εκλογικός νόμος ενδέχεται να δώσει μικρότερο αριθμό βουλευτών στην παράταξή μας, δεν είναι το μείζον. Η συνοχή, η ενότητα και η αλληλεγγύη της παράταξης θα δώσουν μια ισχυρή κυβέρνηση για τη νέα διακυβέρνηση της νέας τετραετίας.

Και το διακύβευμα;
Η χώρα μας, το πολιτικό μας σύστημα δεν μπορούν να αντέξουν την πολιτική αστάθεια, την ακυβερνησία. Είναι ανάγκη και από αυτές τις εκλογές να προκύψει μία σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία έχει πείσει την ελληνική κοινωνία ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Τα τριάμισι αυτά χρόνια που πέρασαν έδωσε δείγματα της πολιτικής της βούλησης και ο δρόμος προς τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις είναι πλέον ανοιχτός. Αυτό προαναγγέλλει η νέα διακυβέρνηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αυτό θέλει η κοινωνία και αυτό έχουμε αναλάβει ως δέσμευση απέναντι στους πολίτες. Χρειάστηκε μία περίοδος νοικοκυρέματος. Τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες και εμείς όλοι, ακόμη πιο δυνατοί, πιο έμπειροι, πιο αποφασισμένοι, ανοίγουμε νέους δρόμους για τον τόπο και την κοινωνία μας.


«Οικολογικό, όχι οικονομικό, το πρόβλημα των πυρκαγιών»

Κύριε υπουργέ, θεωρείτε ότι οι πυρκαγιές θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη;
Οι συνέπειες εστιάζονται περισσότερο στο οικολογικό πεδίο παρά στο οικονομικό. Ευθύνη μιας σοβαρής και υπεύθυνης κυβέρνησης είναι να βρίσκει τους απαραίτητους πόρους προκειμένου σε μια κρίσιμη στιγμή να δείχνει ότι είναι αλληλέγγυα στους πάσχοντες πολίτες και να ενεργοποιεί όλες εκείνες τις δυνάμεις που αποκτούν τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι ενεργούν με εθνική συνείδηση. Μέσα από αυτήν την καταστροφική αφορμή, ο νέος πατριωτισμός των Ελλήνων που ανεδείχθη είναι ένα πολύ μεγάλο εθνικό κεφάλαιο. 

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η καταστροφή να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για την Ελλάδα; Θα μιλάγατε για εθνική ανασυγκρότηση;
Οπως σας είπα και προηγουμένως, μέσα από αυτήν τη δυστυχώς καταστροφική αφορμή κατεδείχθη ότι αυτό το κράτος που βρήκαμε και που χτίστηκε τη μεταπολιτευτική περίοδο δοκιμάστηκε, έφτασε στα όρια της αντοχής του και πρέπει να αλλάξει. Η πιο σημαντική φράση που διετυπώθη από τον πρωθυπουργό -δεν είναι τυχαίο άλλωστε- ήταν η επανίδρυση του κράτους. Αυτό το κράτος βρήκαμε και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε. Υπό την έννοια αυτή, προφανώς και μιλούμε για εθνική ανασυγκρότηση.


ΑΛΕΞ. ΔΑΥΙΔ