Αφανίζει τους γορίλες ο Εμπολα

ΚΟΣΜΟΣ

Αφανίζει τους γορίλες ο Εμπολα

Σε αφανισμό φαίνεται ότι οδηγεί τους γορίλες ο ιός Εμπολα. Σύμφωνα με την «Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών» που εξέδωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Προστασίας της Φύσης, ο αριθμών των πεδινών γοριλών της δυτικής Αφρικής έχει μειωθεί κατά 65% τα τελευταία 25 χρόνια. Πλέον, ο χαρακτηρισμός της κατάστασής τους έχει αλλάξει από «απειλούμενη» σε «κρίσιμα απειλούμενη» και οι ειδικοί φοβούνται ότι ο πληθυσμός τους έχει δεχτεί τέτοιο πλήγμα που είναι πιθανό να μην καταφέρει να ανακάμψει ποτέ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο ιός Εμπολα ευθύνεται για τον αφανισμό του ενός τρίτου των γοριλών. «Τα τελευταία 10 χρόνια ο ιός Εμπολα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου των γοριλών, ενώ η λαθροθηρία τη δεύτερη» λέει ο Πίτερ Γουόλς, ειδικός επί των θηλαστικών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προστασίας της Φύσης. «Ο ρυθμός μείωσής τους είναι ιλιγγιώδης. Αν διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, οι γορίλες θα οδηγηθούν σε εξαφάνιση μέσα στα επόμενα 10 έως 12 χρόνια».

Ο πεδινός γορίλας δεν είναι όμως ο μόνος που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Η «Κόκκινη Λίστα» περιλαμβάνει συνολικά 41.415 είδη ζώων και φυτών που απειλούνται σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι το δελφίνι του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα, το ασιατικό κοκκινοκέφαλο όρνεο καθώς και ο κροκόδειλος γκαριάλ, ενδημικός στην Ινδία και το Νεπάλ.