Ελπίδες από Ελληνα γιατρό για θεραπεία του Alzheimer

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Σε λίγα χρόνια θα έχουμε νέα όπλα κατά της ασθένειας» υποστηρίζει ο δρ Μενέλαος Πάγκαλος.

Ελπίδες από Ελληνα γιατρό για θεραπεία του Alzheimer

Ενας Ελληνας ερευνητής πρωτοπορεί στην έρευνα για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων κατά της νόσου Alzheimer στις ΗΠΑ. Το όνομά του είναι πασίγνωστο στην ιατρική κοινότητα, καθώς θεωρείται κορυφαίος στον τομέα της έρευνας για τις ασθένειες που προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως σχιζοφρένεια, κατάθλιψη και εγκεφαλικά.

Ο Μενέλαος Πάγκαλος στα 40 του χρόνια έχει καταφέρει να κερδίσει το θαυμασμό των συναδέλφων του και θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Από την έρευνά του στα ανεξιχνίαστα μονοπάτια του εγκέφαλου, έχει καταφέρει να κάνει πολλά επιτυχημένα βήματα στον τομέα της ανακάλυψης νέων φάρμακων και θεραπειών κατά των ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως το Αlzheimer, το Πάρκινσον και ο χρόνιος πόνος.

Ο δρ Μενέλαος Πάγκαλος κατέχει τη θέση του προέδρου στον Τομέα Ερευνών της Νευρολογίας σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία. Εχει υπό την καθοδήγησή του 350 ερευνητές που εργάζονται πυρετωδώς σε 23 προγράμματα ανάπτυξης νέων φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση της νόσου σε διάφορα στάδια εξέλιξης, ενώ 11 φάρμακα βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Alzheimer, στις 21 Σεπτεμβρίου, η «Espresso» συνάντησε στα Χανιά τον ερευνητή δρα Πάγκαλο, ο οποίος μας εξέφρασε την ελπίδα του ότι σε μερικά χρόνια ίσως να έχει βρεθεί η θεραπεία για την εκφυλιστική νόσο από την οποία σήμερα πάσχουν 150.000 Ελληνες και 25 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2040 υπολογίζεται ότι θα υποφέρουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Οι ερευνητικές προσπάθειές μας συνδυάζουν και τις τρεις προσεγγίσεις έρευνας. Δηλαδή παραδοσιακά φαρμακευτικά μόρια, βιοτεχνολογικά προϊόντα και εμβόλια, με σκοπό αφενός την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και κυρίως τη διακοπή ή αντιστροφή της εξέλιξης της νόσου» είπε στην «Espresso» ο δρ Πάγκαλος: «Με την προσέγγιση αυτή επιταχύνεται η έρευνα και μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες ανακάλυψης νέων φαρμάκων που θα ανακόψουν την πορεία της νόσου ή ακόμα και θα τη θεραπεύσουν».

Με σπαστά ελληνικά, μας μιλάει με έξαψη για το γνωστό «ξεμώραμα» που δεν είναι άλλο από το Alzheimer: «Σήμερα οι άνοιες, με συχνότερη τη νόσο Alzheimer, αποτελούν μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Αυτή η αρρώστια αποτελεί την τέταρτη σημαντικότερη αιτία θανάτου στις δυτικές χώρες. Σήμερα ξέρουμε ότι η αμυλώδης πρωτεΐνη (amyloid Protein), όταν συναντηθεί με την ουσία Beta Secretase και τη Gamma Secretase, δημιουργεί την ουσία Betta Amyloid Peptide. Αυτή λοιπόν συσσωρεύεται στα κύτταρα του εγκεφάλου και τα σκοτώνει. Εμείς προσπαθούμε να διακόψουμε τη διαδρομή της αμυλώδους πρωτεΐνης πριν συναντήσει τις άλλες δυο ουσίες και μεταλλαχθεί. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και πιστεύω ότι σε πέντε χρόνια θα έχουμε νέα όπλα που μπορεί ακόμα και να θεραπεύουν το Alzheimer».


Το «who is who» του Μενέλαου Πάγκαλου

Ποιος είναι όμως ο δρ Μενέλαος Πάγκαλος που έχει κάνει την ιατρική κοινότητα να υποκλίνεται μπροστά του;

Οι γονείς του κατάγονται από τη Χίο. Εκείνος γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγγλία Μοριακή Βιολογία, Βιοχημεία και Νευρολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στο Ψυχιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Mt. Sinai της Νέας Υόρκης και στην Janssen Pharmaceutica στο Βέλγιο.

Σήμερα εργάζεται σε μια πολύ μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, στην Πενσιλβάνια. Είναι επίσης καθηγητής Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της πολιτείας και επίτιμος καθηγητής Νευρολογίας στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου. Ο δρ Πάγκαλος έχει δημοσιεύσει μελέτες και έρευνές του σε πολλά επιστημονικά έντυπα.

Στον ελεύθερο χρόνο του κάνει καταδύσεις, παίζει τένις, του αρέσει η φωτογραφία και το σκι. Είναι ερωτευμένος με την Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν θα μπορούσε να ζήσει στη χώρα μας, όπως μας είπε. «Είναι αδύνατον να κάνω το ερευνητικό μου έργο στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχουν υποδομή, τεχνολογία και επιστημονικό υπόβαθρο».

Μπορεί να μην έρθει ποτέ να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα, όμως, όπως μας είπε, νιώθει τόσο Ελληνας όσο και Βρετανός. Τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται όλο και πιο συχνά με τη σύζυγό του τη χώρα μας καθώς οι γονείς του, ως γνήσιοι Ελληνες, επέστρεψαν και μένουν μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Χίο.


ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ, ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ