Οι... αόρατοι ληστές χτύπησαν και φοιτητή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι... αόρατοι ληστές χτύπησαν και φοιτητή

Στα χαρακώματα με έναν... συμφοιτητή τους βρίσκονται δεκάδες απόφοιτοι του τμήματος Ναυπηγών του Πολυτεχνείου! Αιτία είναι ότι έχασε τα λεφτά του ταξιδιού που είχαν προγραμματίσει για την Αμερική τον προηγούμενο μήνα για πρακτική εξάσκηση. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα ληστείας, αλλά οι συμφοιτητές του έχουν τις αμφιβολίες τους και ζητούν από τον 23χρονο να επιστρέψει τα χρήματα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 23χρονος φοιτητής από την Κρήτη είχε αναλάβει να εξαργυρώσει επιταγές που είχαν δωρίσει στο τμήμα Ναυπηγών ναυτιλιακές εταιρείες για εκπαιδευτικό ταξίδι σε αντίστοιχα τμήματα της Νέας Υόρκης. Το υπερατλαντικό ταξίδι κάλυψαν αρχικά με δικά τους έξοδα οι 62 απόφοιτοι, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων θα κάλυπταν με το πέρας του προγράμματος ως χορηγοί ναυτιλιακές εταιρείες. Οταν επέστρεψαν παρέλαβαν τις επιταγές και το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης ο 23χρονος φοιτητής πήγε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Χαλάνδρι και τις ρευστοποίησε. Εβαλε τα χρήματα, περίπου 39.000 ευρώ, σε μια τσάντα και βγήκε από το υποκατάστημα. Επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του ώστε να επιστρέψει σπίτι του. Στη διαδρομή, σύμφωνα με την πρακτική που εφαρμόζουν οι κλέφτες και η Αστυνομία την ονομάζει «αόρατο βούτηγμα», τον πλησίασαν με μηχανή και του έσκασαν το πίσω δεξιό ελαστικό, με σκοπό να σταθμεύσει το όχημα και να του κλέψουν τα χρήματα. Οταν ο νεαρός αντιλήφθηκε ότι έπαθε λάστιχο, πήγε στο κοντινότερο βενζινάδικο και στάθμευσε το αυτοκίνητό του στον προαύλιο χώρο.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο ίδιος, ζήτησε τη βοήθεια των δύο υπαλλήλων και όταν αποκατέστησε τη βλάβη αναζήτησε την τσάντα του για να τους πληρώσει. Τότε διαπίστωσε ότι η τσάντα με τα χρήματα του ταξιδιού είχε κάνει φτερά και μάλιστα ζητούσε τα ρέστα από τους δύο υπαλλήλους. Κάλεσε την Αστυνομία και η παρεξήγηση λύθηκε. Οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν ότι την πρακτική του αόρατου βουτήγματος χρησιμοποιούν συστηματικά σπείρες τα τελευταία χρόνια και αφαιρούν από τα θύματά τους συνήθως μεγάλα χρηματικά ποσά. Ενα μέλος της συμμορίας βρίσκεται μέσα στις τράπεζες και εντοπίζει τους πελάτες που κάνουν μεγάλες χρηματικές αναλήψεις. Ενημερώνει τηλεφωνικά τους συνεργάτες του, τον ακολουθούν με δίκυκλη μηχανή και με αιχμηρό αντικείμενο του σκάνε το λάστιχο. Οταν σταματάει το αυτοκίνητο και προσπαθεί να διορθώσει τη βλάβη ή να ζητήσει βοήθεια, αφαιρούν τα χρήματα και εξαφανίζονται.

Θύμα άλλης πιο... συνηθισμένης πρακτικής, αυτής του βίαιου βουτήγματος, έπεσε στην ίδια περιοχή, την ίδια ημέρα και με λίγα λεπτά διαφορά δικηγόρος τεχνικής εταιρείας. Η νεαρή γυναίκα είχε πάει σε υποκατάστημα τράπεζας και έκανε ανάληψη 45.000 ευρώ για λογαριασμό της εταιρείας που εργάζεται. Εβαλε τα χρήματα στην τσάντα της, βρήκε από την τράπεζα και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της. Οταν έφτασε έξω από τα γραφεία της εταιρείας προσπάθησε να σταθμεύσει το όχημα. Τότε την πλησίασαν δύο άγνωστοι, έσπασαν με μεταλλικούς λοστούς το πίσω τζάμι και αφαίρεσαν την τσάντα με τα χρήματα. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός τους. Και σε αυτή την περίπτωση κάποιος συνεργός τους βρισκόταν μέσα στην τράπεζα και είδε τη δικηγόρο που έκανε ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού. Ενημέρωσε τους συνεργάτες του και η συνέχεια ήταν εύκολη, όπως και σε δεκάδες άλλες παρόμοιες επιθέσεις. Η Αστυνομία έχει ζητήσει από τους διευθυντές τραπεζών να δίνουν οδηγίες στους πελάτες τους που κάνουν αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών, ώστε να αποφεύγουν τις παγίδες των κακοποιών, αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχει ανταπόκριση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΣ