Με το... ζόρι δικαστικοί αντιπρόσωποι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκηνές απείρου κάλλους στα εκλογικά

Με το... ζόρι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Εχριζαν με το ζόρι… δικαστικούς αντιπροσώπους και εφορευτική επιτροπή είτε τους πολύ πρωινούς ή ακόμη και τους δημοσιογράφους της «Εspresso» (!) οι επιτροπές σε πολλά εκλογικά τμήματα, απουσία των επίσημων μελών. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν σε όλη την Ελλάδα ήταν απείρου κάλλους, αφού με κακό σύμβουλο την κούραση και την κοσμοσυρροή των ψηφοφόρων δεν έλειψαν ακόμη και μαλλιοτραβήγματα μεταξύ δικαστικών αντιπροσώπων και ψηφοφόρων! Στους Λειψούς επιστρατεύτηκε ελικόπτερο Σινούκ προκειμένου να μεταφερθεί στο νησί τόσο η δικαστική αντιπρόσωπος όσο και η κάλπη, που είχαν μείνει πίσω λόγω μποφόρ.

*** Οι πρωινοί κερδίζουν μια θέση στην εφορευτική επιτροπή! Εκείνοι που είχαν τη φαεινή ιδέα να ψηφίσουν πουρνό-πουρνό στη Δράμα το μετάνιωσαν δραματικά. Ο λόγος; Τους «τσίμπησαν» και τους έβαλαν στην εφορευτική επιτροπή, στην οποία σημεώθηκε ρεκόρ απουσιών.

*** Μαλλί με μαλλί πιάστηκαν δικαστική αντιπρόσωπος και ψηφοφόρος στη Μαλεσίνα! Η δεύτερη θεώρησε πως η δικαστική αντιπρόσωπος μίλησε απότομα στην κόρη της και της ζήτησε το λόγο. Το ένα έφερε το άλλο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί... διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ τους, που επισφραγίστηκε με υποβολή μηνύσεων εκατέρωθεν. Για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο αρμόδιος εισαγγελέας.

*** Τα «αίματα άναψαν», όμως, και στο 5ο Δημοτικό του Κορυδαλλού, όπου δύο δικαστικοί αντιπρόσωποι τσακώθηκαν μεταξύ τους, για κομματικούς λόγους.

*** Από αέρος έφτασαν στους Λειψούς τόσο η δικαστική αντιπρόσωπος όσο και η κάλπη, που είχαν δυσκολία να προσεγγίσουν από θαλάσσης το νησί, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.

*** Η επέμβαση περιπολικού οχήματος της Αστυνομίας χρειάστηκε προκειμένου να μεταφερθεί στο εκλογικό τμήμα της Αττικής δικαστική αντιπρόσωπος που θέλησε το βράδυ του Σαββάτου να το ρίξει λιγάκι… έξω. Η εν λόγω κυρία είχε πιει κάμποσα ποτηράκια και για να σταθεί στα πόδια της χρειάστηκε να καταναλώσει μπόλικο καφέ.

*** Περιπέτεια εν πλω επιφύλαξε η χθεσινή μέρα για τη δικαστική αντιπρόσωπο που είχε οριστεί για το εκλογικό τμήμα των Αρκών (βόρεια των Λειψών). Η γυναίκα περίμενε από τα άγρια χαράματα το ταχύπλοο που θα τη μετέφερε από την Πάτμο στους Αρκούς, αλλά παρουσίασε πρόβλημα και οι κάλπες άργησαν να ανοίξουν τουλάχιστον δύο ώρες, μέχρι να προσέλθει η δικαστική αντιπρόσωπος στη θέση της μ’ ένα καΐκι που επιστρατεύτηκε για να τη μεταφέρει.

*** Αφαντη ήταν μια άλλη δικαστική αντιπρόσωπος που είχε οριστεί για το 809ο εκλογικό τμήμα του Τυμπακίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Υστερα από πολλές μάταιες προσπάθειες για να την εντοπίσουν, τελικά αντικαταστάθηκε.

*** Μέλη εφορευτικών επιτροπών σε Αχαΐα, Τρίπολη, Λακωνία και Μεσσηνία δεν παρουσιάστηκαν στα εκλογικά τμήματά τους δημιουργώντας προβλήματα. Η λύση, ωστόσο, βρέθηκε αφού οι θέσεις καλύφθηκαν είτε από τα αναπληρωματικά μέλη είτε από τους πρώτους ψηφοφόρους που δέχθηκαν να παραμείνουν ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

*** Και εκεί που όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αλλά και τα μέλη της εφορευτικής δήλωσαν παρόντες, έλειπαν τα ψηφοδέλτια. Η εκλογική διαδικασία διακόπηκε για τουλάχιστον τρία τέταρτα σε Βάρη, Ηλιούπολη και Δαφνί, μέχρι να φτάσει το απαραίτητο υλικό για τη συνέχιση της διαδικασίας.


Παραλίγο «όμηροι» των εφορευτικών οι συντάκτες της «Espresso»

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε δύο συντάκτες της «Espressο» χθες το πρωί. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε τη συντάκτρια της εφημερίδας Ρίτα Μελά όταν πήγε στο 721ο εκλογικό τμήμα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας για να ψηφίσει. Μόλις είπε το όνομά της, την ενημέρωσαν ότι είναι αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής και έπρεπε να παραμείνει έως το κλείσιμο της κάλπης.

Μάταια προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι δεν την είχε ενημερώσει η Αστυνομία, ούτε είχε λάβει ειδοποίηση από τις δικαστικές αρχές, ως όφειλαν, και ότι δεν μπορεί να παραμείνει γιατί εργάζεται. Ορισμένα από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής άρχισαν να γκρινιάζουν και ο δικαστικός αντιπρόσωπος επικαλέστηκε το γράμμα του νόμου και της ζήτησε την αστυνομική της ταυτότητα. Παρ' όλο που έδειξε τη δημοσιογραφική ταυτότητα και την ταυτότητα της «Espresso», υπήρχε ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής που δεν έλεγε να καταλάβει.

Τα αίματα άναψαν και μετά από έναν επεισοδιακό διάλογο βρέθηκε λύση. Υπέγραψε μια υπεύθυνη δήλωση όπου ανέφερε τους λόγους που δεν μπορούσε να παραμείνει και η συντάκτρια πήρε επιτέλους την ταυτότητά της και έφυγε για την εφημερίδα.

Με την ψυχή στο στόμα, λίγο μετά τις 12.30 προσήλθε σε εκλογικό κέντρο του δήμου Ευρωστίνης ο συντάκτης του ελεύθερου ρεπορτάζ της «Εspresso» Πέτρος Κουσουλός.

«Τρεις κι ο κούκος» μέσα στο εκλογικό τμήμα και εκεί που νόμιζε πως είχε ξεμπερδέψει, με το άγχος της επιστροφής στο επαγγελματικό καθήκον, άκουσε τη γλυκύτατη δικαστική αντιπρόσωπο να του ζητάει το λόγο που δεν προσήλθε στις 6.00 το πρωί, καθώς είχε οριστεί αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής! «Πώς, τι, γιατί;» ρώτησε, λέγοντας ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει. «Πρέπει οπωσδήποτε να φύγω, έχω δουλειά» είπε απολογούμενος. «Κι εμείς δουλειά έχουμε και η αναπληρωματική που έχει έρθει πρέπει να ξεκουραστεί» απάντησε εκείνη. Γυρίζοντας έκπληκτος είδε την «υποτιθέμενη» αναπληρωματική να αναπαύεται...