Σταθερός ο βασικός κορμός της κυβέρνησης, σαρωτικές οι αλλαγές στους υφυπουργούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σταθερός ο βασικός κορμός της κυβέρνησης, σαρωτικές οι αλλαγές στους υφυπουργούς

Την επόμενη κυβέρνηση άρχισε να σχεδιάζει από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Οπως έχει κατά καιρούς τονίσει και ο ίδιος, «κανένας σοβαρός προπονητής ποδοσφαίρου δεν αλλάζει και τους 11». Αυτό σημαίνει ότι η βασική δομή της κυβέρνησης θα παραμείνει ίδια, με μικροαλλαγές. Οι μεγάλες ανατροπές θα συμβούν σε επίπεδο υφυπουργών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, αμετακίνητη θεωρείται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που θα συνεχίσει το δύσκολο έργο της.

Σίγουρος θεωρείται και ο Γιώργος Αλογοσκούφης στο πόστο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος θα ήθελε κάποια στιγμή να αλλάξει θώκο, αφού κανείς... δεν συμπαθεί τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά ο πρωθυπουργός δεν θα του κάνει το χατίρι. Τουλάχιστον επί του παρόντος...

Αμετακίνητος θεωρείται και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στο υπουργείο Επικρατείας. Ο πρόεδρος της κύβερνησης του αναγνωρίζει το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και τον θεωρεί σημαντικό συνεργάτη του στον τομέα της επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον μετακίνησε από την περιφέρεια Αττικής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προκειμένου να βγαίνει καθημερινά στα κανάλια και να εξαγγέλλει μέτρα κατά των πυρόπληκτων.

Ούτε ο Γιώργος Σουφλιάς φαίνεται να το κουνάει από τη θέση του. Θα παραμείνει στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, όπως, άλλωστε, το έχει ζητήσει και ο ίδιος.

Ολα συνηγορούν στο ότι θα παραμείνει υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με υφυπουργό αυτή τη φορά τον Παναγιώτη Χηνοφώτη, μέχρι πρότινος αΓΕΕΘΑ.

«Κομμένος» από τη λίστα των υποψήφιων υπουργών είναι ο μέχρι πρότινος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Το ίδιο ισχύει και για τη Μαριέττα Γιαννάκου που αποχωρεί από το υπουργείο Παιδείας εξαιτίας των αλλεπάλληλων λαθών, που ξεκινούν από το βιβλίο της Ιστορίας και φτάνουν μέχρι τα εσφαλμένα αποτελέσματα των Πανελλαδικών.

Αμφίρροπη θεωρείται επίσης η διατήρηση στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου.

Από κει και πέρα, ενδέχεται να έχουμε μετακινήσεις υπουργών. Καραμπόλες αναμένονται για τους πετυχημένους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη, Μιχάλη Λιάπη, Προκόπη Παυλόπουλο (ο οποίος μπορεί να παραμείνει υπουργός αν συγχωνευτεί το υπ. Εσωτερικών με το Δημόσιας Τάξης) και Αναστάση Παπαληγούρα. Θώκο αναμένεται να καταλάβουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Χατζηδάκης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και η Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα (ενδεχομένως το Δικαιοσύνης), σε περίπτωση που αφήσει τη θέση της προέδρου της Βουλής, καθώς διαρρέουν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία προαλείφεται για το τρίτο υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα ο Δημήτρης Σιούφας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ