Κερδισμένοι οι... μικροί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Κερδισμένοι οι... μικροί

Ολοι δήλωσαν νικητές σε αυτές τις εκλογές, εκτός από το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία ανανέωσε τη λαϊκή εντολή, αλλά μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι... μικροί: τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΛΑΟΣ, που εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή. Το ΚΚΕ αύξησε κατά πολύ το ποσοστό του, ενώ... σαμπάνιες άνοιγαν και στην Κουμουνδούρου, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να διπλασιάζει το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του 2004.


Χαμόγελα στον Περισσό

Ικανοποιημένο εμφανίζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι αρκετά αυξημένο εάν αναλογιστεί κανείς ότι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 είχε λάβει 5,9%. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αυτό που εισέπραττε ο Περισσός ήταν ένα κλίμα δυσαρέσκειας προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Τα φετινά, ιδιαίτερα ανεβασμένα ποσοστά του Κομμουνιστικού Κόμματος το αποδεικνύουν αυτό. «Υπήρξε μια θετική διάθεση του κόσμου να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς τα δύο κυρίαρχα κόμματα» επισημαίνουν τα στελέχη του. Από τα εκλογικά αποτελέσματα προκύπτει επίσης ότι ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ήταν δυσαρεστημένο από την ηγεσία του στράφηκε στο ΚΚΕ και όχι στο κυβερνών κόμμα ή κάπου αλλού. Η γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή, συνεπικουρούμενη και ενδυναμωμένη από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Δημήτρη Γόντικα, τον διευθυντή της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» Δημήτρη Κουτσούμπα, τον γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας Δημήτρη Αρβανιτάκη (και μελλοντικά επικρατέστερο διάδοχο της γενικής γραμματέα), καθώς επίσης και τον επί χρόνια υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ Μάκη Μαΐλη. Τα υψηλά ποσοστά που έλαβε δίνουν το δικαίωμα στον Περισσό να εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν έχει την ανάγκη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.


ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε η θετική έκπληξη»

Ο διπλασιασμός σχεδόν του ποσοστού του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θεωρείται μεγάλη επιτυχία του Αλέκου Αλαβάνου και των επιλογών που έκανε σε πρόσωπα, όπως είναι ο εκπρόσωπός του Αλέξης Τσίπρας. Στις 8 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του κόμματος ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ποιος είναι ο εκλογικός του στόχος. «Κάθε ημέρα ο πήχης ανεβαίνει» απαντούσε με νόημα, αποτυπώνοντας την εικόνα που είχε διαμορφωθεί στην Κουμουνδούρου. «Είμαστε η θετική έκπληξη των εκλογών» τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι στις εκλογές του 2004 είχε λάβει μόλις 3,26% έχοντας στο Κοινοβούλιο έξι βουλευτές. Τώρα η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεν θα έχει λυμένα τα χέρια. Μάλιστα, αναμένεται ο κ. Αλαβάνος να ασκεί πλέον ακόμη δριμύτερη κριτική στον πρωθυπουργό προσωπικά, καθώς αισθάνεται περισσότερο ενισχυμένος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να φλερτάρει και πάλι με το ΚΚΕ ζητώντας συνεργασία μαζί του για το καλό της Αριστεράς, η οποία αποτελεί έναν σημαντικότατο αντίπαλο για τα δύο μεγάλα κόμματα. Και αυτό φαίνεται από την άθροιση των ποσοστών τους.


ΛΑΟΣ: «Ο στόχος επετεύχθη»

«Αποστολή εξετελέσθη. Ο στόχος επετεύχθη» υποστηρίζουν στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και αυτός δεν είναι άλλος από την είσοδο του κόμματος στη Βουλή. Αλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών έφερναν τον ΛΑΟΣ πάνω από το 3% που απαιτείται για να μπει στο Κοινοβούλιο. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια προσωπική νίκη του προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη, που έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη, της εισόδου του στην Ευρωβουλή.

Οπως τόνισε ο ίδιος με νόημα: «Σήμερα η ελληνική ψυχή αναδεικνύει μπροστά στην κάλπη τις αρετές της κόντρα στα εκβιαστικά διλήμματα και πιέσεις. Αντιπαρατάσσει την ανάγκη για δικαιοσύνη και αλήθεια. Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα. Η Δημοκρατία νίκησε την αλαζονεία. Αύριο είναι μια άλλη μέρα, της σοφίας, της πίστεως και της ελπίδας. Θα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα. Εμείς θα βοηθήσουμε γι' αυτό».

Και μπορεί το κυβερνών κόμμα να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί οποιασδήποτε μορφής συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, ωστόσο ο κ. Καρατζαφέρης δεν το έχει αποκλείσει ποτέ, «εάν είναι για το καλό της χώρας». Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, κόμμα που τοποθετείται με σαφήνεια στα δεξιά της Ν.Δ. (η Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά δήλωνε κεντρώα) εκλέγει βουλευτές!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ