Πικρία, απογοήτευση και σκυμμένα κεφάλια στο ΠΑΣΟΚ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πικρία, απογοήτευση και σκυμμένα κεφάλια στο ΠΑΣΟΚ

«Η 11η Σεπτεμβρίου του ΠΑΣΟΚ». Μόνο αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε να δώσει κάποιος, αναλογιζόμενος το κλίμα που επικρατούσε χθες έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Σκυμμένα κεφάλια, σκυθρωπά πρόσωπα, πικρία και απογοήτευση. Και όλα αυτά εκφράζονταν στα μικρά πηγαδάκια, τα οποία είχαν στήσει οι ούτως ή άλλως λιγοστοί οπαδοί του κόμματος.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την επαφή του με το λαό. Κάθονται πάνω στα γραφεία τους και δεν έχουν ιδέα τι γίνεται έξω από αυτά» ήταν μία από τις χαρακτηριστικότερες ατάκες που άκουγε κανείς έξω από τα γραφεία του Κινήματος. Από την άλλη, υπήρχαν και ελάχιστοι οπαδοί οι οποίοι πίστευαν στο θαύμα και ευελπιστούσαν σε μια ανάλογη ανατροπή, όπως εκείνη των εκλογών του 2000. Ωστόσο με το πέρασμα της ώρας ακόμα και αυτοί έχαναν κάθε ελπίδα.

«Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι δεν υπήρχε κομματική συνείδηση, αλλά εκείνο που τους ένοιαζε ήταν ποιος θα βγει βουλευτής» επισήμανε στην «Espresso» ο κ. Κανέλλος, ένας από τους παλαιότερους ψηφοφόρους του κόμματος. Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας επισήμανε ότι δεν περίμενε πως το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε μικρότερο ποσοστό από τις εκλογές του 2004.

Φειδωλοί ήταν στις δηλώσεις τους και κορυφαίοι βουλευτές του Κινήματος. Λίγα λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ έφτασε στη Χαριλάου Τρικούπη ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε την πεποίθησή του ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στις 9.10 την πόρτα των γραφείων πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής απ’ όλους τους παρευρισκομένους, ενώ κάποιοι τον αποκαλούσαν και «Σωτήρα».

Ο «Μπιγκ Μπένι» είπε ότι «για την αυθεντική εικόνα των ποσοστών των κομμάτων θα πρέπει να περιμένουμε το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα τουλάχιστον του 10% των εκλογικών τμημάτων στην Επικράτεια. «Για να έχουμε οριστική και υπεύθυνη εικόνα για το ερώτημα της αυτοδυναμίας θα πρέπει να περιμένουμε συγκεντρωτικά αποτελέσματα του 25% της Επικράτειας». Ο ίδιος εμμέσως, αναφερόμενος στο μέλλον του Κινήματος, είπε ότι υπάρχει χρόνος για να οργανωθούν τα συναισθήματα και οι σκέψεις.

Προσερχόμενος στη Χαριλάου Τρικούπη, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε: «Οι απόψεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, αλλά και ο πρόεδρος θα εκφραστούν επί πραγματικού αποτελέσματος».

Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγο μετά τις 10.00, κατά την αποχώρησή του από τα γραφεία, ο Στέφανος Τζουμάκας πολιορκήθηκε για αρκετά λεπτά από αγανακτισμένους φίλους του Κινήματος, οι οποίοι του έλεγαν: «Εμείς σήμερα πονάμε, αλλά κάποιοι μετράνε τους σταυρούς, όπως οι συνταξιούχοι τα ένσημα».

Από την πλευρά της, η Αννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «όμορφο αγώνα», ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ από αύριο θα αγωνίζεται για την επανίδρυσή του».


Μούδιασαν και στη Θεσσαλονίκη με τα exit polls


Στο στρατηγείο του ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, επίσης στην πλατεία Αριστοτέλους, τα exit polls έκαναν τα στελέχη του κόμματος στη συμπρωτεύουσα να μουδιάσουν.
Αντίστοιχο εκλογικό κέντρο σαν αυτό της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρχε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση στη Θεσσαλονίκη, λόγω της περικοπής των κονδυλίων για τις εκλογές και τη διάθεσή τους στους πυρόπληκτους.

Η αίθουσα του ξενοδοχείου λειτούργησε και ως κέντρο Τύπου, αλλά κανένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν εμφανίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις, καθώς, όπως έλεγαν οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, το δείγμα έως εκείνη την ώρα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό για να γίνουν σχόλια.

Ανάλογη ήταν η απογοήτευση και στους οπαδούς του κόμματος, κανένας από τους οποίους δεν είχε καν τη διάθεση για κάποιο σχόλιο. Με την πάροδο της ώρας οι ελάχιστοι που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της συμπρωτεύουσας άρχισαν να απομακρύνονται για να δουν τον επίλογο της εκλογικής αναμέτρησης από την τηλεόραση.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
ΦΩΤ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ