«Οταν οι άλλοι θα ψάχνουν αρχηγό...»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Οταν οι άλλοι θα ψάχνουν αρχηγό...»

Οσο ο χάρτης της Ελλάδας γινόταν γαλάζιος και η νίκη ήταν πια αναμφισβήτητη πραγματικότητα τόσο φούντωνε το γαλάζιο πανηγύρι στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Πιτσιρίκια, νέοι, ηλικιωμένοι, βαμμένοι στα γαλανόλευκα, με σημαίες στα χέρια ξεχύθηκαν στους δρόμους και «μεθυσμένοι» από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας χόρευαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Με κεντρικά συνθήματα τα διαχρονικά «Ολη η Ελλάδα είναι μπλε» και «Οταν οι άλλοι θα ψάχνουν για αρχηγό, εμείς θα σε φωνάζουμε ξανά πρωθυπουργό», χιλιάδες άνθρωποι πανηγύρισαν ξέφρενα.

Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των exit polls, λίγα λεπτά μετά τις 19.00, οι αντιδράσεις ήταν αρχικά συγκρατημένες. Οσο κυλούσε ο χρόνος όμως και η αυτοδυναμία ήταν πλέον βέβαιη, ο κόσμος εμφανιζόταν από κάθε γειτονιά της Αθήνας με κάθε μέσο, σαν χείμαρρος που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Το κέντρο της Αθήνας έκλεισε, τα σημαιοστολισμένα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στις γύρω περιοχές και οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, πεζοί πια έφτασαν μέχρι την καρδιά του μεγάλου γλεντιού που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Τα τραγούδια, οι χοροί και τα γλέντια κράτησαν μέχρι πρωίας, με τη νεολαία να αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του γαλάζιου πλήθους. Κόρνες, πυροτεχνήματα και φώτα έκαναν τη νύχτα μέρα στις μεγαλύτερες πλατείες της πρωτεύουσας.

Οι Αθηναίοι, εξάλλου, ήταν ήδη προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη νίκη της εθνικής ομάδας μπάσκετ... Παρ’ όλα αυτά, έμειναν με τις γαλανόλευκες σημαίες, που έτσι κι αλλιώς ταίριαζαν με τους πανηγυρισμούς για τη νίκη του κόμματος που υποστήριξαν.

Την παράσταση έκλεψαν, φυσικά, οι νεοδημοκράτες μπόμπιρες, οι οποίοι έδειχναν να το διασκεδάζουν χωρίς να νοιάζονται για πολλές πολιτικές λεπτομέρειες. Ανάμεσα σε αυτούς, η μικρή Μαριλένα, η οποία με την παιδική αθωότητά της εκμυστηρεύτηκε στην «Espresso» πως της αρέσει ο Κώστας Καραμανλής γιατί «μοιράζει καραμέλες»!

Το κλίμα στο εσωτερικό των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας ήταν επίσης πανηγυρικό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής δεν εκδήλωνε τα συναισθήματά του παρά μόνο αυτό της αγωνίας... Οσο τα λεπτά κυλούσαν όμως, η αγωνία έφευγε και τη θέση της έπαιρναν τα ανάμικτα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης.

ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ, ΗΛΙΑΝΑ ΓΑΒΑΛΑ