Θρίλερ με τον Γιώργο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θρίλερ με τον Γιώργο

Ενα πραγματικό θρίλερ βρίσκεται από χθες τα μεσάνυχτα σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνοντας την ευθύνη της βαριάς ήττας συγκαλεί το Συνέδριο του Κινήματος και θέτει τον εαυτό του στην κρίση της βάσης του ΠΑΣΟΚ, με αίτημα την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Στο συνέδριο δεν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος, αφού απέναντί του θα έχει αντίπαλο τον Ευάγγελο Βενιζέλο που πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση στον προθάλαμο του Ζαππείου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις επτά το απόγευμα είχε κλειστεί στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη κι ενημερωνόταν για το μέγεθος της ήττας του ΠΑΣΟΚ. Μιας ήττας που τον «πάγωσε» και αυτός ήταν ο λόγος που καθυστερούσε να εμφανιστεί στο Ζάππειο και να κάνει τις καθιερωμένες δηλώσεις. Κλεισμένος στο γραφείο του και συνομιλώντας με τους στενούς του συνεργάτες έγραφε την ομιλία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε για λίγα λεπτά με τον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος για πολλές ώρες ήταν κλεισμένος στο γραφείο του στο δεύτερο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Με πόνο ψυχής ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε στην ομιλία του το απόσπασμα για τις καταστατικές διαδικασίες και αυτό έγινε ύστερα από τη δυσαρέσκεια για την ήττα που εξέφραζαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η οποία έφτασε στα αυτιά του. Από σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον οποίο και στηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Λοβέρδος, Κουλούρης, Βερελής και άλλοι.
Τελικά, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε στη μία μετά τα μεσάνυχτα να κάνει δηλώσεις από το ισόγειο της Χαριλάου Τρικούπη. «Ο λαός αποφάσισε και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή» τόνισε λέγοντας ότι «δώσαμε μια μεγάλη μάχη που δεν κατορθώσαμε να κερδίσουμε».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «η προσπάθεια για να φύγει η Δεξιά δεν σταματά, αφού η ισχυρή πλειοψηφία του λαού θέλει μια άλλη πορεία».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες είχαν επιφυλάξεις για το αν το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε εναλλακτική λύση, ότι η κακοδιοίκηση, τα σκάνδαλα, οι πυρκαγιές, τα χάλια της δημόσιας διοίκησης έχουν βαθύτατες ρίζες και αφορούν όλους, μεταξύ αυτών και το ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στα λάθη του παλαιότερου ΠΑΣΟΚ αφήνοντας αιχμές για τον Κώστα Σημίτη.

«Πρέπει να ακούσουμε το μήνυμα των πολιτών και να το αξιολογήσουμε, γιατί ο δημοκρατικός λαός μάς θέλει ανατρεπτικούς και καινοτόμους. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό καλούμαστε να το αποδείξουμε».


Πάτησε τη σκανδάλη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος «πάτησε» πρώτος τη... σκανδάλη και από τον προθάλαμο του Ζαππείου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αδειάζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, μεταξύ άλλων:

 «Είναι κρίμα. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και μπορούσε και όφειλε να νικήσει για το καλό του τόπου, έχασε. Εχουμε δυστυχώς υποστεί μια καθαρή και μεγάλη ήττα. Την ώρα αυτή που η δημοκρατική παράταξη είναι πληγωμένη, που βλέπει να διαψεύδονται ελπίδες, ελπίδες όχι κομματικές, αλλά για τον τόπο, στέλνω συντροφικό και φιλικό χαιρετισμό τιμής και αναγνώρισης σε όλους τους ψηφοφόρους, τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εδωσαν έναν πολύ καλό αγώνα που θα έπρεπε να έχει δικαιωθεί. Τους στέλνω σαφές και αταλάντευτο μήνυμα ενότητας, ψυχραιμίας, αλλά και προοπτικής. Συγχαίρω τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για τη γενναιότητα με την οποία ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν. Και χαίρομαι γιατί με ταχύτητα αποφάσισε να κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες που διέπουν το ΠΑΣΟΚ, ως ένα οργανωμένο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό θεσμικό κόμμα. Στο ΠΑΣΟΚ και στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που υπάρχει χάριν του τόπου αρμόζει μια καλύτερη τύχη. Και αυτή την καλύτερη τύχη μπορεί να τη διαμορφώσει ενωτικά και συλλογικά μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι προφανές ότι είμαι παρών. Το οφείλω στην παράταξη και τον τόπο».


Αιχμές Διαμαντοπούλου για Βενιζέλο

Στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου θα σταθεί η Aννα Διαμαντοπούλου, η οποία αμέσως μετά τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είπε: «Χρειάζεται αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση, ζούμε ιστορικές στιγμές για την παράταξή μας, ξεκινάμε άμεσα καθαρές διαδικασίες για την επόμενη μέρα». Η δήλωσή της αυτή μεταφράστηκε ως αιχμή για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο ως γνωστό δεν διατηρεί και τις καλύτερες πολιτικές σχέσεις. Η δήλωση της Αννας Διαμαντοπούλου προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια του Κίμωνα Κουλούρη, ο οποίος στηρίζει ανοιχτά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα, ο Κίμωνας Κουλούρης χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Βενιζέλου «λύτρωση για το ΠΑΣΟΚ». Αν δεν έβαζε υποψηφιότητα ο Γιώργος Παπανδρέου, η Αννα ενδέχετο να ήταν υποψήφια για την προεδρία και φυσικά αντίπαλος του Ευάγγελου Βενιζέλου.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ