Αναψε η μηχανή των υπογραφών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναψε η μηχανή των υπογραφών

Η μάχη για τη συλλογή υπογραφών υπέρ των υποψηφιοτήτων του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και πολύ πιθανόν του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Αννας Διαμαντοπούλου έχει ήδη ξεκινήσει για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες και την Κυριακή να ξεκαθαρίσουν οι υποψηφιότητες, ώστε να μην έχει το χρόνο ο κ. Βενιζέλος, αλλά και όσοι ενδεχομένως εκδηλώσουν την επιθυμία να θέσουν υποψηφιότητα, να οργανωθούν. Από την πλευρά του και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος δεν βιάζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διαδικασίες για το χρίσμα του υποψηφίου θα ξεπεράσουν τον ένα μήνα. Χθες συνεδρίασε στη Χαριλάου Τρικούπη η Επιτροπή Καταστατικού.

Σύμφωνα με το καταστατικό το ΠΑΣΟΚ: «Υποψήφιος πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των περιφερειακών επιτροπών του Κινήματος ή από το 10% τουλάχιστον του συνόλου των μελών του Κινήματος. Κάθε μέλος προτείνει μόνο έναν (1) υποψήφιο. Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 1/2 + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται πρόεδρος ο πρώτος σε ψήφους. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μόνο μια ψηφοφορία και ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος είναι μόνο ένας, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων».

Είναι σαφές πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα στοιχηθούν γύρω από τις δύο βασικές υποψηφιότητες, αυτές του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου, ενώ δεν αποκλείονται και οι υποψηφιότητες του κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και της κ. Διαμαντοπούλου, κορυφαίων και προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το Καταστατικό, στο Συνέδριο συμμετέχουν:

«Μέλη που εκλέγονται κι εκπροσωπούν όλες τις δημοτικές οργανώσεις του Κινήματος. Ο αριθμός τους είναι διπλάσιος του αριθμού όσων μετέχουν στο Συνέδριο λόγω θέσης ή ιδιότητας. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, οι εν ενεργεία νομάρχες και δήμαρχοι που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, οι πρόεδροι των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών, συνεταιριστικών και αθλητικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, καθώς και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν πιστοποιηθεί μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, όσοι έχουν διατελέσει βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και είναι μέλη του. Οσοι διατέλεσαν μέλη σε όλες τις Κεντρικές Επιτροπές του Κινήματος, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη».

Από την απόφαση σύγκλησης του Συνεδρίου έως τη διεξαγωγή του, επίσης, σύμφωνα με το Καταστατικό, πρέπει να περάσουν το λιγότερο δύο μήνες, άρα το Συνέδριο δεν μπορεί να γίνει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ