Στάζουν χολή για τον ΛΑΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στάζουν χολή για τον ΛΑΟΣ

Ρατσιστικό, ξενοφοβικό, αντισημιτικό, ακροδεξιό, εθνικιστικό, λαϊκίστικο, εξτρεμιστικό, φωνακλάδικο και με νεοναζιστικές ρίζες. Ετσι περιγράφουν τα ξένα ΜΜΕ το ΛΑΟΣ, το κόμμα που ίδρυσε ένας πρώην body builder -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- δηλαδή ο Γιώργος Καρατζαφέρης! Ο ξένος Τύπος λοιπόν, με αφορμή την είσοδο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στη Βουλή, που αποτελεί ένα από τα highlights της εκλογικής διαδικασίας της 16ης Σεπτεμβρίου, ανέλαβε να συστήσει το κόμμα στη διεθνή κοινή γνώμη. Και βέβαια οι ξένοι συνάδελφοι δεν ντράπηκαν να χρησιμοποιήσουν επιθετικούς προσδιορισμούς που ο κύριος Καρατζαφέρης απέρριψε στο debate των πολιτικών αρχηγών. Εχουμε και λέμε λοιπόν....

Ο χαρακτηρισμός «ακροδεξιό κόμμα» επικρατεί στο «know us better» που επιχειρούν οι ξένοι δημοσιογράφοι, με την αφορμή ότι είναι το πρώτο τέτοιο κόμμα που μπαίνει στην ελληνική Βουλή μετά τη δικτατορία που έληξε το 1974. Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι στις προηγούμενες εκλογές το ΛΑΟΣ είχε στρατολογήσει μέλη και της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής». Εκτός από τις «δεξαμενές» απ’ όπου αντλεί ψηφοφόρους, κάποια ρεπορτάζ, όπως αυτά των τηλεοπτικών δικτύων του Καναδά, στάθηκαν και στις θέσεις του ΛΑΟΣ, που επιθυμεί τον περιορισμό των μεταναστών και είναι αντίθετο στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Πιο συνολικό πορτρέτο, με το τρίπτυχο «ρατσιστικό, αντισημιτικό και ξενοφοβικό», επιχειρεί η βρετανική εφημερίδα «Guardian» που προσθέτει και το χαρακτηρισμό «εξτρεμιστική ομάδα», ενώ ο «Independent» το παρουσιάζει ως «μίγμα εθνικισμού, ξενοφοβίας και λαϊκίστικης ρητορικής». Μια πιο χαριτωμένη προσέγγιση είναι αυτή των «Times» του Λονδίνου, που το χαρακτηρίζουν «μικρό αλλά φωνακλάδικο»! Τέλος, οι ιταλικές εφημερίδες περιορίζονται στο να περιγράψουν τον ΛΑΟΣ ως το «μικρό κόμμα της άκρας Δεξιάς».

Κ.Ν.