Η «στρατιά» του Βενιζέλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το βράδυ της Κυριακής στο Ζάππειο λίγο προτού αρχίσει τις δηλώσεις του για τα εκλογικά αποτελέσματα που σήμαναν την απαρχή των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.

Η «στρατιά» του Βενιζέλου

Με προσεκτικές κινήσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος πορεύεται το δρόμο προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οργανώνει τη «στρατιά» του. Στόχος του είναι να διερευνήσει αλλά και να ισχυροποιήσει πιθανές συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Ετσι χθες είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ καθημερινά κορυφαία στελέχη εκδηλώνουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. Από τους πρώτους που τάχθηκαν στο πλευρό του είναι οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος, Κίμωνας Κουλούρης, Νάσος Αλευράς, Γιώργος Λιάνης, Γιάννος Παπαντωνίου και φυσικά όσο θα περνούν οι μέρες η «στρατιά» θα διευρύνεται. Το πρωί πέρασαν από το γραφείο του και οι κύριοι Μιχάλης Νεονάκης και Σταύρος Σουμάκης.

Χθες, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση τριάντα λεπτών με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη.

«Ο κ. Σημίτης ως πρωθυπουργός της χώρας για οκτώ κρίσιμα και δημιουργικά χρόνια και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ νιώθει μεγάλη ευθύνη για την παράταξη και λειτουργεί ως εγγυητής της ενότητας, ώστε να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα που έχει δημιουργηθεί για το κόμμα» είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη μαζί του, αλλά θα έχει επικοινωνία στο μέλλον. «Ο ρόλος του Γ. Παπανδρέου θα είναι πάντα διακεκριμένος και κορυφαίος» ανέφερε με νόημα.

Ερωτηθείς για το θέμα ηγεσίας που προέκυψε μετά την οδυνηρή ήττα, τόνισε ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί γρήγορα και σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών, καθώς πρέπει να εξετάσουμε όλες τις δυνατές λύσεις.

Επίσης, σημείωσε ότι ομιλεί στο όνομα όλης της παράταξης και ότι οι πρωτοβουλίες του δεν είναι ατομικές, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι στο ΠΑΣΟΚ που εναρμονίζονται και συζητούν για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη συνέχεια της παράταξης. «Πρέπει η εκκρεμότητα αυτή να επιλυθεί ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του με τους καλύτερους όρους» τόνισε και υπογράμμισε ότι το ποσοστό που απέσπασε το ΠΑΣΟΚ είναι επίπλαστο και «ο κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι έχει υποκλέψει μια θνησιγενή νομιμοποίηση».

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Σημίτης μοίρασε γραπτή δήλωσή του στην οποία χαρακτηρίζει οδυνηρή την ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου κι επισημαίνει: «Το κόμμα και ο κόσμος πρέπει να δουν προσεκτικά τα αίτια της ήττας».

Ο πρώην πρωθυπουργός στη δήλωσή του θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και τη γρήγορη ανασυγκρότησή του «για να εξασφαλίσει την επιτυχία στην επόμενη αναμέτρηση», η οποία, όπως εκτιμά, «είναι πιθανό να έρθει πολύ γρήγορα».

Παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης τάσσεται υπέρ της άμεσης εκκίνησης των δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα ως το μόνο μέσο «για να αποφευχθεί μια μακροχρόνια κρίση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το βράδυ της Κυριακής στο Ζάππειο λίγο προτού αρχίσει τις δηλώσεις του για τα εκλογικά αποτελέσματα που σήμαναν την απαρχή των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος