Τράπεζα της Αγγλίας ξέμεινε από ρευστό

ΚΟΣΜΟΣ
Ουρές σχημάτιζαν εκατοντάδες πανικοβλημένοι καταθέτες της τράπεζας Northern Rock για να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους.

Τράπεζα της Αγγλίας ξέμεινε από ρευστό

Το κυνήγι της πελατείας και οι χορηγήσεις χωρίς εχέγγυα οδήγησαν σε πανικό τους πελάτες της τράπεζας Northern Rock, η οποία αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Αγγλίας, που εγγυήθηκαν τα αποθεματικά της Northern Rock, η οποία είναι το τρίτο σε μέγεθος χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Βρετανίας. Οι πελάτες της τράπεζας πάντως συνέχισαν και μετά την κρατική παρέμβαση να σχηματίζουν ουρές έξω από τα υποκαταστήματά της προκειμένου να κάνουν ανάληψη των αποταμιεύσεών τους. Από την Παρασκευή που ανέκυψε το πρόβλημα μέχρι χθες το μεσημέρι οι πελάτες είχαν κάνει ανάληψη τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων λιρών -περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ- καθώς φοβούνται ότι, παρά τις εγγυήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα χρήματά τους. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η κρίση στη Northern Rock φαίνεται να έχει συνέπειες στη βιομηχανία, ενώ ανάλογα προβλήματα είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν άλλες δυο τράπεζες, η Alliance & Liecester και η Bradford & Bingley.

Μετά πάντως από την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, ανέκαμψε θεαματικά η μετοχή της Northern Rock. Η Κεντρική Τράπεζα προσέφερε ως έκτακτη ενίσχυση το ποσό των 4,4 δισεκατομμυρίων στερλινών, ήτοι σχεδόν 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 5,75%. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην καταφύγουν στην πάγια πιστωτική διευκόλυνση που παρέχει, με επιτόκιο 6,75% ή στις διατραπεζικές συναλλαγές όπου το διατραπεζικό επιτόκιο έχει αναρριχηθεί στο 6,47%.

Η μετοχή της Northern Rock, η οποία στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και προχθές σημείωσε πτώση σε ποσοστό 55%, εκτινάχθηκε κατά τις χθεσινές πρωινές διαπραγματεύσεις κατά 23% και περισσότερο, ενώ αργότερα σημείωνε κέρδη 7,69%. Περισσότερο εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη της μετοχής της Alliance & Leicester καθώς σημείωνε κέρδη 26,58% καλύπτοντας το προχθεσινό χαμένο έδαφος. Φήμες όμως για ανάλογα προβλήματα κυκλοφόρησαν και στην Αυστραλία, η κυβέρνηση της οποίας έσπευσε να διαψεύσει ότι υπάρχουν αιτήματα έκτακτης χρηματοδότησης από τραπεζικούς οργανισμούς.