Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Αιτίες και κίνδυνοι από την υπέρταση

Από το μικροσκόπιο περνούν την πάθηση επιστήμονες στο «Ολα για την Υγεία Μou».

Περίπου οι μισοί από τους υπερτασικούς που ζουν στη χώρα μας δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης, παρ’ ότι σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει πάνω από ένα πιεσόμετρο και η μέτρηση της πίεσης θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι εθνική μας συνήθεια. Στην εκπομπή «Ολα για την Υγεία Mou» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που μεταδίδεται το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 στις 17.00 από το Mega, οι ειδικοί εξηγούν ότι η πιο επικίνδυνη πίεση για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αυτή που μένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι απαραίτητα αυτή που ανεβαίνει απότομα. Τονίζουν ότι η υπέρταση κληρονομείται κυρίως από τη μητέρα στα παιδιά, αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνισή της το έντονο και διαρκές στρες, ο υπερβολικός θόρυβος, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος διατροφής.

Χαρακτηρίζουν ύπουλη πάθηση την υπέρταση, καθώς μόνο ένας στους δέκα ασθενείς παραπονιέται για πονοκέφαλο ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η έρευνα της εκπομπής αναλύει το φαινόμενο της προϋπέρτασης και παρουσιάζει τους λόγους που η υπέρταση πλέον εμφανίζεται ακόμη και σε νέους ανθρώπους.

Επίσης, οι τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να δουν με πολύ παραστατικό τρόπο πώς πρέπει να γίνεται σωστά η μέτρηση της πίεσης, αλλά και να κατανοήσουν γιατί οι μετρήσεις μπορούν πολλές φορές να τους ξεγελάσουν. Μεγάλο μέρος της συζήτησης στο στούντιο είναι αφιερωμένο στη διατροφή και την υπέρταση, τις «παγίδες» που κρύβει η διατροφή στην καφετέρια, αλλά και μύθους που αφορούν τη χρήση του αλατιού, καθώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο σημαντικό να περιορίσουμε το νάτριο και να αυξήσουμε το κάλιο στη διατροφή μας από ό,τι να περιορίσουμε το αλάτι.

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους επιμένουν ότι η άσκηση σε καθημερινό επίπεδο, ακόμη κι αν είναι διακεκομμένη, μπορεί να λειτουργήσει ως χάπι για την υπέρταση και εξηγούν γιατί το κολύμπι είναι ίσως η καλύτερη μορφή άσκησης για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ακόμη, προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα φάρμακα που «ρίχνουν» απότομα την πίεση, όπως τα υπογλώσσια και τονίζουν γιατί τα σημερινά φάρμακα κατά της υπέρτασης είναι πιο αποτελεσματικά από ό,τι παλαιότερα.

Η εκπομπή παρουσιάζει και μια νέα επεμβατική μέθοδο που βοηθά τους ανθρώπους με ανθεκτική υπέρταση (με πίεση δηλαδή που δεν μειώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα με κανένα μέσο) να ελέγξουν τις τιμές της, με απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας. 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...