Απεργία πείνας κάνει το... αφεντικό!

ΚΟΣΜΟΣ

Απεργία πείνας κάνει το... αφεντικό!

Για στάσεις εργασίας και απεργίες εργαζομένων έχουμε ακούσει πολλές φορές, αλλά για διαμαρτυρία της εργοδοσίας έναντι των εργαζομένων, μάλλον πρώτη φορά ακούμε. Κι όμως το κάνει ο πρόεδρος της S&T Daewoo, Τσόι Πιεόνγκ-Γίου, που έχει κατέβει σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τη στάση του προσωπικού της εταιρείας του.

Η απεργία γίνεται στην καφετέρια του εργοστασίου, όπου επί δύο εβδομάδες οι εργαζόμενοι έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, την οποία διέκοψαν αποχωρώντας από το χώρο όταν μπήκε μέσα εκείνος. Εκπρόσωπος της Daewoo είπε ότι ο πρόεδρος απαιτεί διάλογο με τα συνδικάτα έτσι ώστε να επιλυθεί η τρέχουσα κατάσταση γρήγορα και όσο είναι καιρός. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε καμία απάντηση από μέρους τους. Απλώς οι εργαζόμενοι έφυγαν από την καφετέρια μόλις μπήκε ο πρόεδρος. Η διαμάχη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούσαν να ξεκινήσει διάλογος για την ετήσια αναπροσαρμογή των μισθών τους.

Η Νότια Κορέα, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, έχει ιστορικό κακών εργασιακών σχέσεων, ωστόσο πριν από λίγες μέρες η Hyundai Motors, ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, κατέληξε σε συμφωνία με τους εργαζομένους για τους μισθούς τους, χωρίς απεργία. Αυτό θεωρήθηκε σημάδι αλλαγής καθώς ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, τα τελευταία δέκα χρόνια.