Παραδόσεις - παραλαβές με συγκίνηση και μπηχτές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα άσπρο τριαντάφυλλο για τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία υποδεχόμενη τον αντικαταστάτη της στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλο, στην είσοδο του υπουργείου, έσπευσε να τον ασπαστεί

Παραδόσεις - παραλαβές με συγκίνηση και μπηχτές

Δεν έλειψαν οι αιχμές αλλά και τα δάκρυα κάποιων αποχωρούντων υπουργών κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης-παραλαβής χαρτοφυλακίων.

«Εύχομαι να μη μείνετε μόνοι σας, όπως έμεινα εγώ» είπε εμφανώς πικραμένος ο Βύρων Πολύδωρας παραδίδοντας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που συγχωνεύεται με το υπουργείο Εσωτερικών.
 
«Φεύγω με ήσυχη τη συνείδησή μου» είπε ο απερχόμενος υπουργός εξηγώντας ότι κινήθηκε με βάση τις αρχές του καθήκοντος, του χρέους και της προσφοράς. Λίγα μέτρα πιο πέρα η κόρη του Κατερίνα σκούπιζε τα δάκρυά της που κυλούσαν πίσω από τα μαύρα γυαλιά.

Παραλαμβάνοντας, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε το ήθος του κ. Πολύδωρα και επισήμανε ότι «είπε πολλά, τα οποία παρεξηγήθηκαν». Λίγα λεπτά πριν ο κ. Παυλόπουλος είχε περάσει από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα παραλαμβάνοντας από τον υπηρεσιακό υπουργό Σπύρο Φλογαΐτη.

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης του υπουργείου Παιδείας από τη απερχόμενη υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου στον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η κυρία Γιαννάκου εξέφρασε την εκτίμησή της για το πρόσωπο του αντικαταστάτη της και δήλωσε βέβαιη ότι θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, για το οποίο αισθάνεται υπερήφανη. Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «απώλεια» τη μη επανεκλογή της προκατόχου του στο βουλευτικό αξίωμα και τόνισε ότι θα προχωρήσει με «τόλμη και αποφασιστικότητα» στις αναγκαίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της, το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει ο νέος υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος.
Εμφαση στο νέο μουσείο της Ακρόπολης έδωσε ο Γιώργος Βουλγαράκης παραδίδοντας το υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στα στελέχη του υπουργείου, «χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν μπορεί να υλοποιηθεί το έργο που έχει χαραχθεί».

Από τον υπηρεσιακό υπουργό Ροδόλφο Μορώνη παρέλαβε το υπουργείο Επικρατείας ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος δήλωσε χαμογελώντας: «Οπως λέει και το τραγούδι “λες και ήταν χθες”, περνά γρήγορα ο χρόνος. Πρέπει να δουλέψουμε τάχιστα».

Συγκινητικό ήταν το κλίμα στο υπουργείο Απασχόλησης. Ο Βασίλης Μαγγίνας αποχαιρέτησε τον Γεράσιμο Γιακουμάτο και καλωσόρισε τη Σοφία Καλαντζάκου. Ο κ. Γιακουμάτος, αφού είπε ένα

«μεγάλο ευχαριστώ» στον πρωθυπουργό για τα τριάμισι χρόνια που τον κράτησε στο υπουργείο, τόνισε ότι «με δέος και αγωνία αντιμετωπίσαμε την ανεργία, την οποία καταφέραμε να μειώσουμε στα σημερινά επίπεδα από τα επίπεδα που κληρονομήσαμε από το ΠΑΣΟΚ».
Η κυρία Καλαντζάκου έκανε λόγο για «ευκαιρίες και προκλήσεις» και υπογράμμισε ότι «σε αυτή την εργασία δεν υπάρχουν κάποιοι που είναι απέναντι, υπάρχουν κυρίως αυτοί που θα θέλουν να βοηθήσουν».

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο νέος υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης είπε ότι στόχος του θα είναι η ικανοποίηση του αισθήματος του δικαίου μεταξύ των πολιτών, η προάσπιση βασικών ελευθεριών, καθώς επίσης και η γρήγορη κίνηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας σε βασικούς τομείς του δικαίου. Ξεκαθάρισε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι «παραθυράκιας» για να βγαίνει με το παραμικρό στα κανάλια!

Οσον αφορά το υπουργείο Μεταφορών, ο νέος υπουργός Κώστας Χατζηδάκης είπε ότι θα επιδιώξει «μια σωστή και δίκαιη λύση στο θέμα της Ολυμπιακής», ενώ υποσχέθηκε ότι θα αξιοποιήσει όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Μεϊμαράκης παρέμεινε στο πόστο του δηλώνοντας ότι θα ήθελε να είχε υφυπουργό τον κ. Χηνοφώτη, αλλά αυτά τα καθορίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξέρει κάτι παραπάνω.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η δήλωση του μέχρι πρότινος υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα που πηγαίνει πλέον στο υφυπουργείο Εξωτερικών. Παρόντος του γενικού γραμματέα Γιώργου Κουρή που έχει επικριθεί για το θέμα των ομολόγων, είπε: «Τα στελέχη μου όλα αυτά τα χρόνια σέβονταν το δημόσιο χρήμα».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Ενα άσπρο τριαντάφυλλο για τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία υποδεχόμενη τον αντικαταστάτη της στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλο, στην είσοδο του υπουργείου, έσπευσε να τον ασπαστεί
Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός παρακολουθεί τον απερχόμενο Ευάγγελο Μπασιάκο, ο οποίος με προτεταμένο το δείκτη του αριστερού χεριού του δείχνει... το δρόμο για την ανάληψη των καθηκόντων του
Ο Βύρων Πολύδωρας και ο Προκόπης Παυλόπουλος κατευθύνονται προς την αίθουσα όπου θα λάβει χώρα το τελετουργικό της παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Η Μαριέττα Γιαννάκου ζητεί το χειροκρότημα των παρισταμένων στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Παιδείας για τον αντικαταστάτη της Ευριπίδη Στυλιανίδη και δίνει πρώτη και καλύτερη το παράδειγμα...