Από τα παιδιά των λουλουδιών στη νέα μόδα των emo-Kids!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Βαγγέλης, (δεξιά), ο Παναγιώτης (στο κέντρο) και ο Χρήστος πιστεύουν ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό της «Espresso»
Mακριές φράντζες, στενά τζιν και σκουλαρίκια σε οποιοδήποτε σημείο του

Από τα παιδιά των λουλουδιών στη νέα μόδα των emo-Kids!

Από τα παιδιά των λουλουδιών στα emo-kids! Το χάσμα γενεών μεταξύ της δεκαετίας του ‘60 και του ’00 δεν φαίνεται τελικά να είναι και τόσο μεγάλο. Οι έφηβοι κάθε εποχής ανακαλύπτουν ένα δικό τους μοναδικό τρόπο προκειμένου να εκφράσουν τα συναισθήματα, τη θλίψη, τα θέλω τους και τους προβληματισμούς τους. Οι χρωματιστές μαργαρίτες και τα συνθήματα για ελεύθερο σεξ έδωσαν τη θέση τους στις μακριές φράντζες -που καλύπτουν το πρόσωπο- στα στενά τζιν παντελόνια και στα σκουλαρίκια σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Τον τελευταίο καιρό η πλατεία Συντάγματος -το μόνιμο στέκι των emo- έχει κατακλυστεί από νεαρούς και νεαρές που γίνονται το επίκεντρο της προσοχής.

Το εκκεντρικό στιλ, που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους γονείς αλλά και στους καθηγητές των σχολείων (πολλοί εκ των οποίων απειλούν και με αποβολή από τις σχολικές αίθουσες), για κάποιους εφήβους είναι τρόπος έκφρασης της θλίψης τους και για κάποιους άλλους απλώς μόδα...

Ο Βαγγέλης Κοκολάκης και ο Παναγιώτης Αναστασιάδης είναι δύο από τους εκπροσώπους του είδους. Ο τρίτος της παρέας, ο Χρήστος Λαγός, απλώς έχει πάρει μερικά από τα στοιχεία του χτενίσματος και τα έχει προσαρμόσει στο δικό του ύφος.

«Είμαι emo και μάλιστα συνειδητοποιημένος» λέει ο δεκαεξάχρονος Βαγγέλης με το σκουλαρίκι στα χείλη και τα κολλημένα από τη λακ μαλλιά που καλύπτουν όλο σχεδόν το πρόσωπό του και το ένα μάτι του. «Οι περισσότεροι emo είναι συναισθηματικά καταπιεσμένοι και θέλοντας να εκφραστούν επιλέγουν το συγκεκριμένο στιλ. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που το ακολουθούν λόγω μόδας. Αυτούς τους λέμε “pauser”. Εγώ πάντως εκφράζομαι μέσω αυτού του στιλ» εξηγεί ο ίδιος και μας εκμυστηρεύεται την προσωπική του ιστορία. «Εχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν πολύ μικρός. Αυτό μου κόστισε και με επηρέασε ψυχολογικά. Αυτή τη στιγμή το emo με εκφράζει απόλυτα. Σε ένα χρόνο μπορεί να έχω αλλάξει ριζικά, αλλά τώρα είναι αυτό που νιώθω».

Ο Παναγιώτης ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, σε αυτούς δηλαδή που επιλέγουν το συγκεκριμένο στιλ λόγω μόδας. «Οταν πρωτοείδα τον Βαγγέλη δεν μου άρεσε καθόλου. Σιγά-σιγά όμως άρχισα να το βλέπω με άλλο μάτι και το υιοθέτησα κι εγώ» λέει ο Παναγιώτης και συμπληρώνει: «Στο σχολείο οι καθηγητές φωνάζουν να κουρευτούμε. Στο δρόμο μάς κοιτάνε παράξενα, αλλά δεν με πειράζει καθόλου!»

Ο τρίτος της παρέας, ο Χρήστος, αν και δεν ανήκει σε καμία από τις δύο κατηγορίες, συμμερίζεται τις απόψεις των φίλων του. «Πιστεύω πως είναι ένα ιδιαίτερο, εκκεντρικό στιλ που από τη μάζα αντιμετωπίζεται πολλές φορές ρατσιστικά. Προσωπικά δεν είμαι emo-kid, αλλά δεν με ενοχλεί να κάνω παρέα με τα παιδιά».


Κραυγή αγωνίας για γονείς και εκπαιδευτικούς

Η νέα τάση έχει προβληματίσει αρκετές οικογένειες και πολλούς εκπαιδευτικούς. Ο πρόεδρος της εταιρείας ψυχολογίας και ψυχιατρικής ενηλίκου και παιδιού Γιάννης Κούρος μιλώντας στην «Espresso» συνιστά στους γονείς ψυχραιμία αλλά και κατανόηση. «Πρόκειται για μια κραυγή αγωνίας των παιδιών που οφείλεται στην έλλειψη χρόνου των γονιών γι’ αυτά και εκφράζεται μέσω της νέας αυτής μόδας. Είναι μια δοκιμή πριν από το στάδιο της ωρίμανσής τους. Οι γονείς πρέπει να δείξουν κατανόηση και ψυχραιμία. Είναι απλώς μια μόδα που θα περάσει με τον καιρό...» τόνισε ο ψυχίατρος και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει κατανόηση προς το παιδί, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην ξεπεραστεί ποτέ αυτή η αντίδραση».


Hardcore συναίσθημα με στιλ
 
Η λέξη «emo» προέρχεται από τη λέξη emotional (συναισθηματικός). Το emo ξεκίνησε αρχικά ως είδος μουσικής στις αρχές του 1980, προερχόμενο από το hardcore αλλά με πιο μελωδική μουσική, και μετέπειτα μεταφέρθηκε και σε τύπο ντυσίματος που επανήλθε και έγινε μόδα στις μέρες μας.

Τα περισσότερα emo-kids είναι ευαίσθητα και έχουν πληγωθεί από έρωτα, φίλους ή γονείς. Φοράνε στενά τζιν (σωλήνες), συνήθως σε μαύρο χρώμα, και μπλούζες με στάμπες από emo συγκροτήματα. Στα κορίτσια οι φιόγκοι είναι το απόλυτο must του ντυσίματος. Το χτένισμα των emo είναι χαρακτηριστικό: πάντα με μακριά φράντζα (σαν πένθιμο βέλο) στο πλάι, που καλύπτει το ένα μάτι. Το piercing στα χείλη είναι και αυτό βασικό γνώρισμα του εν λόγω στιλ, καθώς και το tattoo σε σχήμα αστεριού, το οποίο συμβολίζει την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΦΘΟΥΛ

Ο Βαγγέλης, (δεξιά), ο Παναγιώτης (στο κέντρο) και ο Χρήστος πιστεύουν ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό της «Espresso»