Πόλεμος δημάρχου-μητροπολίτη στην Καισαριανή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόλεμος δημάρχου-μητροπολίτη στην Καισαριανή

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στην Καισαριανή μεταξύ του δήμου και της μητρόπολης, με αφορμή την πρόθεση του μητροπολίτη κ. Δανιήλ να χτίσει «αρχονταρίκι» σε χώρο που ανήκει στη μητρόπολη και όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Δήμαρχος και μητροπολίτης ανταλλάσσουν «θερμές» επιστολές για το θέμα, με τον δήμαρχο Σπύρο Τζόκα να χαρακτηρίζει τον ποιμενάρχη «πολιτευτή» και να τον προσκαλεί να αναμετρηθούν στον πολιτικό στίβο, και τον κ. Δανιήλ να θέτει σειρά ερωτημάτων προς τον δήμαρχο τονίζοντάς του «αυτά επί του παρόντος, και θα ακολουθήσουν και άλλα».

Ο μητροπολίτης, που είναι αποφασισμένος να χτίσει ένα κτίριο 680 τ.μ. στο μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου, το οποίο θα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, τονίζει ότι «η ανέγερση νέας πτέρυγας δεν απειλεί και δεν καταστρέφει το περιβάλλον» και συμπληρώνει ότι «δεν θα κοπεί δένδρο, αλλά προβλέπεται να φυτευτούν τουλάχιστον χίλια για τον εμπλουτισμό του δάσους». Το έργο είναι νόμιμο, όπως υποστηρίζει η μητρόπολη, και για την πτέρυγα «έχουν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές».

Χθες κάτοικοι της Καισαριανής πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα «να μη χτιστεί τίποτα στον Υμηττό». Χθες ξεκίνησε και η εξ αναβολής δημοπρασία για την κατασκευή του κτιρίου, γεγονός που ξεσήκωσε τους κατοίκους της Καισαριανής. Ωστόσο λίγο αργότερα η δημοπρασία διακόπηκε.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 5/7 ελήφθη ομόφωνη απόφαση, η οποία εκφράζει την αντίθεσή του για την ανέγερση στο χώρο κτιρίου 680 τ.μ. Η Μητρόπολη Καισαριανής πάντως πήρε άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών, όπως και από την Περιφέρεια Αττικής.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ