Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Το… ανδρικό «ρεπερτόριο» για το καθιερωμένο τσεκάπ!

Από ποιες εξετάσεις θα πρέπει να απαρτίζεται ο τακτικός έλεγχος.

Το τσεκάπ μπορεί να σώσει ζωές, αλλά για να το κάνει χρειάζεται να είναι διαφοροποιημένο ανάλογα με το φύλο, αλλά και το ιστορικό κάθε ασθενούς. Οι γυναίκες, εκτός από τις γενικές εξετάσεις, έχουν συγκεκριμένο «ρεπερτόριο» εξετάσεων, τις γυναικολογικές. Και οι άνδρες όμως, λόγω των δικών τους ιδιαιτεροτήτων, καλό είναι να φροντίσουν να συνθέσουν το δικό τους «ρεπερτόριο τσεκάπ». Ας δούμε από ποιες εξετάσεις πρέπει να απαρτίζεται: – Ελεγχος χοληστερίνης, λιποπρωτεϊνικό προφίλ. Η εξέταση αίματος για τη χοληστερόλη καλό είναι να ξεκινάει στα είκοσι χρόνια και να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια. Σε περίπτωση ωστόσο που παρατηρηθούν τιμές που δεν είναι φυσιολογικές, ο επανέλεγχος γίνεται με συχνότητα εξαμήνου.

– Μέτρηση πίεσης. Είναι η γνωστή μέτρηση με το πιεσόμετρο στο μπράτσο, που καλό είναι να ξεκινάει δειγματοληπτικά από την παιδική ηλικία. Η συχνότητα της μέτρησης από εκεί και πέρα θα κριθεί από τις τιμές.

– Ελεγχος για διαβήτη. Ο λόγος για την καμπύλη σακχάρου ή αλλιώς δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης. Αυτή γίνεται μετά τα 45, αν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως η κληρονομικότητα ή η παχυσαρκία. Σε τέτοια περίπτωση γίνεται νωρίτερα.

– Εξέταση οστικής μάζας. Ειδική ακτινογραφία που ονομάζεται DXA καταγράφει την εικόνα της σπονδυλικής στήλης, των μηρών και των καρπών. Στα 65 όλοι θα πρέπει να κάνουν αυτή την εξέταση, ωστόσο οι άνδρες που είναι υπερβολικά λεπτοί, παίρνουν κορτικοστεροειδή ή έχουν πλούσιο ιστορικό καταγμάτων πρέπει να ελέγχονται νωρίτερα.

– Κολονοσκόπηση. Αυτή η εξέταση θα πρέπει να γίνεται μετά τα πενήντα, αν δεν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού με ιστορικό καρκίνου του κόλον.

– Χαρτογράφηση σπίλων. Αυτό είναι καλό να γίνει από μικρή ηλικία, ώστε να υπάρχει ένας χάρτης αναφοράς των ελιών που έχει κανείς στο σώμα του προκειμένου να εντοπιστεί εγκαίρως τυχόν κακοήθης εξέλιξή τους.

– Οφθαλμολογικός έλεγχος. Από την έναρξη του σχολείου είναι καλό να γίνει ένας ολοκληρωμένος έλεγχος, ο οποίος πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

– Τεστ θυρεοειδούς. Η σχετική αιματολογική εξέταση πρέπει να γίνεται μετά τα 35 και να επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο.

– Τεστ για καρκίνο των όρχεων. Η αυτοψηλάφηση μία φορά τον μήνα από νεαρή ηλικία, ενώ στην παραμικρή διαφοροποίηση καλό είναι να ζητείται η ψηλάφηση από ειδικό.

– Ελεγχος του προστάτη. Τη δακτυλική εξέταση πολλοί εμίσησαν, αλλά αυτή μαζί με την αιματολογική εξέταση για τον δείκτη PSA είναι οι καλύτεροι τρόποι για να σιγουρευτεί κανείς ότι δεν έχει καρκίνο του προστάτη. Και τα δύο πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο μετά τα πενήντα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...