Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Σας θυμίζουν κάτι οι δύο νεόνυμφοι στις ΗΠΑ;

Με την ευχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις,...

Αλμπέρτα Τσοπανάκη: «Διέκοψαν ομιλία του Μητσοτάκη για να δείξουν τη σειρά μου»!

Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη αποτελεί από τους θεμελιωτές της ελληνικής...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Θεραπεία για το μελάνωμα στα φρούτα και τα λαχανικά!

Αντικαρκινικός παράγοντας σε μια ουσία που παράγεται φυσικά μέσα στους καρπούς.

Στα φρούτα και τα λαχανικά εντοπίστηκε πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το μελάνωμα. Μπορεί η επιστήμη να δυσκολεύεται σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίσει την επάρατη νόσο, η οποία καταλήγει να είναι μοιραία για τη ζωή των ασθενών, η φύση όμως φαίνεται ότι προσφέρει επιπρόσθετα όπλα. Οπως εξηγούν οι δερματολόγοι, το μελάνωμα είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια στάνταρ θεραπεία, ούτε ένας συγκεκριμένος θεραπευτικός παράγοντας για όλα τα είδη μελανώματος. Αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα.

Παρ’ όλα αυτά, τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου ανοίγει η έρευνα που δημοσιεύτηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Molecular Cancer Therapeutics». Οι ερευνητές από το κέντρο Βιοϊατρικής Ερευνας του Τέξας εντόπισαν έναν αντικαρκινικό παράγοντα σε μια ουσία που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά. Πρόκειται για το Gossypin, όπως ονόμασαν το δραστικό συστατικό, το οποίο παράγεται φυσικά μέσα στους καρπούς. Στα πειράματα των επιστημόνων το Gossypin κατάφερε να αναστείλει τη δράση δύο κοινών γονιδιακών μεταλλάξεων που σχετίζονται με τον καρκίνο του δέρματος και αποτελούν τους ύψιστους στόχους για τη θεραπεία του μελανώματος.

«Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι το Gossypin μπορεί να έχει ισχυρή θεραπευτική δράση ως διπλός αναστολέας των μεταλλάξεων BRAFV600E και CDK4, που εντοπίζονται στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών που έχουν προσβληθεί από μελάνωμα. Ανοίγεται λοιπόν ένας νέος δρόμος για την ανάπτυξη μιας καινούργιας κατηγορίας φαρμάκων για τη θεραπεία του μελανώματος» εξήγησε ο δρ Χαρίς Ναΐρ που συμμετείχε στην έρευνα.

Στα εργαστηριακά πειράματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε δοκιμαστικούς σωλήνες πάνω σε κύτταρα ανθρώπινου μελανώματος που παρουσίαζαν τις παραπάνω δύο γονιδιακές μεταλλάξεις, διαπιστώθηκε η ανασταλτική δράση του Gossypin. Παρομοίως, η φυσική ουσία ανέστειλε και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα και από τις έρευνες στα πειραματόζωα. Μετά από δεκαήμερη αγωγή με Gossypin, μειώθηκε ο όγκος του καρκίνου και αυξήθηκε το ποσοστό επιβίωσης. Οι επιστήμονες ωστόσο επεσήμαναν την ανάγκη περαιτέρω μελετών.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...