Κροκόδειλοι με αυτόματο... πιλότο

ΚΟΣΜΟΣ

Κροκόδειλοι με αυτόματο... πιλότο

Φυσικό σύστημα «πλοήγησης», το οποίο τους επιτρέπει να βρίσκουν τον προορισμό που θέλουν, έχουν οι κροκόδειλοι. Το ανακάλυψαν Αυστραλοί επιστήμονες, όταν διαπίστωσαν ότι τρεις κροκόδειλοι, τους οποίους είχαν μεταφέρει σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, κατάφεραν να βρουν τον δρόμο της επιστροφής στην περιοχή από την οποία είχαν απομακρυνθεί. Ενας από αυτούς μάλιστα είχε μεταφερθεί με ελικόπτερο, κατάφερε όμως να επιστρέψει μόλις σε τρεις εβδομάδες.

Η μετακίνηση των ερπετών έγινε από τους επιστήμονες προκειμένου να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους στο νέο περιβάλλον. Γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα είχαν τοποθετηθεί πάνω τους αισθητήρες που μετέδιδαν στους επιστήμονες κάθε κίνηση των κροκόδειλων. Ετσι, διαπιστώθηκε η ύπαρξη του συστήματος «πλοήγησης», αλλά και οι δυνάμεις που έχουν τα αποδημητικά πουλιά, μιας και μπορούν να ταξιδεύουν από εννιά ώς και είκοσι οκτώ χιλιόμετρα την ημέρα.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το σύστημα «πλοήγησης», είναι όμως πια βέβαιοι πως υπάρχει, οπότε σε επόμενη έρευνα θα προσπαθήσουν να το αποκωδικοποιήσουν. Σίγουρα όμως παίζουν ρόλο η θέση του ήλιου, το μαγνητικό πεδίο της Γης -αυτό βοηθά και τα αποδημητικά πουλιά-, οι εικόνες που καταγράφουν, αλλά και οι οσμές.