Κραυγές για την dolce vita του Χουάν Κάρλος

ΚΟΣΜΟΣ
Μόνο το 2007, στα χέρια του Χουάν Κάρλος περιήλθαν περίπου 8,3 εκατ. ευρώ και φυσικά δεν έδωσε λογαριασμό σε κανέναν πού τα ξόδεψε

Κραυγές για την dolce vita του Χουάν Κάρλος

Σε ότι αφορά τους λογαριασμούς του, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος δεν διακρίνεται για τη διαφάνειά του. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εννιά βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, που κοινοποιούν στους υπηκόους τους τα έξοδά τους, κανείς δεν γνωρίζει πού ξοδεύει ο Ισπανός μονάρχης τα χρήματα που εισπράττει από τις συνεισφορές των πολιτών. Μόνο το 2007, στα χέρια του περιήλθαν περίπου 8,3 εκατ. ευρώ!

«Ο τρόπος λειτουργίας της μοναρχίας αποτελεί τη μαύρη τρύπα της δημοκρατίας μας» λέει ο Χοάν Ταρντά, αρχηγός του κόμματος Esquerra republicana de Catalynya. Το αντιμοναρχικό κόμμα απηύθυνε τον περασμένο Απρίλιο ένα κοινοβουλευτικό ερώτημα σχετικά με το πώς υπολογίζεται και ξοδεύεται το χρηματικό ποσό που προορίζεται για τον βασιλικό οίκο.

Παρά την αντίδραση του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού Κόμματος, ο Ταρντά δεν σταμάτησε και προσέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο όπου ζήτησε ένα νομοσχέδιο προκειμένου να καθοριστούν με ακρίβεια οι υποχρεώσεις του βασιλικού οίκου μέσα στο 2008.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μετα-φρανκικό Σύνταγμα του 1978, που ορίζει την Ισπανία ως μια βασιλευόμενη δημοκρατία, ευνοεί τον Χουάν Κάρλος που διορίστηκε στο εν λόγω αξίωμα το 1969 από τον δικτάτορα Φράνκο: «Ο βασιλιάς λαμβάνει από το κράτος ένα χρηματικό ποσό που μπορεί να το διαχειρίζεται ελεύθερα για τη συντήρηση της οικογένειάς του και του βασιλικού οίκου».

Πουθενά δεν αναφέρεται σε αυτό το άρθρο ότι ο βασιλιάς είναι υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό για τα έξοδά του. Ετσι λοιπόν, ο Χουάν Κάρλος αποφάσισε να μην ακολουθήσει το παράδειγμα του παππού του, του Αλφόνσο ΙΓ’, ο οποίος, αν και δεν ήταν υποχρεωμένος, παρουσίαζε λεπτομερή έκθεση των εξόδων του.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ