Κορίτσια στην πάλη

Κορίτσια στην πάλη

Το άθλημά τους είναι η πάλη. Ενα άθλημα πολύ δυνατό και συνάμα συναρπαστικό. Ισως για πολλούς να ξεφεύγει και από τη γυναικεία φύση... Κι όμως, οι δύο φιλοξενούμενες της «Espresso της Κυριακής» αποδεικνύουν το αντίθετο. Οτι μπορεί δηλαδή το ασθενές φύλο να έχει πολύ καλές επιδόσεις σε ένα άθλημα δυνατών και να τα καταφέρνει το ίδιο καλά. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως εκτός από καθημερινές προπονήσεις, η ζωή των αθλητριών αυτών δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ιδιαίτερο. Κι όμως. Κι αυτό το σκεπτικό το ανέτρεψαν οι φιλοξενούμενές μας.

Είναι παλαίστριες, έχουν προσωπική ζωή, αγαπούν και αγαπιούνται και το κυριότερο, ρουφάνε τη ζωή και διακρίνονται και στον αθλητισμό. Ηρθε η ώρα να σας τις παρουσιάσουμε. Πρόκειται για τις δύο Μαρίες της ελληνικής πάλης. Τη Μαρία Πρεβολαράκη (αθλήτρια του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου) που έχει να επιδείξει τις επιτυχίες της κατάκτησης της 1ης θέσης στο Ευρωπαϊκό κορασίδων το 2008 και της 5ης στο Ευρωπαϊκό νεανίδων το 2009. Μάλιστα, θα λάβει μέρος στα 55 κ. στη γυναικεία ομάδα και θα αντικαταστήσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Σοφία Πουμπουρίδου σ' αυτήν την κατηγορία.

Η δεύτερη παλαίστρια είναι η Μαρία Λουίζα Βρυώνη (αθλήτρια του Ατλαντα Καλλιθέας). Αγωνίζεται στα 72 κ. και έχει στο παλμαρέ της την κατάκτηση της 8ης ολυμπιακής θέσης στην Αθήνα, την 5η θέση στο Ευρωπαϊκό γυναικών, την 3η στο προολυμπιακό τουρνουά 2008. Κοντά μας και η προπονήτριά τους και στέλεχος του προπονητικού επιτελείου της εθνικής ομάδας, η ειδική συνεργάτις-προπονήτρια στην ομοσπονδία Λία Νικολάου, η οποία καταθέτει την άποψή της για τις δύο αθλήτριές της.


Μαρία Πρεβολαράκη

«Ασχολήθηκα με την πάλη γιατί ο πατέρας μου ήταν πρώην παλαιστής και τώρα διαιτητής. Αυτός με πήγε στα γυμναστήρια από μικρή στην πάλη. Ετσι την αγάπησα. Δεν είναι δύσκολο άθλημα, αλλά πρέπει να έχεις όλες τις αισθήσεις σου σε υπερδιέγερση. Θέλει δύναμη, εκρηκτικότητα, τεχνική και αυτό το κάνει ενδιαφέρον σαν άθλημα. Θέλει ψυχή για να παλεύεις. Πολύ μυαλό, γιατί είναι σαν μια παρτίδα σκάκι. Πρέπει να βάλεις το μυαλό σου να δουλεύει, γιατί μια λάθος κίνηση μπορεί να σε κάνει να χάσεις τον αγώνα. Καλούμαι να ακολουθήσω τον δρόμο που χάραξε η Σοφία Πουμπουρίδου. Είναι μεγάλη αθλήτρια, αλλά είμαι αποφασισμένη να τα καταφέρω. Ασχολούμαι με την πάλη επτά χρόνια και δεν έχω δυσανασχετήσει ποτέ γιατί με εκφράζει το άθλημα αυτό.
»Εχω όμως και ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσω σε μένα πέρα από τις εντατικές προπονήσεις οι οποίες γίνονται σε καθημερινή βάση. Αυτό που θέλω είναι να πάρω τη διάκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».


Μαρία Λουίζα Βρυώνη

«Τυχαία ασχολήθηκα με την πάλη και κυρίως επηρεάστηκα από φίλους αθλητές. Συγκεκριμένα, από τη Βούλα Ζυγούρη που με παρότρυνε να ασχοληθώ. Ασχολήθηκα με τον στίβο αλλά στην πορεία είδα ότι δεν με εξέφραζε και ήρθα στην πάλη. Οφείλω να ομολογήσω ότι από το 2004 και μετά, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πάλη, άλλαξε η ζωή μου. Κι αυτό γιατί σε ενάμιση χρόνο πήγα στους Ολυμπιακούς και διακρίθηκα. Είχα δουλέψει, αν και δεν ήμουν απόλυτα έτοιμη. Πολλές φορές έχω και πρωινές προπονήσεις και θέλει δουλειά. Πάντα βρίσκω ελεύθερο χρόνο για την προσωπική μου ζωή και δεν κρύβω ότι διασκεδάζω αλλά και κάνω και πρωταθλητισμό».


Λία Νικολάου: «Δουλεύουν πολύ σκληρά»

Στο πλευρό των αθλητριών της και η ειδική συνεργάτις-προπονήτρια της ομοσπονδίας Λία Νικολάου, η οποία είχε να πει πολλά για τις δύο κοπέλες. Το σημαντικότερο που ανέφερε είναι πως και οι δυο αθλήτριες είναι το ίδιο δυναμικές παρουσίες τόσο μέσα όσο και έξω από τις παλαίστρες. «Τα κορίτσια έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς κάνουν. Βλέπουν τον αθλητισμό σαν χόμπι. Δουλεύουν όμως και σκληρά για να φτάσουν στη διάκριση. Εχουν προσωπική ζωή, διασκεδάζουν και το κυριότερο από όλα είναι πως χαίρονται όλες τις απολαύσεις και δεν στερούνται τίποτα. Αυτό όμως που επίσης γνωρίζουν το ίδιο καλά είναι πώς να μάχονται στις παλαίστρες και να παίρνουν μετάλλια. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα κορίτσια εκτελούν χαλαρό ρυθμό προπονήσεων για να επιταχύνουν τα Χριστούγεννα, γιατί η συνέχεια αναμένεται με πολλή αδρεναλίνη».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΙΦΘΟΥΛ