Βανίλια από κοπριά και η «γκέι βόμβα»

ΚΟΣΜΟΣ
Τo έπαθλο που πήραν όσοι κέρδισαν ένα από τα βραβεία αντι-Νόμπελ.

Βανίλια από κοπριά και η «γκέι βόμβα»

Πολλές απ’ αυτές προκαλούν γέλιο, υπάρχουν όμως κι άλλες που μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην ανθρωπότητα. Σ’ όποια από τις δυο κατηγορίες κι αν ανήκουν πάντως, οι εφευρέσεις που τιμήθηκαν με τα φετινά αντι-Νόμπελ είναι ενδιαφέρουσες.

Μεταξύ των νικητών των Ig Nobel, όπως ονομάζονται, είναι οι εφευρέτες μιας μεθόδου για την παραγωγή ελαίων βανίλιας από την κοπριά των αγελάδων, οι στρατιωτικοί ερευνητές που κατασκεύασαν τη βόμβα η οποία κάνει «γκέι» τους στρατιώτες που βρίσκονται εκεί όπου θα πέσει, αλλά κι εκείνους που μελέτησαν πώς τσαλακώνονται τα σεντόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές των βραβείων, που είναι οι υπεύθυνοι του περιοδικού «Χρονικά Απίθανης Ερευνας», στόχος των αντι-Νόμπελ είναι η σάτιρα, αλλά και να προκαλέσουν συζήτηση γύρω από την επιστήμη, καθώς αφορούν επιτεύγματα που αρχικά προκαλούν γέλιο, στη συνέχεια όμως βάζουν σε σκέψη. Σε ό,τι αφορά τα βραβεία, αυτά έχουν ως εξής:

Χημεία: Μάγιου Γιαμαμότο του Διεθνούς Ιατρικού Κέντρου της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη μιας μεθόδου παραγωγής βανιλίνης ή ελαίων βανίλιας από την κοπριά των αγελάδων.

Γλωσσολογία: Χουάν Μανουέλ Τόρο, Χοσέπ Μπ. Τρομπάλον και Νουρία Σεμπαστιάν Γκάλες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, επειδή απέδειξαν ότι ορισμένες φορές τα ποντίκια αδυνατούν να ξεχωρίσουν ένα άτομο που μιλάει ανάποδα γιαπωνέζικα από κάποιον που μιλάει ανάποδα ολλανδικά.

Ειρήνης: στο Εργαστήριο Ράιτ της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ντέιτον του Οχάιο, που ανέπτυξε ένα χημικό όπλο, τη λεγόμενη «γκέι βόμβα», η οποία «καθιστά τους στρατιώτες του εχθρού ακαταμάχητους τον έναν στον άλλον».

Βιολογίας: Δρ Γιοχάνα ΕΜΧ Βαν Μπρόνσγουικ, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν, η οποία μέτρησε όλα τα έντομα, τις αράχνες, τους ψευδοσκορπιούς, τα αρθρόποδα, τα βακτήρια και τους μύκητες που μοιράζονται κάθε βράδυ το κρεβάτι μας.

Οικονομίας: Κούο Τσενγκ Χσιέχ, από την Ταϊβάν, για το μηχανισμό του με τον οποίο συλλαμβάνει ληστές τραπεζών πιάνοντάς τους σε ένα δίχτυ. Ωστόσο ο εφευρέτης δεν βρέθηκε πουθενά στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού, ίσως να έχει πιαστεί στην ίδια τη μηχανή του.