Συμφεροντολόγοι και... πονηροί οι χιμπατζήδες

ΚΟΣΜΟΣ
Γερμανοί ερευνητές απέδειξαν επιστημονικά, κάνοντας πειράματα, ότι οι χιμπατζήδες σκέφτονται το προσωπικό τους συμφέρον περισσότερο από τους ανθρώπους.

Συμφεροντολόγοι και... πονηροί οι χιμπατζήδες

Λένε πως ο άνθρωπος είναι το πιο λογικό ον πάνω στον πλανήτη. Κι όμως η άποψη αυτή αποδεικνύεται μύθος, αφού σε αυτόν τον κόσμο τον τρελό, μπορεί κανείς να βρει τη λογική στους χιμπατζήδες. Ακούγεται αστείο, Γερμανοί ερευνητές όμως το απέδειξαν επιστημονικά, κάνοντας πειράματα, τόσο με ανθρώπους όσο και με τα συμπαθή ζώα, που αν και περπατούν στα τέσσερα, σκέφτονται σαν να περπατούν στα δύο πόδια.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν ένα οικονομικό παιχνίδι για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, μεταξύ των οποίων είναι ότι οι χιμπατζήδες σκέφτονται το προσωπικό τους συμφέρον περισσότερο από τους ανθρώπους. Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Max Planck, που ασχολείται με την εξέλιξη της ανθρωπολογίας και εδρεύει στη Λειψία, χρησιμοποίησαν δύο ανθρώπους και δύο χιμπατζήδες αντίστοιχα, για το πείραμα. Η λογική του παιχνιδιού ήταν να μετρηθεί κατά πόσο οι παίκτες ήταν διατεθειμένοι να μοιραστούν κάποια ανταμοιβή με τον συμπαίκτη τους. Στην περίπτωση άρνησης μάλιστα, δεν κέρδιζε κανείς από τους δύο.

Οι άνθρωποι που μετείχαν στο πείραμα προσφέρθηκαν να μοιραστούν ως και τη μισή ανταμοιβή, ενώ απέρριψαν ως άδικες προσφορές να κρατήσουν για τον εαυτό τους λιγότερο από τη μισή, έστω κι αν αυτό σήμαινε πως δεν θα έπαιρναν τίποτα. Οι χιμπατζήδες από την πλευρά τους, πρόσφεραν μικρότερη ανταμοιβή, ενώ δέχονταν κάθε είδους προσφορές, αρκεί να μη χάσουν τα πάντα. Αυτό ερμηνεύεται από τους ειδικούς ως εξής: οι χιμπατζήδες δεν επιδιώκουν δικαιοσύνη όταν προσφέρουν, αφού σκέφτονται τι θα τους μείνει, ωστόσο απορρίπτουν ό,τι τους φαίνεται άδικο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τα συμφέροντά τους, ενώ δεν δέχονται να θυσιάσουν το όποιο κέρδος τους, πληρώνοντας το κόστος για κάτι που θεωρούν άδικο. Με άλλα λόγια, είναι ορθολογιστές.